Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źle zrobione gipsówki?

mikita

Recommended Posts

witam

chciałam trochę zasięgnąć wiedzy fachowej :D

Stan rzeczy jest następujący: zrobiona gipsówka, gruntowanie, pierwsze malowanie kolorem. Malowałam Parą matową i szorowalną. Tam gdzie jest mat wizualnie jest OK. Tam gdzie farba jest lekko błyszcząca wyszły plamy - tzn. miejscami jest matowo, miejscami są błyszczące "placki". Jak dla mnie jest to źle zrobiona (czyt. niedoczyszczona) gipsówka. Fachowiec twierdzi, że to po drugim malowaniu zniknie - a taki stan rzeczy wynika z tego, że farba różnie wnika w ściany. I co teraz? Na drugie malowanie chcę poczekać aż będę miała podłogi (czyli ok. 2-3 miesięcy), czekać, czy zmusić go do jakiegoś działania? :-? Co radzicie?

Pytam się, bo się nie znam na gipsówkach i dla mnie te plamy na ścianach to niedoczyszczona gipsówka. Może ktoś miał podobny problem i napisze, czy drugie malowanie coś da.

Mogę sobie czekać na drugie malowanie, tylko jak już pomaluje, i się okaże, ze to jednak skopana gipsówka i trzeba ją na nowo czyścić, aby było w porządku to koszt farby można wrzucić do kosza :cry:

Nie pisałam, że mi coś przebija - miejscami są błyszczące, a miejscami matowe miejsca i nie wiem z czego to wynika, pokrycie (kolor, barwa) jest identyczne.

Witam.Problem twoich scian polega prawdopodobnie na zlym zagruntowaniu sciany. U mnie tez jest polozona Para na szpachle i jest OK. Jes to farba lateksowa ktora nie znosi gruntow typu Unigrunt gdyz jest inaczej wchlaniana przez sciane i stad te plamy. Najlepszym rozwiazaniem do zagruntowania sciany pod lateks ( brak przebarwien oraz charakterystycznego odlazenia calych platow farby ) jest zwykla tania farba AKRYLOWA troche rozcieczona ktora doskonale wchlania sie w gipsowa szpachle. Potem malujemy lateksem z tym ze mimo wszystko nie zdecydowalbym sie na jednorazowe malowanie...Pozdrawiam