Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Codzienny Dominiczki i Tomeczka- komentarze

roni

Recommended Posts

Dzięki Kasiu,

A może ty masz namiary na jakieś fajne darmowe programy do projektowania wnętrz, ale, co ważne, z jakimiś fajnymi meblami.

Cześć Dominika :D

Na dzień dzisiejszy to jedynie program Ikei do projektowania kuchni mam przerobiony. Nie mam kurczę na nic czasu, a fajnie byłoby zrobić sobie wizualizację właśnie w jakimś fajnym i łatwym programiku.

Ale zerknij do dziennika Małgosi "Muchowy dziennik". Ona tam robiła fajną wizualizację swojego parteru :)

Pozdrawiam kasia

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Bałam się, ze już nikt do mnie nie zagląda :cry:

Strop zalany.....

Ale odnośnie budowy, to już mi ręce opadają- kasy ostro brakuje- rozglądamy się za jakąś małą pożyczką, zeby zamknąć nasz domek...a za reszte chcemy się wziąć dopiero w przyszłym roku.

Żeby zakończyć na pozytywie....mam nowe fotki z budowy, ale musze najpierw wprowadzić pare zmian w dzienniku i poźniej wkleję.

Pozdrawiam,

Dominika

cześć Dominika

Widzę, że na budowie wszystko dobrze. Zaglądam do Ciebie czasem, bo jestem bardzo ciekawa fotek gotowego c117 bez zmian. Taki podoba mi się najbardziej.

Zamawialiście już więźbę??

W projekcie jest kilka błędów w więźbie.

MOIM ZDANIEM słupy gankowe trzeba zamówić 3 m, bo 25 cm z góry jest przewidziane na łączenie z belką poziomą. W wykazie więźby jest 275cm.

Krokiew koszową ja miałam zmienioną na przekrój 10x20.

I kilka innych uwag też mam na temat więźby, ale muszę już wychodzić.

Najlepiej zamawiać więźbę z MĄDRYM cieślą, który poświęci na jej przeanalizowanie troch czasu.

Odnośnie kosztów domku- najdroższy jest niesolidny wykonawca.

My też mamy "kilka" problemów z kosztami i w wielu sytuacjach robi nam się tak :o .

Jesteśmy na podobnym etapie budowy jak Marta, tylko my mamy pełne deskowanie ...lecz nie mamy dachówki.

Pozdrawiam Was serdecznie

Iwona i Paweł

Cześć.

Dom rośnie i to najważniejsze. Uwagi Iwony są niezwykle cenne [sam z kilku skorzystałem]. Ja zamawiając więźbę dodałem do każdego wymiaru po 1/2 metra i wcale nie żałuję! Zestawienie sobie a rzeczywistość sobie. Jeszcze uwaga co do murłat - są za cienkie [to opinia mojego cieśli]. My zamówiliśmy dużo grubsze.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Witaj Iwona,

Oops...a nasza więźba już na budowie...szybko dzwonię do taty, czy dodali jakiś zapas :o Wydaje mi się, że jeśli chodzi o więźbę to nie zawalili...boję się jednak, że jeśli chodzi o słupki- to zamówili takie, jakie sa w projekcie.

Napiszę później co i jak...

No i oczywiście dziękuję za dobre rady :p

Witaj Roni!

Dawno mnie u Ciebie nie było, ale już nadrobiłam zaległości

cieszę się że wasze gniazdko tak szybko pnie sie do góry

Pozdrawiam serdecznie

Witaj Malmuc,

Ja równiez pozdrawiam...

Domek rzeczywiscie sobie rośnie...bardzo chcielibyśmy jeszcze w tym roku wstawić okna, drzwi i bramę garażową, ale czy wystarczy kaski- duuuży znak zapytania ???

Cześć.

Dom rośnie i to najważniejsze. Uwagi Iwony są niezwykle cenne [sam z kilku skorzystałem]. Ja zamawiając więźbę dodałem do każdego wymiaru po 1/2 metra i wcale nie żałuję! Zestawienie sobie a rzeczywistość sobie. Jeszcze uwaga co do murłat - są za cienkie [to opinia mojego cieśli]. My zamówiliśmy dużo grubsze.

Pozdrawiam, Krzysiek.

Witaj,

1/2 metra ? :o

Zaczynam się bać.

1/2 metra ?

Zaczynam się bać.

Cześć.

Bać się nie ma czego. Więźbę zamawialiśmy jeszcze bodaj w lutym. Wtedy nie bardzo mogliśmy sobie wyobrazić o ile zmienią się nam gabaryty domu. Pamiętaliśmy o tym, że podnosimy ściankę kolankową o jednego maxa [czyli ok 22 cm], do tego zapas montażowy jakieś 30 i już masz 1/2 metra [wysokość słupów]. Liczyliśmy się z tym, że przy zmianach jakie planujemy konstrukcja dachu może ulec niewielkim korektom, więc woleliśmy się zabezpieczyć i dołożyć jeszcze kilkanaście cm do każdego wymiaru. Ale przecież Wy nie zmieniacie zbyt wiele.

Krzysiek.

Witaj,

Niestety nie widziałam tego na własne oczy, ale postaram się pomóc.

Po pierwsze jeszcze na etapie przygotowań do zalania fundamentów, zostało wypuszczone zbrojenie w stronę tarasów ( ponoć niekonieczne, jesli teren jest równy). Jeden koniec zbrojenia został zalany podczas zalewania fundamentów.

Nie mamy hydroizolacji, a podłoze u nas gliniaste. W związku z tym musielismy stworzyć warstwę przepuszczalną- wszystko zostało zasypane żwirem i później piaskiem.

Na koniec zalano to betonem.

Oto jedyne zdjęcia, które mamy z tego etapu ( niestety).

Jeśli chodzi o szczegóły- musiałabym pogadać z wykonawcą.

http://images28.fotosik.pl/19/188ba26a0594adc7med.jpg

http://images27.fotosik.pl/19/13918edec3bfc203med.jpg

Styropian, który widac na zdjęciach ma też, oprócz docieplenia fundamentów, pomóc w uniknięciu naprężeń, pęknieć, itp. ( o ile dobrze pamiętam :roll: )

Dominika po zdjęciach z budowy widać, że wasza ekipa to porządni budowlańcy

Z tego co pamiętam to twój tata z branży więc nie mam w sumie się co dziwić

Tak tam masz czyściutko, że mój Łukasz nie mógł się nadziwić, że tak ładnie i czysto da się budować

Pozdrówka kasia

Porządni...Mam nadzieję, ze tak zostanie do końca- chociaz ostatnio nam uciekli z budowy, nie dali znać, kiedy będą spowrotem, a ojciec ciągle czeka na nich na budowie. Trochę mnie takie sytuacje wkurzają...

włączam sie do obserwowania budowy (jak ja lubię te małe domki ) , zyczę pogody i rzetelnych wykonawców

pozdrowienia maanmy

Witaj,

Ty nam tu dobrych wykonawców życzysz, a naszej ekipy jak nie było tak ni ma :-( No ale...dam im jeszcze trochę czasu.

Pozdrawiam,

Dominika

witam....

sciska mnie w dolku jak czytam twoj dziennik. Strasznie zazdroszcze miejsca w ktorym kupiliście diałeczkę, wielkości działki i pobliskich lasów. Moje marzenie!!! Moja działencja ma niestety tylko 900m2. Mozna powiedziec że jest tyci tycia.

gratuluje fundamentów. Najwazniejsze to zacząć i nie przestawac a potem juz z górki. A skoro sa juz fundamenty to wystarczy tylko troche wyobraxni i juz mamy piekny dom...salon, kominek, kuchnię, sypialnię....

Pozdrawiam