Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile styropianu w podłogę na parterze

Recommended Posts

optymalna grubość styropianu na parterze niepodpiwniczonym to 10 cm i jastrych o grubości 7 cm

A w podpiwniczonym?

I drugie, może trochę głupie, ale co tam, budowlańcem nie jestem....

Jeśli w projekcie były grzejniki, a ja chcę wodne podłogowe to generalnie grubość podłogi mi wzrośnie, więc obniży sie wysokość pomieszczeń - tak? Mam to uwzględnić przy budowie i dodać jeden pustak na wysokość więcej?

NA POZIOMIE PODPIWNICZONYM STYROPIAN O GRUBOŚCI 30 - 50 mm TO WYSTARCZAJĄCA IZOLACJA AKUSTYCZNA

Jeśli ogrzewanie na parterze niepodpiwniczonym to schemat 10 styropianu i 7 jastrychu jest jak najbardziej na miejscu

pozdrawiam JZ

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem przed wykonaniem wylewki. Docelowo 19 cm. Ile położyć styropianu,

a ile jastrychu. Planuję wodne ogrzewanie podłogowe. Jak to podzielić. Czy 10 cm styropian i 9 cm wylewki będzie dobrze?

witam

sama udzieliłaś sobie odpowiedzi,pod styropianem izolacja która zabierze kilka milimetrów z grubości i będzie ok

pozdrawiam JZ

janzar - a czym wypełnic przestrzeń na chudziaku domu niepodpiwniczonego kiedy różnica w poziomach między nim , a ławami wynosi ok 6-7cm. Wykonawca nie wyrównał mi poziomów (piasek pod chudziakiem zbyt opadł w stosunku do ław...)

Docelowo poziom styropianu i wylewki ma mieć 17cm od poziomu ław

Czy ta przesteń wypełnić styropianem? W tym przypadku musiałbym dać łącznie ok 14cm styropanu i 8-9cm wylewki?

... czym wypełnic przestrzeń na chudziaku domu niepodpiwniczonego kiedy różnica w poziomach między nim , a ławami wynosi ok 6-7cm. Wykonawca nie wyrównał mi poziomów (piasek pod chudziakiem zbyt opadł w stosunku do ław...)

wypełnic styropianem

p.s.

ashen - jak poznałes, ze piasek pod posadzką opadł ?

zapadła sie posadzka ?

piasek nie był zagęszczany ?

pzdr

• 2 weeks później...

nie wydaje mi sie aby uzupełnianie tej przestrzeni styropianem było najlepszym rozwiązaniem. w sumie byłoby go ok 14-15cm...boje sie że podłoga by mi siadła.

a jak poznałem...chyba po prostu nie dopilnowałem wykonawcy.

może te poziomy wyrównać piaskiem i cementem w stosunku 5-1?

bo sam piasek to chyba by osiadł...

1 papa termozgrzewalna

Nic się u ciebie nie zmieniło :lol:

tak to prawda w tej kwestii jestem konsekwentny

pozdrawiam jz

Janzar powiedz po co pod folie budowlaną dawać papa termozgrzewalną ?

Jacek

Podpinam się pod pytanie, na ławach mam papę termozgrzewalną, czy sama folia z dużym zakładem nie wystarczy?

na grucie nie dawać żadnych folii itp. wykonac podsypke z drobnego kamienia ok 10 cm i dobrze zagęścić. Na tym pogłożu wylać posadzkę (chudy beton) gr min 8 cm. Na tej posadce trzeba wykoać dobra izolacje. Trzeba pamietać, aby używac materiałów, które nie reagują ze styropianem. Moze być DYSPERBIT 2 x i na to folia gr 0,2. Na takim podłożu kłaść styropian FS-20 lub FS 15 ale ten nie oszukany w warstwach po 5 cm na zakłądkę. Na styropian znów folia paroszczelna-gr moze być mniejsza 15. Izolacje fundamenów dokładnie przykleic uprzednio do posadzki (lepik asfaltowy bez dodatków na gorąco). Warstwe lepiku dokładnie pokryś DYSPERBITEM, bo nie ma pewności, czy tak naprawde nie zawierał rozpuszczalników. Na folii wykonac wylewke gr 7-8 cm. Ogrzewanie w takiej wylewce to takie na "pół gwizdka". Wylewkę (warstwę wyrównawczą) warto zazbroić, bo ma się pewność, że będzie na wieki. Tę warstwę, aby była w miarę ciepła trzeba wykonac jako "półsucha".

1 papa termozgrzewalna

Nic się u ciebie nie zmieniło :lol:

tak to prawda w tej kwestii jestem konsekwentny

pozdrawiam jz

Janzar powiedz po co pod folie budowlaną dawać papa termozgrzewalną ?

Jacek

Podpinam się pod pytanie, na ławach mam papę termozgrzewalną, czy sama folia z dużym zakładem nie wystarczy?

witam

po raz kolejny wyjaśniam że folii budowlanej o gr. 0,2 mm nie można traktować jako izolacji przeciwwilgociowej

papa termozgrzewalna na podłożu niepodpiwniczonym czyli na gruncie jest izolacją przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu a folia służy tylko jako dystans między papą a styropianem

wielu z Was czytając to próbuje żartować sobie z tego zagadnienia ale to Wasze pieniądze

MOI DRODZY NIE WYGRAM ZE WSZYSTKIMI ALE WSZĘDZIE TAM GDZIE ROBIĘ, ROBIĘ TO DOBRZE

PONIŻEJ SKUTKI POTRAKTOWANIA FOLII JAKO IZOLACJI

http://images20.fotosik.pl/100/a1264985376a8ae1.jpg

http://images22.fotosik.pl/1/5758fe37a55ced60.jpg

http://images22.fotosik.pl/1/a2d4596f1cd8c1f9.jpg