janzar 06.02.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 optymalna grubość styropianu na parterze niepodpiwniczonym to 10 cm i jastrych o grubości 7 cm A w podpiwniczonym? I drugie, może trochę głupie, ale co tam, budowlańcem nie jestem.... Jeśli w projekcie były grzejniki, a ja chcę wodne podłogowe to generalnie grubość podłogi mi wzrośnie, więc obniży sie wysokość pomieszczeń - tak? Mam to uwzględnić przy budowie i dodać jeden pustak na wysokość więcej? NA POZIOMIE PODPIWNICZONYM STYROPIAN O GRUBOŚCI 30 - 50 mm TO WYSTARCZAJĄCA IZOLACJA AKUSTYCZNA Jeśli ogrzewanie na parterze niepodpiwniczonym to schemat 10 styropianu i 7 jastrychu jest jak najbardziej na miejscu pozdrawiam JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgosiaa 11.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Jestem przed wykonaniem wylewki. Docelowo 19 cm. Ile położyć styropianu, a ile jastrychu. Planuję wodne ogrzewanie podłogowe. Jak to podzielić. Czy 10 cm styropian i 9 cm wylewki będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 11.02.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Jestem przed wykonaniem wylewki. Docelowo 19 cm. Ile położyć styropianu, a ile jastrychu. Planuję wodne ogrzewanie podłogowe. Jak to podzielić. Czy 10 cm styropian i 9 cm wylewki będzie dobrze? witam sama udzieliłaś sobie odpowiedzi,pod styropianem izolacja która zabierze kilka milimetrów z grubości i będzie ok pozdrawiam JZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 11.02.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 janzar - a czym wypełnic przestrzeń na chudziaku domu niepodpiwniczonego kiedy różnica w poziomach między nim , a ławami wynosi ok 6-7cm. Wykonawca nie wyrównał mi poziomów (piasek pod chudziakiem zbyt opadł w stosunku do ław...)Docelowo poziom styropianu i wylewki ma mieć 17cm od poziomu ławCzy ta przesteń wypełnić styropianem? W tym przypadku musiałbym dać łącznie ok 14cm styropanu i 8-9cm wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 12.02.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Uzupełnij piaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 12.02.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 piaskiem??? na chudziaku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 12.02.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 u mnie ma być5cm styropianu EPS 100dom częściowo podpiwniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 13.02.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 ja mam miec wylewke 16 cm - czyli 10 cm steropianu + 6 cm wylewki wystarczy? chce miec ogrzewanie podlogowe w wiatrolapie i w lazienkach. Dom bez piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 ... czym wypełnic przestrzeń na chudziaku domu niepodpiwniczonego kiedy różnica w poziomach między nim , a ławami wynosi ok 6-7cm. Wykonawca nie wyrównał mi poziomów (piasek pod chudziakiem zbyt opadł w stosunku do ław...) wypełnic styropianem p.s. ashen - jak poznałes, ze piasek pod posadzką opadł ? zapadła sie posadzka ? piasek nie był zagęszczany ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 25.02.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2007 nie wydaje mi sie aby uzupełnianie tej przestrzeni styropianem było najlepszym rozwiązaniem. w sumie byłoby go ok 14-15cm...boje sie że podłoga by mi siadła. a jak poznałem...chyba po prostu nie dopilnowałem wykonawcy. może te poziomy wyrównać piaskiem i cementem w stosunku 5-1?bo sam piasek to chyba by osiadł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashen 26.02.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 moze ktos podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 26.02.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Jak zagęścisz to nie osiądzie.Z cementem tez może byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 26.02.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 1 papa termozgrzewalna Nic się u ciebie nie zmieniło tak to prawda w tej kwestii jestem konsekwentny pozdrawiam jz Janzar powiedz po co pod folie budowlaną dawać papa termozgrzewalną ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 26.02.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 1 papa termozgrzewalna Nic się u ciebie nie zmieniło tak to prawda w tej kwestii jestem konsekwentny pozdrawiam jz Janzar powiedz po co pod folie budowlaną dawać papa termozgrzewalną ? Jacek Podpinam się pod pytanie, na ławach mam papę termozgrzewalną, czy sama folia z dużym zakładem nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 26.02.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 papa to izolacja wodna typu lekkiego a folia to opóźniacz pary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 26.02.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Przyznam szczerze, że niewiele mi się rozjaśniło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 26.02.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 chyba prościej już nie możnapapa na wodefolia na pare wodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 26.02.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Czyli powinno się kłaść i jedno i drugie? Skąd ta para wodna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 26.02.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 na grucie nie dawać żadnych folii itp. wykonac podsypke z drobnego kamienia ok 10 cm i dobrze zagęścić. Na tym pogłożu wylać posadzkę (chudy beton) gr min 8 cm. Na tej posadce trzeba wykoać dobra izolacje. Trzeba pamietać, aby używac materiałów, które nie reagują ze styropianem. Moze być DYSPERBIT 2 x i na to folia gr 0,2. Na takim podłożu kłaść styropian FS-20 lub FS 15 ale ten nie oszukany w warstwach po 5 cm na zakłądkę. Na styropian znów folia paroszczelna-gr moze być mniejsza 15. Izolacje fundamenów dokładnie przykleic uprzednio do posadzki (lepik asfaltowy bez dodatków na gorąco). Warstwe lepiku dokładnie pokryś DYSPERBITEM, bo nie ma pewności, czy tak naprawde nie zawierał rozpuszczalników. Na folii wykonac wylewke gr 7-8 cm. Ogrzewanie w takiej wylewce to takie na "pół gwizdka". Wylewkę (warstwę wyrównawczą) warto zazbroić, bo ma się pewność, że będzie na wieki. Tę warstwę, aby była w miarę ciepła trzeba wykonac jako "półsucha". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 26.02.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 1 papa termozgrzewalna Nic się u ciebie nie zmieniło tak to prawda w tej kwestii jestem konsekwentny pozdrawiam jz Janzar powiedz po co pod folie budowlaną dawać papa termozgrzewalną ? Jacek Podpinam się pod pytanie, na ławach mam papę termozgrzewalną, czy sama folia z dużym zakładem nie wystarczy? witam po raz kolejny wyjaśniam że folii budowlanej o gr. 0,2 mm nie można traktować jako izolacji przeciwwilgociowej papa termozgrzewalna na podłożu niepodpiwniczonym czyli na gruncie jest izolacją przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu a folia służy tylko jako dystans między papą a styropianem wielu z Was czytając to próbuje żartować sobie z tego zagadnienia ale to Wasze pieniądze MOI DRODZY NIE WYGRAM ZE WSZYSTKIMI ALE WSZĘDZIE TAM GDZIE ROBIĘ, ROBIĘ TO DOBRZE PONIŻEJ SKUTKI POTRAKTOWANIA FOLII JAKO IZOLACJI http://images20.fotosik.pl/100/a1264985376a8ae1.jpg http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg http://images22.fotosik.pl/1/a2d4596f1cd8c1f9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts