Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płyta ceramiczna - timer i pamięć są przydatne?

maziar

Recommended Posts

Mam kuchenkę od 10 lat, timera używałem może 5 razy,poza tym to zależy od twojego nastawienia do bajerow, jeżeli sprawia ci przyjemność programowanie np magnetowidu, to bierz z bajerami, ale moim zdaniem przy kuchence i jej specyfice działania to mało przydatne, no a poza tym im bardziej coś skomplikowane tym większe prawdopodobieństwo awarii, pomyłki w programowaniu i co wtedy? :o

Zależy od Ciebie i Twoich przyzwyczajeń. U mnie na przykład timer jest bardzo często i w różnych sytuacjach używanych. Przykłady: gotowanie jajek, pieczenie ciast. Przydaje sie też w innych sytuacjach np. przy farbowaniu włosów, gotowaniu czegoś tam w budynku gospodarczym itp itd. Ot przydatny bajer i tyle. Podobne funkcje może spełnić zwykły budzik. Pozdrawiam

u mnie timer - wykorzystuję- jak najbardziej - pamięć chyba już niekoniecznie potrzebna

- mam i polecam natomiast funkcję wyłączenia kuchenki w chwili wykipienia oraz gdy znajdzie sie na niej niepotrzebny przedmiot - np. ściereczka, drewniana łyżka (cos łatwopalnego).

Jak dla mnie bardzo przydatny. Masz kilka garnków na raz na kuchence, programujesz timer na każdy z nich, o której godzinie masz je zdjąc z kuchni, zaczyna pikać i nie ma prawa nic wykipieć, spalić się, bo na pewno pikanie usłyszysz.

Ja mam timer i uzywam go bardzo często a nawet codziennie. wielokrotnie kiedy gotuję np zupę czy jedzenie dla mojego psa zagotowuje dodaje to co trzeba nastawiam czas , temperaturę przykrywam garnek i mogę się spokojnie zająć czyms innym, jak się skończy to zapika i jest OK. Ostatnio gotowałem flaki trwało to dość długo a ja się czymś zająłem i zapomniałem ,przerażony wpadam do kuchni a tu kuchenka wyłaczyła się sama-mam ustawione że wyłączy się jak przez godzinę nie dokonuje zmian temperatury to się wyłaczy, na poprzedniej udało mi się nie raz cos przypalić a nawet spalić garnek. No chyba że ktoś cały czas stoi przy kuchni i pilnuje to wtedy może sobie odpuścić minutniki itp wbudowane w płytę ale ja najczęście robię kilka rzeczy jednocześnie

Jeszcze raz, wg mnie warto, zresztą chyba róznica w cenie przy koszcie płyty niewielka więc warto przekonać się samemu a potem opisać wrażenia. Jak bysmy do wszystkiego podchodzili jak mój przdmówca to nadal bysmy gotowali nad ogniskiem -przecież najprostsze i nie ma się co zepsuć

Ja używam timer, ale taką reklamówkę Hellmans :wink: i przydaje mi się ,gdy przygotowuję coś, co dłużej się gotuje lub dusi na małym ogniu. Ma tę zaletę, że zabieram go ze sobą, oczywiście nie wyłącza, tylko lecę sama. Mam za to timer w piekarniku i nie raz uratowł mnie przed katastrofą, bo zazwyczaj robię kilka rzeczy na raz, sprzątam, gotuję, dokańczam jakieś pilne srawy zawodowe, odbieram telefony i ogólnie żyję na wysokich obrotach :roll: Pewnie by mi się przydał w kuchence, ale jeśli by kosztował set złotych, to chyba szkoda kasy i wystarczy minutnik.

mam 1 i 2

płyta siemens z górnej półki

nie warto nie uzywam

przy gotowaniu na płycie gazowej czy elektrycznej trzeba uwazac

zawsze moze wykipiec

i co nam wtedy pomoze timer

A często gotujesz??

Mam pytonko bardziej ogolme:jaką kuchenkę wybrać gazową czy elektryczną która jest ekonomiczniejsza w urzydkowaniu?