Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymianiac C.O. czy zostawic stare ?

Mareko

Recommended Posts

Mam jeszcze jedno pytanie: W domku, ktory chce nabyc jest sprawne C.O. z tym, ze jest to konstrukcja sprzed 15 lat, czyli grube stalowe rury (pion ma chyba z 5-7 cm srednicy) oraz stalowe grzejniki , bardzo masywne. Do tej pory wydawalo mi sie ze bede musialb bezwzglednie wymienic caly system ale ostatnio znajomy powiedzial, zeby zostawic bo stary uklad znaczy duzo ilosc wody w ukladzie, duza bezwladnosc (ponad 1 godzina zeby grzejniki osiagnely max temperature przy max temp. na piecu - pompka jest) ale sa tez tego zalety bo taki uklad dluzej oddaje cieplo wiec na jedno wychodzi, szczegolnie ze w sezonie grzeje sie non-stop. Co Wy na to ? Warto inwestowac w cienutkie miedziane rurki i nowe, oszczedne grzejniki ?

Dziekuje za odpowiedzi. Faktycznie te moje grzejniki wygladaja brzydko ale nie jest to dla mnie wystarczajacy argument aby wymieniac instalacje. Czy nowe nie maja w sobie innych zalet (nad starymi) oprocz ladnego wygladu ? Bardziej mnie interesuja zalety ekonomicznosci. Nie wiem, czo one np. lepiej oddaja cieplo, dluzej je utrzymuja, itp ? Bo jesli nie to moze wcale nie warto ich wymianiac ?

Może na początek spróbuj za grzejnikami zamontowaćmaty odbijajace ciepło(izolacyjne).

Co do nowego typu grzejników to lepiej oddają ciepło(połóz kartke na grzejniku to ją podniesie,a co do ilości wody to sie zgadzam wieksza ilość wolniej sie ochładza-miałem stary piec z małą ilościa wody i co prawda szybko nagrzewał inst.,ale po wypaleniu opału bardzo szybko wychładzał-nowy o dużej ilości wody nie robi tego-zreszta ile musisz dać energii żeby rozgrzać schłodzoną wode jaka wraca do kotła.

Powodzenia

Wymień na nowy. Nowoczesny układ będzie zawierał mniej czynnika grzewczego, a więc mniej kasy pójdzie na paliwo do ogrzania tej samej powierzchni. Teraz zresztą łatwiej będzie to przeżyć niż później jak juz odnowisz sobie gniazdko.

Kasy pojdzie tyle samo, albo i mniej, bo nowy piec bedzie sprawniejszy. Energia zuzyta na ogrzanie czynnika grzewczego przeciez nie znika, tez jest oddawana do ogrzewanych pomieszczen.

Podstawowe pytanie: czy jestes zadowolony z obecnego ogrzewania? Tzn: czy grzeje wystarczajaco, nie szumi, nie cieknie... Jesli tak, a z kasa krucho, to zostawilbym grzejniki.

Doki, te stare układy mają to do siebie, że długo się nagrzewają, trudniej utrzymać jednolitą temperaturę. Jeśli piece są gazowe to napewno więcej spalą paliwa przy starym rozwiązaniu nawet gdybyś wymienił tylko sam piec.

On 2003-05-28 12:53, Hans_68 wrote:

Doki, te stare układy mają to do siebie, że długo się nagrzewają, trudniej utrzymać jednolitą temperaturę. Jeśli piece są gazowe to napewno więcej spalą paliwa przy starym rozwiązaniu nawet gdybyś wymienił tylko sam piec.

Wiem, bo sam mam taki uklad: grzejniki gdzies tak z 1978 roku. Rzeczywiscie, wolno sie nagrzewa, ale i dlugo grzeje. Piec nie spali wiecej gazu, po prostu cieplo zostanie zmagazynowane w wodzie krazacej w grzejnikach. Kto wie, czy taki uklad nie bedzie nawet oszczedniejszy, bo piec bedzie sie rzadziej wlaczal i dluzej pracowal pelna moca- a wiec przy maksymalnej sprawnosci.

A co do jednolitej temperatury- juz wczesniej zdziwilo mnie dazenie Szanownych Forumowiczow (niektorych) do bardzo dokladnej stabilizacji temperatury. Nie widze celu takich wysilkow.

Akurat wczoraj wymieniono nam stary piec olejowy na gazowy, podlaczajac go do starych grzejnikow. Niestety, juz jest za cieplo by przetestowac system, a przed zima mam jednak nadzieje przeprowadzic sie do wlasnego.

Bardzo mnie zainteresował ten wątek. Też stoję przed taką samą decyzją (instalacja ma juz ok. 20 lat). Również ja coraz częściej słyszę, że to całe naleganie (rady ekspertów itd.) na jak najszybszą wymianę kaloryferów i rur trzeba traktować z przymrużeniem oka. Jeśli zastanawiam się nad wymianą, to jest to raczej spowodowane ty, ze zaczynają pojawiać się oznaki sypania się (pęknieta rura - trzeba było szybko wymienić, skorodowany kaloryfer - który wymieniłem itp.). Niemniej chyba wstrzymam się z decyzją: nie chodzi o finanse, lecz ograniczona ilość czasu na zajmowanie się remontami.

Oczywiście wszyscy instalatorzy twierdzą, ze musze wymienić...

Doki myślę, że rachunki Cię w przyszłości przekonają. Jeśli zgodnie z przyjętymi trendami zaizolujesz cienkie rurki miedziane to prawie całe ciepło pójdzie do tych pomieszczeń, w których chcesz by się ono znalazło. Zaletą nowego systemu będzie to, iż szybko się nagrzewa co ma istotne znaczenie przy wieczornych powrotach do domu. Wydaje mi się, że stary system osiąga zakładaną temperaturę jak już człowiek idzie spać pod ciepłą kołderkę. Niemniej każdy sam zna swą sytuację materialną i może dokonywać zgodnie z nią wyboru.

• 2 weeks później...

Nie rozumiem kto Wam powiedział że mało wody w układzie to małe rachunki za gaz

Poza tym wymiana centralnego to koszt około 30 000 zł Sam jestem instalatorem i gdy ludzie chcą zmniejszyć rachunki za gaz to radzę im najpierw wymienić okna a nie instalację

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

chmurka!!

piaskowac to znaczy uzyc tzw.piaskarki do oczyszczenia zbiornikow.

Chodzi o to ze grzejniki zeliwne w moim przekonaniu(i nie tylko) sa bardziej trwale co prawda dluzej sie nagrzewaja ale za rowniez dluzej pozostaja cieple.

Poza tym zaden producent grzejnikow plytowych nie daje dlugiej gwarancji jesli pracuja w obiegu otwartym, a takie obiegi mamy w piecach stalopalnych.

• 1 month później...