Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Codzienny Dominiczki i Tomeczka- komentarze

roni

Recommended Posts

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie :D

Gratuluje postepow, super to juz wyglada 8)

Dzialeczka ogrodzona, droga juz istnieje - przejezdna (dla osobowek) tez z czasem bedzie :wink:

REWELACJA!!!

Powodzenia w dalszych pracach, trzymam kciuki za szybkie pozwolenie i start z budowa !!!

Podobnie jak w innych technologiach, za wyświetlanie pełnej gamy barw odpowiadają umieszczone na matrycy ekranu kolorowe punkty luminoforu: czerwony, zielony, niebieski. Ekran LCD (ekran ciekłokrystaliczny, ang. Liquid Cristal Display Ekran zbudowany z mikroskopijnych komórek wypełnionych ciekłym kryształem oraz zatopionych w nich elektrod, które są źródłem pola elektrycznego dla ciekłego kryształu. Zmiany natężenia pola elektrycznego pomiędzy elektrodami powodują, że ciekły kryształ w komórce staje się bardziej lub mniej przeźroczysty, regulując w ten sposób ilość przepływającego przez nią światła. Matryca LCD nie świeci własnym światłem, jak to ma miejsce w ekranach CRT lub plazmowych. Jest ona zbudowana z ogromnej ilości komórek (kolorowych pikseli), które polaryzują światło, pochodzące z dodatkowego źródła. Owe źródła stanowią o rodzaju wyświetlacza, a powszechnie dostępne w telewizorach to matryce LCD CCFL i LCD LED, z czego w standardzie LED występują dwa rodzaje konstrukcji.Ekrany LCD CCFL do podświetlania wykorzystują świetlówki zasilane wysokim napięciem, wytwarzanym przez układy zwane inwerterami. Konstrukcja dość powszechna i stosowana od lat ze względu na niskie koszty produkcji, ale niestety awaryjna. W praktyce, wiele odbiorników trafia do serwisu po 2 - 3 latach użytkowania z rozmaitymi usterkami Doskonalszą od CCFL jest koncepcja ekranów podświetlanych diodami LED. Tańsze rozwiązanie polega na umieszczeniu źródeł światła wokół matrycy (na jej obrzeżach), a na całej wewnętrznej powierzchni znajduje się specjalna lustrzana folia, której zadaniem jest rozproszenie światła dla wszystkich punktów matrycy W końcu, budowa tylnej macierzy podświetlania z rozmieszczeniem punktów LED na całej powierzchni, spowodowała, że możemy mówić o przełomie w technice produkcji ekranów LCD. Punktami LED można sterować dynamicznie, co wyraźnie przekłada się na jakość wyświetlanego obrazu (zdecydowanie lepszy kontrast). Ten wariant ekranu LED, to niewątpliwie dobra jakość, trwałość i oszczędność energii, ale nie należy do rzeczy tanich. Wnioski musimy pozostawić Państwu. Nie możemy nikomu sugerować wyboru konkretnego modelu, czy marki telewizora. Użyliśmy wielu podpowiedzi w tym artykule, mając nadzieję, że stanie się on pomocny w podjęciu dezyzji o wyborze najbardziej odpowiedniego sprzętu dla potrzeb własnego kina domowego. Służymy Państwu pomocą techniczną oraz serwisem RTV wszystkich typów LCD, LED, Plazma oraz CRT. W ramach wykonanej usługi oferujemy: bezpłatny dojazd do klienta Koszty naprawy zawsze są konsultowane z klientem przed wykonaniem usługi. W razie rezygnacji z usługi koszt ekspertyzy wynosi od 30 o 50 zł. W ramach usługi udzielamy bezpłatnych porad w zakresie dalszej eksploatacji sprzętu. Posiadamy duży zasób oryginalnych podzespołów oraz zestawy naprawcze o podwyższonej wytrzymałośći. Tania i profesjonalna naprawa telewizorów tylko u nas! Jeśli masz problem z komputerem to dobrze trafiłeś. Tworzymy grupę ludzi, dla których pasja komputerami stałą się późniejszą pracą. Dla nas nie ma rzeczy niewykonalnych dlatego też podejmiemy się każdego wyzwania Informatycznego na terenie Wrocławia i okolic. Gwarantuje to nasze wieloletnie doświadczenie w branży IT. Jesteśmy na bieżąco z najnowszymi

Pozdrowionka,

Marta

Edytowane przez marta_zaz

Witam wszystkich,

Dzięki za miłe komentarze. Tak się szybko wszystko działo, ze sama nie mogę jeszcze w to uwierzyc, ze już tyle zrobione.

Co do pozwolenia, to już dawno moglibyśmy je mieć, ale nasz architekt, który nam kompleksowo przygotowywał projekt budowlany troche sprawę przeciągnął. Dowiedziałam się, ze dopiero 6 kwietnia złożył calą dokumentację :evil:

Ale...co tam...juz się na niego nie gniewam :wink:

A wszystko rozpocznie się w swoim czasie :p

Pozdrowionka...

Witajcie Dominika i Tomek.

Ale się dzieje! I to bez "glejtu" :lol: Ale lepiej nie ryzykować samowoli budowlanej bo to pociąga za sobą koszty i nieprzyjemności. Jeszcze trochę cierpliwości. Wszystko macie gotowe więc możecie nabierać sił przed inwestycją. Ja zajmuję się fascynującą logistyką. Zaczynam w tym tygodniu [odpukać!!! :wink: ]. Czuję się jak w sztabie kryzysowym podczas kataklizmu: zgrać wszystkie ekipy na jeden termin [ a mam na to trzy dni] - karkołomne przedsięwzięcie. Dlatego nabijajcie akumulatory bo za parę tygodni.....

Pozdrawiam, Krzysiek.

Witajcie Dominika i Tomek.

Ale się dzieje! I to bez "glejtu" Ale lepiej nie ryzykować samowoli budowlanej bo to pociąga za sobą koszty i nieprzyjemności. Jeszcze trochę cierpliwości. Wszystko macie gotowe więc możecie nabierać sił przed inwestycją. Ja zajmuję się fascynującą logistyką. Zaczynam w tym tygodniu [odpukać!!! ]. Czuję się jak w sztabie kryzysowym podczas kataklizmu: zgrać wszystkie ekipy na jeden termin [ a mam na to trzy dni] - karkołomne przedsięwzięcie. Dlatego nabijajcie akumulatory bo za parę tygodni.....

Pozdrawiam, Krzysiek.

Hej,

To prawda...się dzieje...

A co do samowoli budowlanej to macie rację- po co w ten sposób zaczynać...

Fajnie, że Wy zaczynacie w tym tygodniu- tylko nie zapomnijcie szybciutko wszystkiego dokładnie opisać...no i...prosimy o fotki :p

Pozdrawiamy serdecznie...

Cześć Dominika :D

Widzę, że po powrocie to nie masz czasu na leniuchowanie :wink: :lol:

Bardzo fajnie, że juz działeczka ogrodzona i paliki z ławicami wbite.

Wiesz my też zdecydowaliśmy poczekać na pozwolenie.

Po przeanalizowaniu sytuacji, stwiedziliśmy, że to bardzo duuuże ryzyko w naszym przypadku....

No i se teraz czekamy :(

Trzymam kciuki, żebyscie szybciutko to pozwolonko odebrali :lol:

Pozdrawiam kasia

Witaj Kasiu,

Rzeczywiście czasu na leniuchowanie nie ma. Wszystko szybko się dzieje.

Ale widze, że u Ciebie już tez sporo zrobione- altanka rozebrana, kibelek jest- super. Oby tak dalej.

Ale wiesz co- musze o czyms innym jeszcze napisać-

Jak już kiedyś pisałam zamówiliśmy bloczki Prefabet w pewnej hurtowni. Została wystawiona faktura pro forma.

A oto e-mail, który wczoraj otrzymaliśmy-

Witam !

Niestety ale dziś otrzymaliśmy maila z Prefabetu Bielsko B. o treści

jak poniżej . Wszystkie odbiory bloczków od 21.05.2007 będą się odbywać na

rabacie niższym o 10% , w związku z czym jesteśmy zmuszeni podwyższyć

Państwu ceny o wartośc obniżonego rabatu , czyli o 10%. Wszelkie

zapytania prosimy kierować do szefa Prefabet Bielsko Biała Pana ....

Czy sprzedawca może nagle podwyższyć cenę o 10%, bo tak zażyczył sobie Prefabet? Wydaje mi się, ze umowa między nami a ww hurtownią to jedna sprawa, a między hurtownią a Prefabetem- zupełnie inna. Poza tym zamówienie składaliśmy dlatego wczesniej, zeby zakupić produkt taniej.

Czy można w ten sposób działać? Ręce mi opadają, jak sobie ten polski rynek obserwuję.

Czy znów ktoś chce nas naciągnąć?

Bardzo proszę o komentarze. :cry:

Czy sprzedawca może nagle podwyższyć cenę o 10%, bo tak zażyczył sobie Prefabet? Wydaje mi się, ze umowa między nami a ww hurtownią to jedna sprawa, a między hurtownią a Prefabetem- zupełnie inna. Poza tym zamówienie składaliśmy dlatego wczesniej, zeby zakupić produkt taniej.

Czy można w ten sposób działać? Ręce mi opadają, jak sobie ten polski rynek obserwuję.

Czy znów ktoś chce nas naciągnąć?

Bardzo proszę o komentarze. :cry:

Czesc Dominika,

A wplacaliscie zaliczke, macie zamowienie - dokument??

Jesli tak to moim zdaniem nie maja prawa tak zrobic, bo dokladnie jak napisalas to ICH problem z Prefabetem.

Z drugiej strony przy dzisiejszym szalenstwie, wszystko jest mozliwe, bo gwarancje ceny masz dopiero jak masz zaplacony caly material :roll:

Pozdro i powodzenia,

Marta

Witam,

Zaliczkę wpłaciliśmy zaraz po zamówieniu materiału. Wystawili fakturę Pro forma. Prosili, żeby resztę wpłacić do 2 tygodni przed odbiorem. Nikt nie wspominał o możliwej zmianie cen już zamówionych materiałów.

Prefabet tłumaczy, że podniesienie ceny jest konieczne. W związku z szaleństwem budowlanym wzrastają również koszty produkcji bloczków. Stąd zmiany. Nie wiem. Dla mnie to śmieszne. Zamówiłam produkt u nich właśnie ze względu na cenę. Byli konkurencyjni. Przecież gdybyśmy wiedzieli, ze będzie drożej moglibyśmy się zdecydować na zakup zupełnie gdzie indziej.

Jestem zła.

Pozdrawiamy :cry:

Witam,

Zaliczkę wpłaciliśmy zaraz po zamówieniu materiału. Wystawili fakturę Pro forma. Prosili, żeby resztę wpłacić do 2 tygodni przed odbiorem. Nikt nie wspominał o możliwej zmianie cen już zamówionych materiałów.

Prefabet tłumaczy, że podniesienie ceny jest konieczne. W związku z szaleństwem budowlanym wzrastają również koszty produkcji bloczków. Stąd zmiany. Nie wiem. Dla mnie to śmieszne. Zamówiłam produkt u nich właśnie ze względu na cenę. Byli konkurencyjni. Przecież gdybyśmy wiedzieli, ze będzie drożej moglibyśmy się zdecydować na zakup zupełnie gdzie indziej.

Jestem zła.

Pozdrawiamy :cry:

Czesc Dominika,

Brzmi to niedorzecznie :roll: Sama nie wiem co mam Ci napisac, nie powinni tak postapic. Kloc sie z nimi!!! NIc innego nie przychodzi mi do glowy - paranoja. Mysle ze musicie "uderzyc" do szefa tej firmy i z nim wyjasnic ta sprawe.

Wiesz najgorsze jest to, ze i tak wielkiego wyboru juz teraz nie macie :roll:

Napisz co Wam powiedza w tej sprawie...

Pozdrawiam i glowa do gory 8)

Marta

Cześć,

Właśnie- wielkiego wyboru nie mamy :cry:

Nie wiem jak tak można- powini się wstydzić- no ale.....biznes to biznes :cry:

Pozdrawiam

Czesc,

Wiesz najgorsze jest to, ze przez ten caly budowlany BUM ludzie staja sie jeszcze gorsi niz wczesniej...

Wykorzystuja na maxa sytuacje, a najbardziej cierpia na tym najmniejsi odbiorcy, czyli MY :roll:

Ale co poradzisz...

Zauwazylam, ze teraz juz malo kto pyta o cene czegokolwiek, tylko bierze, jesli uda sie mu to w ogole dostac - paranoja :-?

Zaczynam sie zastanawiac, czy koncem roku, w efekcie tego szalenstwa budowlanego, nie zacznie brakowac materialow wykonczeniowych (plytki, panele, itd.)... Ale chyba lepiej sie nie zastanawiac...

Pozdrowienie i nie dajcie sie zwariowac,

Marta

Dzięki Marta,

W zasadzie to już się pogodziliśmy z tym. Wprawdzie napisali nam, ze możemy zrezygnować z zamówienia, ale kto by teraz rezygnował ??? Chyba wariat jakiś.

Ciekawe, czy tak łatwo możnaby zrezygnować z materiału w innej sytuacji np. gdyby nie mogli się pozbyc towaru, bo nie byłoby chętnych do zakupu. Wątpię.

Tak czy siak, nie rezygnujemy....

No bo...przecież to dopiero początek.

Dzięki Marta,

W zasadzie to już się pogodziliśmy z tym. Wprawdzie napisali nam, ze możemy zrezygnować z zamówienia, ale kto by teraz rezygnował ??? Chyba wariat jakiś.

Ciekawe, czy tak łatwo możnaby zrezygnować z materiału w innej sytuacji np. gdyby nie mogli się pozbyc towaru, bo nie byłoby chętnych do zakupu. Wątpię.

Tak czy siak, nie rezygnujemy....

No bo...przecież to dopiero początek.

Czesc,

Masz racje, raczej nie pozwolili by Wam zrezygnowac bez konsekwencji, gdy by nie bylo szalenstwa budowlanego...

No taki rok sobie wybralismy na budowy, kto to wiedzial ze TAKIE RZECZY sie beda dzialy :roll:

Najwazniejsze zeby "pchac" to wszystko do przodu i zeby postepy bylo widac :wink:

Naprawde, ja tez mialam momentami zalamke, ale teraz jak chalpka w oczach rosnie, to mam super dobry humorek i sie nie przejmuje zbytnio, bo to i tak nic nie zmiania, tylko nerwow szkoda :D

Pozdrowionka, powodzenia i szybkiego STARTU :wink: 8)

Marta