Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile styropianu w podłogę na parterze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na litość Boską po co tyle wylewki. Wystarczy 6cm bo minimum to 5cm.

nie zrozumiesz tego jeśli do tej pory tego nie wiesz

pozdrawiam janzar

Jannzar to wytłumacz mnie bo ja dopiero zgłębiam problem wiec chętnie skorzystam z rady fachowca . Czy to chodzi o większą akumulacje podłogi i oddawanie ciepła ? Bo na pewno nie o izlolacje cieplną bo czym więcej styropianu tym mniej ciepła ucieka w dół . No chyba ze są jeszcze inne czynniki które nie wziołem pod uwagę .

pozdr

Jacek

Na litość Boską po co tyle wylewki. Wystarczy 6cm bo minimum to 5cm.

nie zrozumiesz tego jeśli do tej pory tego nie wiesz

pozdrawiam janzar

Jannzar to wytłumacz mnie bo ja dopiero zgłębiam problem wiec chętnie skorzystam z rady fachowca . Czy to chodzi o większą akumulacje podłogi i oddawanie ciepła ? Bo na pewno nie o izlolacje cieplną bo czym więcej styropianu tym mniej ciepła ucieka w dół . No chyba ze są jeszcze inne czynniki które nie wziołem pod uwagę .

pozdr

Jacek

witam

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63085&highlight=zaremba

uściśle tylko że grubość jastrychu jest uzależniona od grubości styropianu pod nim

w wyszukiwarce na górze polecam aby wpisać jastrych lub zaremba

serdecznie pozdrawiam na wszystkie pytania odpowiadam chętnie

janzar

No chyba ze są jeszcze inne czynniki które nie wziołem pod uwagę .

Bo nie wziąłeś...jakbyś przeczytał choćby mój post...

chyba nie nadal nie wiem dla czego ,

Czy chodzi o to ze jak na grupszy styropian wylejemy większą warstwe jastrychu to podłoga pod ciezarem siądzie odrazu a nie z czasem ?

Janzar

i jaki powinien być zachowany stosunek grubości styropianu do grubości wylewki ?

No chyba ze są jeszcze inne czynniki które nie wziołem pod uwagę .

Bo nie wziąłeś...jakbyś przeczytał choćby mój post...

chyba nie nadal nie wiem dla czego ,

Czy chodzi o to ze jak na grupszy styropian wylejemy większą warstwe jastrychu to podłoga pod ciezarem siądzie odrazu a nie z czasem ?

Janzar

i jaki powinien być zachowany stosunek grubości styropianu do grubości wylewki ?

w odpowiedzi

optymalna grubość styropianu na parterze niepodpiwniczonym to 10 cm i jastrych o grubości 7 cm

Proszę o odpowiedź na pytanie czy posadzka może dochodzić do dolnej ( lub wyżej) krawędzi ramy od drzwi balkonowych wykonanych z PCV czy też musi się kończyć poniżej?

jastrych może dochodzić do dolnej krawędzi lub powyżej lecz uwagę należy zwrocić na swobodne otwarcie skrzydła drzwi tarasowych po wykonaniu parkietu .płytek .paneli lub wykładziny dywanowej

im mniejszy próg tym wygodniej przechodzić przez niego

http://images14.fotosik.pl/93/d798862aec8f127d.jpg

pozdrawiam janzar

u mnie w projekcie jest tak:

2 cm styropian twardy

3 cm styropian elastyczny termo-D, styroflex

folia PCV

4 cm szlichta zbrojona siatką

cos chyba mało??

aha, i jeszcze jedno przy okazji - jakie wymogi wprowadza elektryczna podłogówka (maty)??

Pozdrawiam

w Twoim przypadku min jastrychu to 5 cm

zwróć uwagę że na opakowaniu styropianu termo-D SĄ WYRAŻNIE UWIDOCZNIONE DWA WYMIARY 33/30 CZYLI PRZED WBUDOWANIEM I PO WBUDOWANIU W PODLKOŻE CZYLI TO OCZYM TU MÓWIMY STYROPIAN W TYM PRZYPADKU MOŻE UGIĄĆ SIĘ DO 10 %

PONIŻEJ OGRZEWANIE PODŁOGOWE ELEKTRYCZNE

http://images14.fotosik.pl/93/8a923d7471eeb77e.jpg

POZDRAWIAM JZ

optymalna grubość styropianu na parterze niepodpiwniczonym to 10 cm i jastrych o grubości 7 cm

A w podpiwniczonym?

I drugie, może trochę głupie, ale co tam, budowlańcem nie jestem....

Jeśli w projekcie były grzejniki, a ja chcę wodne podłogowe to generalnie grubość podłogi mi wzrośnie, więc obniży sie wysokość pomieszczeń - tak? Mam to uwzględnić przy budowie i dodać jeden pustak na wysokość więcej?