Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podzial/ rozdzielenie pozwolenia na budowe

pietrek23

Recommended Posts

Witam

W tytyule pozowlenia wystepuje: Budowa dwoch budynkow mieszkalnych...

Pozwolenie jest napisane na mame, ktora po otrzymaniu pozwolenia podzielila dzialke na dwie czesci. Jedna dostalem ja (na niej znajdowac sie bedzie jeden z projektowanych domow), druga dzialke zostawila sobie. Po przepisaniu notarialnym zlozylem wniosek o dopisanie mnie do pozwolenia.

Lepszym rozwiazaniem (chocby ze zwgledu na kredyt) bylby podzial pozwolenia na dwa osobne. Jedno na mnie z budynkiem na mojej dzialce a drugie na mame...

Moze poradzicie czy mozna wystapic z wnioskiem o rozdzielenie pozwolenia na budowe? W starostwie mowia ze nia ma takiej mozliwosci, ale mowa i poparcie tego przepisami to co innego.

Dzieki

• 2 weeks później...
Aniu powiedz mi czy dobrze zrozumialem :) Mama ma pozwolenie na budowe na dwa budynki i teraz moze wystapic o objecie kazdego z nich nowym pozwoleniem? tj zlozyc wniosek o pozwolenie od nowa? Termat jest taki ze wedlug nowego planu zagospodarowania jeden budynek ma powstac na dzialce rolnej. Dostalismy warunki zabudowy (pozniej pozwolenie) w czasie kiedy nie bylo planu zagospodarowania...

W drugiej instancji? Ja bylem u p.dyrektora w starostwie i on oodpowiedzial ze nie ma takiej mozliwosci (jak ja nie lubie tego sformulowania) :/ Kto jest druga instancja?

Zobacz co znalazlem :( "Nie jest przestrzegany przepis o konieczności dostosowania projektu do otoczenia oraz przepis zakazujący dzielenia pozwolenia na budowę na części (art.33)."

link http://www.pkpp.krakow.pl/Korupcja/bubula.html

Dzieki za odpowiedzi :)

W tym tekście ktoś najwyraźniej się pomylił. Ten artykuł nie zakazuje tylko dopuszcza "dzielenie pozwoleń na budowę".

Składaj podanie zaczynające się od słów: " na podstawie art. 33 ustawy prawo budowlane wnoszę..."

Art. 33. 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego.