Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa budująca Zenit

Nika.j

Recommended Posts

• Odpowiedzi 338
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hydraulicy kończą instalacje wodno-kanalizacyjną.

Rurki w kuchni. Na zlew zdecydowałam się w rogu, a nie pod oknem.

http://images41.fotosik.pl/292/e6b1485c0f0c8596med.jpg

Pierwsza faza instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją wykonana. Przewody zostaną otulone warstwą 25 cm styropianu i zalane betonem z mixokreta

http://images37.fotosik.pl/291/6b3ad4858b50f32bmed.jpg

• 5 weeks później...

Witajcie Zenitkowicze!

Minął miesiąc od ostatniego wpisu w naszej grupie i to mojego wpisu :offtopic:

Gdzieście się podziali??????????????? :sleep: Nie czas na sen zimowy

U mnie instalacje skończone oprócz podłogówki i pompy ciepła.

Kończą tynkowanie. Tynk cementowo-wapienny na piasku zwykłym. Zalało piaskarnię z której wydobywa się na moim terenie bardzo miałki piaseczek. Musiałabym czekać miesiąc lub dłużej aż woda opadnie, a stało jej w wyrobisku 4 m.

Zdjęcie pokazuje mokry tynk w korytarzu i widok na sypialnię.

Mało to efektowne, ale jak nikt nie pisze to dobre i takie "ożywienie" wątku. :rolleyes:

http://images50.fotosik.pl/308/9babee6a2915ffccmed.jpg

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Widzę, że wątek faktycznie zaczyna umierć śmiercią naturalną - posty piszę tylko ja i Renatka :( Mam nadzieję, że pozostali Zenitkowicze pójdą naszym śladem i podzielą się z nami nowinkami ze swoich budów. Przestój na forum pewnie spowodowany jest okresem wakacyjnym - my też przez pewnien czas tu nie gościliśmy, gdyż w te ciepłe dni wypoczywaliśmy na naszym tarasiku grillując :) Oczywiście trochę też pracowaliśmy :) W tym tygodniu w końcu zacznie się dziać na budowie - w poniedziałek przyjeżdza dachówka i dekarze zaczynają ja układać oraz powracają - po długiej przewie murarze kończyć to, co zaczęli - postaram się na bieżąco robić zdjęcia i zamieszczać je w naszym dzienniku. Póki co zamieszczam parę zdjęć naszego Zenitka - więcej można zobaczyć w naszym dzienniku budowy.

http://images35.fotosik.pl/177/0ac4fe0b654a20ecmed.jpg

http://images35.fotosik.pl/177/3c7d6c5d359b8b73med.jpg

http://images43.fotosik.pl/323/643040854774c8bamed.jpg

Ogłaszam uroczyście zakończenie brudnych prac w moim zenitku.

Tynki wyschły i są jaśniutkie , a wylewki wysychają, bo mają tylko 10 dni.

Obecnie pracuję nad aranżacja wnętrz i coś udało się już zaprojektować.

Stan obecny: jadalnia i salon

http://images47.fotosik.pl/324/fcbd2fb84b3f9139med.jpg

Garaż ze zmienionym oknem (jedno większe oprócz okrągłego) i szybą ornamentową. Brama firmy Krispol

http://images47.fotosik.pl/324/051eb8b55ac6c727med.jpg

Wow - Renatko, jaki Twój Zenit już jest piękny!!! Aż normalnie Ci zazdroszczę - muszę przyznać, że Twoi fachowcy uwijali się nieziemsko - wnętrze wygląda imponująco!!! To teraz została Ci ta najprzyjemniejsza rzecz (a zarazem najbardziej wyczerpująca) - aranżacja. Teraz to będzie powoli widać efekty ale już te "domowe" :) Naprawdę jestem pod wrażeniem :)

Napisz proszę jaki poniosłaś koszt za wylewki oraz jaki gruby dawałaś styropian.

No i koniecznie zamieść więcej zdjęć!!! I oczywiście dziel się tymi aranżacjami :)

Pozdrawiam gorąco

Edytowane przez Natalia i Marcin

Pod wylewki poszło 15 cm styropianu EPS 100 (podłoga) za wyjątkiem garażu - tam 6cm.

Robocizna to 10 zł za m2 wylewki plus 2 zł za m2 układania styropianu. Wylewkarze nie chcą układać styropianu pod ogrzewanie podłogowe, to muszą zrobić hydraulicy i tak jest lepiej. U mnie ogrzewanie podłogowe jest wszędzie za wyjątkiem garażu.

Ilości materiału nie będę podawać bo mam podwójne ilości wszystkiego z racji tego, że na strychu również wylewka. Kiedyś będzie można tam zrobić 2 pokoje i łazienkę gdyby zaistniała taka potrzeba.

Cześć wszystkim !

Po przeczytaniu całego forum postanowiłam do Was dołączyć, z racji, że też wkrótce czeka mnie przedsięwzięcie budowy zenita. Na razie jestem jeszcze w lesie , a dokładnie na etapie adaptacji projektu. I tu pojawiły się pierwsze schody. Tak jak większość forumowiczów, tak i ja z mężem planujemy zmienić konstrukcję dachu na tradycyjną. Chyba nie udźwigniemy tych dźwigarów i kratownic:). No cóż, po konsultacji z naszym architektem okazało się, że sprawa będzie troszkę kosztowna, na tyle, że rozpatrzałam nawet zmianę projektu, choć nie ukrywam, że żal byłoby mi pożegnać się z projektem zenita. Czy ktoś z Was może podejmował się zmian, które planujemy z mężem, mianowicie:

- zmiana konstrukcji dachu z kratownicowej na tradycyjną więźbę dachową

- powiększenie kąta nachylenia dachu z 25 na 30 lub 35 stopni

- ewentualne podwyższenie ścianki kolankowej

- zmiana stropu drewnianego na betonowy

(oczywiście planujemy także drobne zmiany na parterze)

Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby polecić swojego architekta, który dokonywał w/w adaptacji dachu. Nie ukrywam, że liczyłabym na troszkę mniejsze koszta zakupienia właściwie gotowej już adaptacji u tego architekta.

Pozdrawiam

nowa forumowiczka

Kassiula78 witaj w naszym skromnym gronie! :):welcome:

Z osób, które aktualnie się tu udzielają ja mam zmieniony strop i dach na tradycyjne.

Strop mam Ackermana i zwykłą więźbę. Dach jest bardzo solidny i bardzo dobrze podparty na ścianach konstrukcyjnych parteru. Tu także musiała być zmiana z lekkich ścianek działowych na konstrukcyjne. Wiąże się to z większą ilością materiału już od ław fundamentowych. Zmian tych dokonał architekt pan Grzegorz Kowalczyk tel. 605742300 za normalną cenę. Pełni on również rolę kierownika budowy i jest świetny! Angażuje się w to co robi, przyjeżdża na budowę nie tylko w tych przypadkach, które przewiduje umowa, ale też zawsze wtedy gdy mam wątpliwości. Bardzo mi pomaga. Zadzwoń do niego i zobaczysz co z tego wyniknie.

Aha, kąta nachylenia dachu nie zmieniałam, ani nie dodawałam wysokości ścianek kolankowych. Dom traci wtedy proporcje, a i tak można przy obecnych wysokościach zrobić na strychu 2 pokoiki z łazienką, więc po co?

Gdzie budujesz?

Witamy kolejnego Zenitowicza:)

My z mężem budujemy Zenita wg projektu, tj. z wiązarami - kratownicą, tak więc doradzić w tym temacie nie mogę. Jednak z tego co zauważyłam kilka osób zmienia strop drewniany na tradycyjny. Co do kątu nachylenia dachu, to całkowicie zgadzam się z Renatką - Zenit straci dużo na wyglądzie jeśli kąt nachylenia zostanie zwięszony oraz podwyższona zostanie ścianka kolankowa.

Życzę dużo wytrwałości w budowie Zenita :) Daj znać jak będą wyglądały sprawy z przeróbkami no i budową :)

Pozdrawiam

Dziękuję Wam za miłe przyjęcie no i za pierwszą pomocną dłoń. Zenitka budujemy w lubuskim i na pewno skorzystam z telefonu, który podałaś Renatko bez względu na to z jakiego regionu Polski jest ten projektant. W naszym przypadku chyba nie obędzie się bez zmiany kąta nachylenia dachu, chyba że zaryzykujemy z nadzieją , że żadna inspekcja nie będzie chodzić z kątomierzem i nie przyczepi się do 5 stopni. Przy zakupie projektu wiedzieliśmy, że miasto życzy sobie kąt nachylenia od 30 st. na naszej działce, jednak pani x sprzedająca nam projekt, próbowała nas przekonać , że to naprawdę nie jest żadne wielkie nadużycie i nikt nie będzie sprawdzał, ani czepiał się , że jest 5 stopni mniej niż powinno. Może to nasz błąd, w sumie pani zależało na sprzedaniu projektu. Na razie jesteśmy w kropce,musimy zadecydować, którą opcje wybierzemy, wolałabym jednak nie oszpecać domku.

Ech, te przepisy....

Miłej niedzieli

Kaśka