Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY schody przepiekne

nidziowa

Recommended Posts

witam wszystkich

Ogladajac zdjęcia zamieszczone pzrez annkier aż robi się goraco :p

Brakuje słow na opisanie wrażeń, jednak - niestety są to schody do pałaców, do duzych salonów. U mnie jest znacznie mniej miejsca. A szkoda......

I jeszcze pytanie do g.zawada . W jaki sposób mocowane sa trepy do betonu? Moj teść twierdzi ze aby się tzrymało muszą być podstopnice.

pa

pozdrawiam

Dawno juz nie zagladalam na forum... To sa moje schody :D Ciesze sie, ze innym tez sie podobaja, po ponad roku uzytkowania nadal jestesmy z nich zadowoleni. Moze wyjasnie kilka rzeczy... Schody zostaly wylane z betonu przez ekipe, ktora stawiala stan surowy. Poniewaz dom mamy pietrowy, nie ma skosow na pierwszym pietrze, a do tego jest jeszcze trzecia kondygnacjia, czyli strych, wszystkich stopni jest 33. Do tego dwa duze podesty i mniejszy podest na strychu, przed drzwiami, czyli w sumie mamy trzy podesty, tez wylozone drewnem jatoba. Jatoba byla zakupiona przez stolarza w DLH drewno na Modlinskiej.

Pierwsze trzy stopnie sa harmonijkowo rozrzerzane, sa szersze, wszytkie pozostale maja 105 cm dlugosci i 31 cm glebokosci. Stopnie sa przykryte drewnem jatoba, bo jest to twarde drewno, a nam podobala sie ta kolorystka do reszty wnetrza. Podstopnie sa z lakierowanego MDF, lakierowanego w kolorze sciany. Balustrada jest rzeczywiscie ze stali nierdzewnej, a porecz jest na dole gieta, tez z jatoby. Caly projekt schodow jest nasz wlasny, stolarz zrobil schody wedlug naszej specyfiakacji. Za 33 stopnie i trzy podesty zaplacilismy 12 tys zlotych, ale i tak wyszlo o niego taniej niz np w Papis. Teraz juz nie pamietam ile kosztowala balustrada z porecza. Moj brat ma schody zabiegowe, debowe, tralki sa tez drewniane, podstopnice z jasnego mdf, stopni ma duzo mniej i zaplacil 7000 zl za calosc. Ja konsultowalam sie z 4 firmami stolarskimi i dostawalam duzo wieksze wyceny. Pozdrawiam

A może byś sobie przypomniała ile kosztowała taka balustrada :)

też bardzo mi się podobają te schody, a i rejon mój, więc jakbyś jakiś namiar dała na stolarza byłabym wdzięczna.

a stolarz to robił Ci wszystko tzn. schody i balustradę ?

Ja widziałam prześliczne schody wykonane przez mojego znajomego (nie ma on nic wspólnego z zawodem stolarza). Chociaż to drewno egzotyczne (doussie), schody kosztowały ok 1000zł. U mnie będą podobne i zrobi je mój mąż według "przepisu" kolegi. A przepis jest bardzo prosty:

kupic w supermarkecie parkiet (czy klepkę- nie znam się) z takiego drewna, jakie chcemy miec na schodach. Następnie skleic klepki na odpowiednią szerokośc, długośc i grubośc (tam były sklejone dwie warstwy parkietu). Na koniec przykleic gotowe pięknie przycięte i wyprofilowane trepy do podłoża i gotowe. Do tego jeszcze tylko poręcze, ale tych nie było, kiedy byłam u tych znajomych.

powodzenia

Witam

Jestem max laikiem w tematach drewno-schody, duzo czytam , zaczynamy z mezem wykańczac domek. Jednak mysle, nie chce mi się wierzyc ze z takich klepek marketowych, sklejanych w domowych warunach mozna zrobić schody. :(

Na schody tzreba drewno b. dobrej jakości.

Moze schody wyjdą ale na jak długo?? :)

• 1 month później...

My też myślimy o robieniu schodów.

Chcemy zrobić same stopnie, bez podstopnic.

Tyle że u nas schody są "korytarzem" pomiędzy dwoma ścianami (ściana z lewej i prawej).

Jest tam mało miejsca. Naszym zdaniem zrobienie schodów z podstopnicami będzie wyglądało "ciężko".

Rozmawiałem z jednym stolarzem i tan namawiał nas na podstopnice (z drewna, z płyty wiórowej, z czegoś fornirowanego ...).

Mówi, że tak będzie "lepiej", choć może zrobić same trepy.

Powiada, że gdy nie są idealne schody betonowe, to trep będzie pracował. połączenie między trepem i betonem może sie kruszyć ... .

No i mam pytanie do fachowca (g_zawada).

W jaki sposób przymocować trep do betonu? Czy należy się wkuwać z trepem w boczne ściany? W jaki sposób najlepiej wykończyć połączenie pomiędzy schodami betonowymi i doną stroną trepa, by nic nie pękało, nie łuszczyło się i ładnie wyglądało (słyszałem coś o akrylu ...???).

Na co zwrócić uwagę przy takim wykonaniu schodów?

Pozdrawiam

Dziękuję.

Wkrótce rozmowa z potencjalnym wykonawcą. Przedstawimy opisane wyżej wytyczne.

Takie schody bez podstopnic powinny być też sporo tańsze.

Jaka jest "rozsądna" cena za sam stopień o długości 90cm + oblistwowanie z dwóch stron (sama robociznaoraz wersja materiał + robocizna).

Pozdrawiam

ps. podłogi będziemy mieć z desek modrzewiowych. z jakiego twardego materiału najlepiej zrobić schody by najlepiej zgrało się to z podłogą z modrzewia. Póki co myślimy o dębie.

Witam

Do podłogi z modrzewia, zastanowiłbym się nad jesionem.

Cena stopnia,kołków,pianki,oblistwowania,lakieru to140-160zł dąb, jesion.

Cena z montarzem to 200-230zł w zależności od stopnia trudności.Dokładną wycene mogę zrobić po obejrzeniu schodów.

Pozdrawiam

W razie pytan nr.domnie 502682336