mikita 31.01.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 witam chciałam trochę zasięgnąć wiedzy fachowej Stan rzeczy jest następujący: zrobiona gipsówka, gruntowanie, pierwsze malowanie kolorem. Malowałam Parą matową i szorowalną. Tam gdzie jest mat wizualnie jest OK. Tam gdzie farba jest lekko błyszcząca wyszły plamy - tzn. miejscami jest matowo, miejscami są błyszczące "placki". Jak dla mnie jest to źle zrobiona (czyt. niedoczyszczona) gipsówka. Fachowiec twierdzi, że to po drugim malowaniu zniknie - a taki stan rzeczy wynika z tego, że farba różnie wnika w ściany. I co teraz? Na drugie malowanie chcę poczekać aż będę miała podłogi (czyli ok. 2-3 miesięcy), czekać, czy zmusić go do jakiegoś działania? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 01.02.2007 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 UpNikt nie poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 01.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 a do jakiego działanaia chcesz zmusić fachowca? jeśli w instrukcji na emulsji pisze, że trzeba malować co najmniej dwukrotnie to nie miej żalu do nikogo, że ci przebija. jednokrotne malowanie sama sobie założyłaś więc teraz czekaj te 3 miesiące na drugie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 01.02.2007 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Pytam się, bo się nie znam na gipsówkach i dla mnie te plamy na ścianach to niedoczyszczona gipsówka. Może ktoś miał podobny problem i napisze, czy drugie malowanie coś da. Mogę sobie czekać na drugie malowanie, tylko jak już pomaluje, i się okaże, ze to jednak skopana gipsówka i trzeba ją na nowo czyścić, aby było w porządku to koszt farby można wrzucić do kosza Nie pisałam, że mi coś przebija - miejscami są błyszczące, a miejscami matowe miejsca i nie wiem z czego to wynika, pokrycie (kolor, barwa) jest identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 01.02.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 To może pomaluj drugi raz jedną ścianę i zobaczysz Nic nie wiem o tynkach gipsowych, mam c-w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 01.02.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 A czym było gruntowane ? Malarz mi powiedział, że po gipsowaniu nie stosuje się unigruntu ponieważ farba jest różnie wchłaniana i różnie wysycha - tworzą się trudne do zamalowania plamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 01.02.2007 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 HmmAż się spytam z ciekawości. Ale z tego co mi się kojarzy o nie było żadnego stricte środka do gruntowania, tylko biała emulsja (śnieżka dokładnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 01.02.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Witam.Problem twoich scian polega prawdopodobnie na zlym zagruntowaniu sciany. U mnie tez jest polozona Para na szpachle i jest OK. Jes to farba lateksowa ktora nie znosi gruntow typu Unigrunt gdyz jest inaczej wchlaniana przez sciane i stad te plamy. Najlepszym rozwiazaniem do zagruntowania sciany pod lateks ( brak przebarwien oraz charakterystycznego odlazenia calych platow farby ) jest zwykla tania farba AKRYLOWA troche rozcieczona ktora doskonale wchlania sie w gipsowa szpachle. Potem malujemy lateksem z tym ze mimo wszystko nie zdecydowalbym sie na jednorazowe malowanie...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter12 01.02.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 TAKIE PLAMY NA TYNKACH GIPSOWYCH CZĘSTO SIE ZDARZAJA TRZEBA DOBRZE ZAGRUNTOWAĆ NAJLEPIEJ GRUNTEM GŁEBOKOPENETRUJACYYM NP CT 17 CERESIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts