Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Codzienny Dominiczki i Tomeczka- komentarze

roni

Recommended Posts

witam....

sciska mnie w dolku jak czytam twoj dziennik. Strasznie zazdroszcze miejsca w ktorym kupiliście diałeczkę, wielkości działki i pobliskich lasów. Moje marzenie!!! Moja działencja ma niestety tylko 900m2. Mozna powiedziec że jest tyci tycia.

gratuluje fundamentów

Witaj Roksi,

Ciesze się, ze zagosciłas w moim dzienniku. A Twoja działeczka wcale nie taka mała. Najwazniejsze jest chyba, co się z taką działką dalej chce zrobić. Założe sie, ze pięknie ją sobie zagospodarujesz :wink: .

Najwazniejsze to zacząć i nie przestawac a potem juz z górki. A skoro sa juz fundamenty to wystarczy tylko troche wyobraźni i juz mamy piekny dom...salon, kominek, kuchnię, sypialnię....

W pełni się z Tobą zgadzam. A wyobraźni to mi nie brakuje. Ja już spaceruję po swoim domku :lol:

Pozdrawiam serdecznie,

Dominika

• Odpowiedzi 302
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Dominika zaraz poleciałam do sennika :

....dla kobiety ; otrzymać prezent kryształowy oznacza podziw innych za Twoją błyskotliwość i talent,a także zaleca śmiałe dążenie do celu w przedsięwziętych zamiarach.....

...czyli dobry miałaś sen

Dzieki, dzięki marzycielko....już lubię Twój sennik :lol:

Czesc,

Dawno nigdzie nie zagladala, a tu TAAAAAAAAAAAAAKIE postepy

Super!!!

Strop wylany, teraz lada dzien beda sciany, wiezba, dach.... EXTRA

Wiezba faktycznie jest zle rozpisana/zestawienie drewna, najlepiej zeby dobry ciesla nad tym usiadl...

Macie sliczne schody I zapewniamze sa wygodne

Pozdrowionka i trzymamy za Was kciuki,

Marta i Dawid

Hej,

Witam po długiej nieobecności w moim dzienniku :cry:

Fajnie, ze zajrzałaś :p

Jutro mają już u nas zakładać pierwsze krokwie, a nasz wykonawca nie zgłaszał zadnych zastrzeżeń co do więźby :roll:

Bardzo proszę o szczegóły odnośnie tych błędów...

Z góry dzięki...

Dominika

Czesc,

Dawno nigdzie nie zagladala, a tu TAAAAAAAAAAAAAKIE postepy

Super!!!

Strop wylany, teraz lada dzien beda sciany, wiezba, dach.... EXTRA

Wiezba faktycznie jest zle rozpisana/zestawienie drewna, najlepiej zeby dobry ciesla nad tym usiadl...

Macie sliczne schody I zapewniamze sa wygodne

Pozdrowionka i trzymamy za Was kciuki,

Marta i Dawid

Hej,

Witam po długiej nieobecności w moim dzienniku :cry:

Fajnie, ze zajrzałaś :p

Jutro mają już u nas zakładać pierwsze krokwie, a nasz wykonawca nie zgłaszał zadnych zastrzeżeń co do więźby :roll:

Bardzo proszę o szczegóły odnośnie tych błędów...

Z góry dzięki...

Dominika

Dominika jakbyś mogła to powiedz mi o co chodzi z tymi błędami :o

Bo już nie pierwszy raz o tym czytam.

U nas konstruktor robiąc adaptację, czyli dostosowując parametry domu do naszych warunków ( a sądzę, że Górki Wielkie i Bielsko mają tę samą III strefę obciążenia wiatrem i śniegiem) zmienił całą więźbę. Do oryginału nawet nie patrzę bo strona z więźbą jestna czerwono przekreślona

A jak to jest u ciebie? Czy wy budujecie według oryginalnego projektu?

Dominika jakbyś mogła to powiedz mi o co chodzi z tymi błędami

Bo już nie pierwszy raz o tym czytam.

U nas konstruktor robiąc adaptację, czyli dostosowując parametry domu do naszych warunków ( a sądzę, że Górki Wielkie i Bielsko mają tę samą III strefę obciążenia wiatrem i śniegiem) zmienił całą więźbę. Do oryginału nawet nie patrzę bo strona z więźbą jestna czerwono przekreślona

A jak to jest u ciebie? Czy wy budujecie według oryginalnego projektu?

Hej Kasiu,

U nas też architekt wprowadził niewielkie zmiany i budujemy według projektu już po jego adaptacji.

Odnośnie tych błędów to Krzysiek, Marta i Iwona pisali, że są nieścisłości w projekcie- gdzieniegdzie trzeba dodać centymetrów. Nasz wykonawca zamawiał wszysko z zapasem. Więźbę już układali i chyba jest ok, bo nic mi nie zgłaszali.

Pozdrawiam,

Dominika

Cześć.

Odnośnie tych błędów to Krzysiek, Marta i Iwona pisali, że są nieścisłości w projekcie

Te nieścisłości w projekcie polegają na różnicy pomiędzy zestawieniem a rzutem. Jak się porówna te dane to cieśla będzie sam wiedział, który wymiar jest prawidłowy. Dodanie centymetrów wynikało raczej z dokonanych przez nas zmian w projekcie [należy przewidzieć wszelkie konsekwencje wprowadzanych zmian]. Uwagi mojego cieśli w porozumieniu z dostawcą drewna były takie, że więźba jest pod względem konstrukcyjnym wyliczona prawidłowo, ale pod względem praktycznym zbyt skromnie. Szczególnie murłaty, do których nie byłoby jak wbić gwoździa gdybyśmy zamówili takie jak w projekcie. Podkreślam, że to są opinie praktyków ale jak się tak zastanowić to więźba musi przecież utrzymać kilka ton!

Pozdrawiam, Krzysiek.

• 2 weeks później...

Kurczę Dominiczka bardzo smutne to co piszesz. Wstrętne dranie, takim to bym łeb urwała. Mieliście umowę na wykonanie poszczególnych etapów budów? A może jeszcze jest szansa, żeby wrócili i dokończyli to co mają dokończyć?

A zaliczkami masz rację - NEVER!!!!!!

Trzymaj się i napisz jakie podjęliście decyzje.

Pozdrawiam cieplutko kasia

Hej Dominika!

Tak dobrze żarło i zmarło!! Niestety nasz budowlaniec - nasz pan i to nie zawsze uczciwy. Teraz dopiero doceniam "moją" ekipę: zażądali więcej jeszcze przed przystąpieniem do budowania [na zasadzie: zgadzam się to budują, nie zgadzam się to szukam sobie innej ekipy]. Głowa do góry. Problemy pojawiają się po to, by je pokonywać. Nabierz do tego wszystkiego trochę dystansu [tym bardziej, że i tak budujesz z dość dużej odległości :) ].

Pozdrawiam, Krzysiek.

Dziękujemy wszystkim za pomoc i namiary. Wkrótce zaczynam dzwonić.

Mówię Wam, taka byłam wściekła, ze chyba w dziesięciu miejscach na forum wkleiłam ten sam post- oj ale mnie oszukali :lol:

Już się lepiej czuję. Oczywiście nie zgodziłam się na te dodatkowe 5tys ...wolę to zapłacić komuś innemu...pewnie niktórym trudno będzie to zrozumieć, ale ja już nie mogę z tym człowiekiem rozmawiać po tym, jak się zachował. Tutaj nie ma miejsca na jakiekolwiek dyskusje i próby dogadania się- facet jest tak bezczelny i ograniczony, że szkoda gadać.

Niedługo lecimy do Polski i postaramy się jak najwięcej zrobić sami. Przynajmniej włożymy w to dużo serca.

A tak w ogóle poczułam ulgę, ze mamy faceta z głowy. Mam go kompletnie dosyć....a pieniądze i tak będzie musiał oddać, bo mu tego nie odpuszczę.

Faktycznie przyszło nam żyć w w nieciekawym czasie , draństwa i bezczelności jest tyle z możnna by obdzielić ze trzy generacje , pocieszam sie tym że to kiedyś moze nie zniknie bo kanalie są i będą ale może będzie ich mniej

co do cegły widziałem na składzie żółty klinkier coś jak sahara , nie wiem gdzie budujecie , i czy nie jest za póżno już na niego

pozdrawiam maanmy

• 1 month później...

Witaj Iwonko,

Dziękujemy bardzo za miłe słowa. Sami jestesmy zaskoczeni, biorąc pod uwagę okoliczności, że roboty aż tak posunęły się do przodu.

No ale, tak jak napisałam, razem można zdziałać wiele. Trzeba tylko wierzyć i nie załamywać się przeszkodami, a potraktować je jako przestrogę na przyszłość.

Odnośnie daszków to kąt już był wyznaczony- tzn. główna belka- ta środkowa- i dwie zewnętrzne były już osadzone, ale mniej więcej ( chyba) się zgadzało.

I jeszcze kilka pytań- jak tam roboty u Was, proszę o fotki ( skoro nie masz dziennika- zapraszam do wklejenia ich w naszych komentarzach).

Który pokoik wybieracie dla siebie?

Pozdrawiam serdecznie.

Dominika

Wieczorem powinnam wstawić aktualne fotki (ew jutro)

Będą pod linkiem z poprzedniego postu.

Będziemy mieli pokój na parterze - "po garażu".

Na górze mam tylko 2 pokoje i łazienkę.

Serio jestem pod wrażeniem waszego zorganizowania przy dokańczaniu dachu.

Ja na podobnym etapie miałam też PROBLEM z cieślą. Wzięliśmy drugiego. Ogólnie ten drugi był ok, ale to było...."męczące".

Powiększałaś okna w łazience -parter i w gospodarczym?