Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kocioł hef 25kw eko-plus ze sterownikiem Alpha Elektron A-01

Konkretnie chodzi mi o to co to jest "Stan podtrzymania" i kiedy on występuje ? W instrukcji napisane jest, że w tym stanie jest załączany cyklicznie podajnik i wentylator, aby zapobiec wygaśnięciu paleniska kotła. I że "stan podtrzymania" następuje po "stanie przełączania". Może napisze jak pracuje piec, będzie w tedy może jaśniej.

Nastawy pieca:

Temp.zadana - 57st

czas podawania -17s

czas postoju - 43s

histereza - 2st

pompa załącza się przy - 55 st

Najpierw jest "stan dogrzewania" podajnik pracuje 17s/43s przerwy, dmuchawa chodzi cały czas - trwa to około 10 min aż nagrzeje do temp. zadanej czyli 57st.

Następnie jest "stan przełączania" - kiedy woda osiągnie temp. zadaną czyli 57 st podajnik już jest wyłączony, pracuje tylko wentylator przez 1 min. I teraz według instrukcji sterownik powinien przejść w "stan podtrzymania" - cytuje "W stanie tym załączany jest cyklicznie podajnik i wentylator, aby zapobiec wygaśnięciu paleniska kotła. Podajnik załącza się po okresie czasu ustawionym parametrem p5 (u mnie 50 min) i pracuje przez okres czasu określony parametrem p8 (u mnie 60 s). Wentylator uruchamia się razem z podajnikiem i pracuje dłużej od podajnika o czas określony parametrem p9 (u mnie 65s)"

Ale u mnie jest tak, że po tym jak już się wyłączy wentylator w "stanie przełączania" następuje przerwa około 4-5 minut i nie załącza się cyklicznie podajnik i wentylator. Po tych 4-5 min. następuje "stan dogrzewania" bo temp. spadła przez tą przerwę do ok. 52-53 st.

Jak ktoś rozumie co napisałem to proszę niech mi wytłumaczy w którym momencie występuje "stan podtrzymania" ?

Tu na forum czasami czytam, że przez piec ponad godzine pracuje w podtrzymaniu - i nie wiem o co chodzi, kiedy jest ten moment ?

https://forum.murator.pl/topic/70919-praca-kot%C5%82a-na-ekogroszek/

stan podtrzymania to stan kiedy temperatura na piecu jest wyższa lub równa temperarze zadanej

jezeli stan ten utrzymuje sie dluzej (brak odbioru ciepla), temperatura przez dluzszy czas utrzymuje sie powyzej (lub jest rowna) temperaturze zadanej) wtedy wystepuje opisana cykliczna praca podajnika majaca na celu tylko podtrzymanie plomnienia na palenisku

w opisanym przez Pana przypadku stan ten trwa jak pan sam pisze 4-5 minut,

nie nastepuje cykliczna praca podajnika i wentylatora ponieważ nastapilaby ona dopiero gdyby stan podtrzymania trwal 50 min (parametr p5)

mam nadzieje ze wszystko wytlumaczylem prosto i logicznie

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/70919-praca-kot%C5%82a-na-ekogroszek/#findComment-1582448