Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam problem z kotłem vitopend 222 firmy viessmann.Problem jest taki , że po zapaleniu się elektrody jonizacyjnej czy iskrowej i zapłonie gazu w dalszym ciagu pozostaje załączona elektroda jonizacyjna i jest efekt takiego "cykania"w wyniku przeskakujacej iskry.Pierwsze podejrzenie było takie , że płyta główna (sterująca) jest uszkodzona.Po wymianie od czasu do czasu elektroda w dalszym ciągu cyka.Serwisant nie wie co może być przyczyną .Po rozmowie z serwisem viessmanna w Warszawie dowiedziałem się , że on też miał taki przypadek i jego zdaniem wynika to ze żle podłaczonego przewodu zerowego który generuje prądy szczątkowe inicjujące elektrodę.

Jak by było mało problemów w wyniku zaniku prądu w budynku i po ponownym właczeniu prądu pękł filtr wody i wylała się woda.Na szczęście nie zalało domu.Pech chciał , że po 2 miesiącach po ponownym wyłączeniu prądu i załączeniu prądu pekł ten sam filtr.Pierwsze podejrzenie było takie , że wodociągi po załączeniu pomp generują większe ciśnienie i w wyniku wzrostu ciśnienia uszkadza się najszłabsze ogniwo w instalacji czyli filtry.Nie mam jeszcze założonego reduktora ciśnienia.I to chciałem właśnie zrobić.

Ale po dzisiejszej rozmowie z hydraulikiem który mi powiedział , że to może być wynikiem żle uziemionej instalacji zupełnie zgłupiałem.Czy zbieranie się ładunków w przewodach instalacyjnych może prowadzić do pękania filtrów wody?Czy wynika to tylko i wyłącznie ze wzrostu ciśnienia wody?Czy ktoś może spotkał się z takim problemem.Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie uwagi.

Darek

https://forum.murator.pl/topic/70976-kocio%C5%82-viessmann-vitopend-222-p%C4%99kaj%C4%85ce-filtry-wodne/

najprostsze rozwiazanie jest najbardziej prawdopodobne

zaloz reduktor cisnienia-skoki ciśnienia w instalacji wodociagowej powoduja pękanie filtra

pekanie filtra nie ma nic wspolnego z zle wykonanym uziemieniem instalacji elektrycznej

co to problemu z piecem nie potrafie pomoc, zwyczajnie sie na tym nie znam

Pozdrawiam

Właściwe podanie fazy jest istotne przy sterowaniu nowoczesnym kotłem, ale chyba nie jest przyczyną Twojego problemu.

Elektroda iskrowa powoduje zapłon gazu w palniku, a jonizacyjna cały czas kontroluje obecność płomienia. W przypadku zaniku płomienia zanika prąd jonizacyjny i automatycznie jest zamykany zawór gazowy i wyłączany kocioł.

Przyczyną Twoich problemów może być za mały prąd jonizacyjny, co uruchamia elekrodę iskrową. Podchodząc do sprawy z punktu widzenia serwisowego trzeba zmierzyć ten prąd i ustawić właściwą odległość między elektrodą a obudową (lub drugą elektrodą - nie wiem dokładnie jaka jest konstrukcja w Twoim kotle)

Nie chciałbym Ci sugerowac sposobu pozaserwisowego, choć jest tez i taki.

Pozdrawiam

Sugeruje sprawdzeni ciśnienia w sieci, włącznie z ichnimi przyłączami (sam mam reduktór, który przepuścił ok. 7 bar mimo że był nastawiony na ok. 4...a dostawca wody stwierdził, że nie jego wina, choć nieoficjalnie się dowiedziałem, że w tym właśnie okresie miał awarie i tzw "ręczne" robił próby - efekt? zalane pomieszczenia u klienta).