Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykładzina dywanowa-co pod nią?

magpie101

Recommended Posts

W sypialni planuje polozyc wykladzine dywanowa i zastanawiam sie co pod taka wykladzine sie kladzie na wylana posadzke. W czesci dziennej domu beda kafle, a w sypialniach panele poza nasza gdzie ma byc wykladzina. Chcemy dac pod ta wykladzine jakies tanie panele, bo na beton bezposrednio jakos tak dziwnie mi sie wydaje polozyc wykladzine. Tylko gdy pod wykladzine polozymy panele to bedzie wyzej podloga niz pozostala czesc domu, a co za tym idzie bedzie trzeba podciac drzwi do sypialni czego bym nie chciala robic, bo znajac siebie to za kilka lat znudzi mi sie wykladzina i wtedy bedzie dziura pod drzwiami. Posadzki chce wylac na jednym poziomie. Moze cos mi podpowiedza uzytkownicy wykladzin dywanowych.

Ja mam wykładzinę w sypialni i w pokoju gdzie oglądamy telewizję - na razie na podlodze :wink:

. Wykładzina lezy na gołej wylewce - jest na bazie z filcu i dość gęsta - te dwa pokoje sa najcieplejszymi w naszym domu - nie czuć wcale chłodu betonu - wręcz przeciwnie - jest przytulnie i ciepło. Wylewkę zagruntowałam własnoręcznie naprawdę porządnie (żeby nie pyliło) - sprzedawca polecił przykleić do podłogi - ale ja klejom i innym toksycznym substancjom ponad konieczność mówię Zdecydowane nie! - wykładzinę rozwinęliśmy sami - po kilku dniach wyprostowały się zagniecenia i sa super! Polecam!

magpie101 jak masz możliwość położenia paneli, to ja radzę panele. Jakiś mniejszy dywanik zawsze na to klapnąć można... :p

Ja mam w mieszkaniu w jednym pokoju wykładzinę i już tego nie zrobię. To skupisko kurzu, niestety. :roll: A nie da się tego od czasu do czasu wytrzepać.

wykładzinę przykleja się bezpośrednio do wylewki klejem lub spesjalną taśmą, nie potrzeba dodatkowo ,żadnych podkładów. Ja wybieram taśmę , bo łatwiej potem takę wykładzinę wymienić, zedrzeć. Do sypialni dorosłych osób wykładzina jest super, daje poczucie ciepła i komfortu. Pozdrwiam. Asia.

Chyba mnie przekonaliscie do polozenia wykladziny na posadzke.

Zeljko mam obecnie panele i strasznie jest nieprzyjemnie gdy w zimowy poranek z lozka wstaje sie prosto na nie. Wykladzine mialam juz kiedys w pokoju dziennym i nie bylo tak zle, a to jest sypialnia wiec caly dzien po niej nie bedzie nikt chodzil. No i po kilku latach pewnie ja zmienie na cos innego.

nazywa się to PIANOMAT http://www.pianomat.pl

występuje w grubościach 5 i 10 mm

co do pylenia pod wykładziną

w głównej mierze pylenie spowodowane jest ścieraniem sie wylewki betonowej

w obecnym mieszkaniu mamy połozoną wykładzine na płyty pliśniowej twardej i nie mamy problemu z czyszczeniem wykładziny.