Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI DOM WYBUDUJE ZA 200 TYŚ. ZŁ ???

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może mi powiedzieć jakiej wielkości jestem w stanie wybudować dom "pod klucz" posiadając 200 000 zł. Chce go postawić w srednim standardzie. Mam dostęp do duzych upustów materiałowych ( np. Pustak Thermopor -38% od cennika). Czy ktoś z was postawił jakiś domek za taką kwotę??? Pozdrawiam i dzieki za pomoc

ogolnie fikcja, z tymi upustami tez kazdy mowi ze ma upusty a wystarczy porownac ceny w kilku hurtowniach i wyjdzie ze kazdy ma upust njalepszy upust na vacie na calej budowie a nie na jednym pustaku ktory jest tylko jedna z wielu czesci skladowych.

Za 200 tys to mozna wybudowac dom szkieletowy 98 m2 i wiekszosc robot wewnetrzych wlasnym sumptem ale tez kiepsko to widze.

CMyK

Dzieki za info:)))

wydaje mi się ze dam rade za te 200 tyś zbudowac dom ok 100m2. Pustak z Leiera był tylko przykladem gdyz pracuje w duzej firmie budowlanej i mam dostęp do potężnych rabatow na wszystkie materiały łącznie z mozliwością wrzucenia vatu w koszta firmy :))). Jak wszedlem kilka tygodni temu to byłem w szoku o jakich cenach ludzie tu piszą. Rozbój w biały dzien poprostu. Ale co tam ja i tak sprobuje :)))

P.S. Tez jestem pasjonatem akwarystyki, piękne akwarium z trofciami:))) w nowym lokum tez sie przymieze do pyszczaków, a być może wybiorę paletki :)))

Pozdrawiam

Moim zdaniem za 200tys, jeśli to miałoby być pod klucz, nie zbudujesz albo zbudujesz jakieś coś, co albo nie będzie wyglądać albo będzie drogo kosztować w eksploatacji, bo z konieczności wejdziesz w uproszczenia. Może lepiej, jeśli możesz, przyjąć strategię solidnego budowania i przyzwoitego wykończenia w wersji minimum do zamieszkania. Zrobić kotłownię, łazienkę, kuchnię i pokój/pokoje tak, żeby zamieszkać. Inne, mniej priorytetowe rzeczy odłożyć i czekać na kasę. Cenami samych pustaków bym sie zbytnio nie przejmował. Prawdziwy worek na kasę to instalacje i wykończenia. Oprócz tego są pewnie koszty podciągnięcia mediów, jakieś ogrodzenie by sie przydało itd.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90461

Tylko parter, lekki strop powiązany konstrukcyjnie z wieźbą: kratownica, żadnych garaży, ew. wiata, ściana dwuwarstwowa, jedna łazienka, powierzchnia ( 90 do 120 m2) nie jest aż tak istotna, jak na przykład powierzcnia i poałcie dachu: najlepiej koperta, itd

Budowałem dom mały parterowy dla rodziny 2+2, i zdecydowałem się na sprawdzone rozwiązania. Teraz wiem, że lepiej mały dobrze wykończony niż duży i problemy z kasą. Teraz bez 200'00 na start i opcji na kolejne 120'00 do 150'000w trakcie bym nie zaczynał.

powodzenia :wink:

Ludzie? Skąd wy jesteście????

Ja mam zamiar zapłacić za samą działkę po 120zł netto za metr ( a cena raczej umiarkowana), a moim skromnym zdaniem licząc samo wykończenie domu (bo rozmawiamy "pod klucz") przy 150m2 to jakieś 150.000zł. I to bez żadnych ekstrawagancji...

A gdzie jakiś stan surowy zamknięty?

A może to ja żyję w błogiej nieświadomości że przepłacam jakieś 250%??

Bardzo proszę o uświadomienie

W takim razie sporo płacisz za działkę :))) Moja w bardzo atrakcyjnej dzielnicy (jak na tą okolicę, hehe) kosztowała 20 zł/m2 przy pełnych mediach na działce(woda,prąd,gaz,kanalizacja), działka wolna od szkód górniczych. A posta rozwinelem dlatego bo sam pracuje w firmie budowlanej i z ciekawości zapytalem na ile to wykonawcy obecnie naciągają inwestorów. Na wakacje zakończyliśmy stan surowy otwarty domu o pow 400 m2(3 kondygnacje, łącznie z sutereną i użtykowym poddaszem, materiały średniej jakości, tzn. fundamenty z bloczków, ściany z Thermoporu Leiera,stropy Teriva, dach cementowa Brassa, schody żelbetowe + drenaże wokół budynku z potężnym wykopem pod suterenę) Facet z materiałami miał zapłacic 400 tyś brutto(robocizna+materiał+sprzęt), zapłacił tylko 300 bo twierdził ze go naciągamy. ........jeden !!!

Też kiedys byłem na tym etapie, ile trzeba aby sie pobudować.

Teraz bardoz smieszą mnie te teksty, a zwłaszcza ludzi którzy liczą, że uda się.

Często wspierani są opiniami osób, kóre stan surowy wykonują za 130 ty ( bez działki oczywiście).

Ja przeszedłem juz cały proces bidowania i wykoańczania. Kiedyś liczyłem (2003 rok), że zmieszczę się w 170.000.

Jak o tym pomyślę, to śmieję się sam z siebie i z mojej naiwności. Ale skończyłem, choć kwota wyszła naprawdę niezła.

Życzę skończenia i umeblowania domu dla wszystkich.

Optymizm jest podstawą sukcesu.

Mobby

Też kiedys byłem na tym etapie, ile trzeba aby sie pobudować.

Teraz bardoz smieszą mnie te teksty, a zwłaszcza ludzi którzy liczą, że uda się.

Często wspierani są opiniami osób, kóre stan surowy wykonują za 130 ty ( bez działki oczywiście).

Ja przeszedłem juz cały proces bidowania i wykoańczania. Kiedyś liczyłem (2003 rok), że zmieszczę się w 170.000.

Jak o tym pomyślę, to śmieję się sam z siebie i z mojej naiwności. Ale skończyłem, choć kwota wyszła naprawdę niezła.

Życzę skończenia i umeblowania domu dla wszystkich.

Optymizm jest podstawą sukcesu.

Mobby

wlasciwie nie wiem co chciales przez to powiedziec, ze liczyc nie umiesz i jestes naiwny.

Moze odpowiedz na pytanie o ile przekroczyles wycene jaka dostales z biura projektowego (zazwyczaj jest ona dolanczana do projektow, choc nie zawsze).

wlasciwie nie wiem co chciales przez to powiedziec, ze liczyc nie umiesz i jestes naiwny.

Raczej umiem, ale na początku inaczej się liczy, mało realnie.

Z biura nie korzystałem przy obliczaniu, bo i tak nie będzie to wiarygodne.

Stan surowy otwarty wyliczyłem sobie sam i prawie się zgadzał, ale wykończeniówka, na etapie rozpoczynania budowy nie jest dokładnie liczona - przeze mnie również.

Jak miałem skarkulowane etapowanie budowy, powoli w miare posiadania środków finansowych, a potem sprzedaż mieszkania.

I prawie się doliczyłem.

To chciałem powiedzieć

no to spojz prosze okiem fachowca (doswiadczonego ktory juz cos od poczatku do konca wybudowal) i powiedz na ile nie realna jest wycena tego oto domku

http://www.archon.pl/index.php?act=12&kosztorys=1&id=m4405ad8a21d9b

wiem ze to nie latwe pytanie bo powiesz ze ceny sie zmieniaja, zalezy jakim systemem...

ale na czyms sie musze oprzec i wiedziec czy na ten domek majac 270tys moge sie rzucac, czy dac sobie spokoj i szukac czegos co ma 120m2. Dodam ze w projekcie tym rezygnyje z wykusza, dwoch balkonow i zostawiam tylko jeden komin (nie robie kominka).

Dom sympatyczny, podoba mi się.

Jeśli mówimy o kosztach to powinienieś się zmieścić w 350 tys bez fajerwerków. Na meble może Ci już braknąć. Chyba, że zaoszczędzisz wykonując wiele prac sam.

Ceny usług mają tendencję do "rozszerzania", materiałów też, więc musisz bardzo pilnować kosztów i sam wszystko organizować, bez przepłacania.

Materiał wybieraj dobry ( nie tani), abys potem nie żałował.

Mobby