poldek82 31.01.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Witam, Czy ktoś może mi powiedzieć jakiej wielkości jestem w stanie wybudować dom "pod klucz" posiadając 200 000 zł. Chce go postawić w srednim standardzie. Mam dostęp do duzych upustów materiałowych ( np. Pustak Thermopor -38% od cennika). Czy ktoś z was postawił jakiś domek za taką kwotę??? Pozdrawiam i dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 31.01.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 ogolnie fikcja, z tymi upustami tez kazdy mowi ze ma upusty a wystarczy porownac ceny w kilku hurtowniach i wyjdzie ze kazdy ma upust njalepszy upust na vacie na calej budowie a nie na jednym pustaku ktory jest tylko jedna z wielu czesci skladowych.Za 200 tys to mozna wybudowac dom szkieletowy 98 m2 i wiekszosc robot wewnetrzych wlasnym sumptem ale tez kiepsko to widze.CMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 31.01.2007 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Dzieki za info:))) wydaje mi się ze dam rade za te 200 tyś zbudowac dom ok 100m2. Pustak z Leiera był tylko przykladem gdyz pracuje w duzej firmie budowlanej i mam dostęp do potężnych rabatow na wszystkie materiały łącznie z mozliwością wrzucenia vatu w koszta firmy )). Jak wszedlem kilka tygodni temu to byłem w szoku o jakich cenach ludzie tu piszą. Rozbój w biały dzien poprostu. Ale co tam ja i tak sprobuje )) P.S. Tez jestem pasjonatem akwarystyki, piękne akwarium z trofciami:))) w nowym lokum tez sie przymieze do pyszczaków, a być może wybiorę paletki )) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 31.01.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 Według mnie realne, bez zbędnych fanaberii i z realnymi cenami. Na niektóre materiały miałem ponad 40% upustu od cen katalogowych, (zastanawia mnie z którego księżyca są ceny, skoro można dać takie rabaty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 01.02.2007 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Powinieneś zbudowac ale bez szaleństw tzn bez piwnic. Jak parterówka to miękkim leszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 01.02.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Moim zdaniem za 200tys, jeśli to miałoby być pod klucz, nie zbudujesz albo zbudujesz jakieś coś, co albo nie będzie wyglądać albo będzie drogo kosztować w eksploatacji, bo z konieczności wejdziesz w uproszczenia. Może lepiej, jeśli możesz, przyjąć strategię solidnego budowania i przyzwoitego wykończenia w wersji minimum do zamieszkania. Zrobić kotłownię, łazienkę, kuchnię i pokój/pokoje tak, żeby zamieszkać. Inne, mniej priorytetowe rzeczy odłożyć i czekać na kasę. Cenami samych pustaków bym sie zbytnio nie przejmował. Prawdziwy worek na kasę to instalacje i wykończenia. Oprócz tego są pewnie koszty podciągnięcia mediów, jakieś ogrodzenie by sie przydało itd. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zakros74 02.02.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Zależy ile pracy własnej będzie przy budowaniu, zależy też czy masz już działkę. Jeśli musisz kupić działkę, załatwić papiery i ewentualnie przyłącza oraz wziąć do wszystkich robót firmy, to za 200 tys. .........życzę powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 02.02.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Tylko parter, lekki strop powiązany konstrukcyjnie z wieźbą: kratownica, żadnych garaży, ew. wiata, ściana dwuwarstwowa, jedna łazienka, powierzchnia ( 90 do 120 m2) nie jest aż tak istotna, jak na przykład powierzcnia i poałcie dachu: najlepiej koperta, itd Budowałem dom mały parterowy dla rodziny 2+2, i zdecydowałem się na sprawdzone rozwiązania. Teraz wiem, że lepiej mały dobrze wykończony niż duży i problemy z kasą. Teraz bez 200'00 na start i opcji na kolejne 120'00 do 150'000w trakcie bym nie zaczynał. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zombie 03.02.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Za 200 tys, bez szaleństw mały domek - realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
10wojtek10 06.02.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Ludzie? Skąd wy jesteście???? Ja mam zamiar zapłacić za samą działkę po 120zł netto za metr ( a cena raczej umiarkowana), a moim skromnym zdaniem licząc samo wykończenie domu (bo rozmawiamy "pod klucz") przy 150m2 to jakieś 150.000zł. I to bez żadnych ekstrawagancji... A gdzie jakiś stan surowy zamknięty? A może to ja żyję w błogiej nieświadomości że przepłacam jakieś 250%?? Bardzo proszę o uświadomienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poldek82 06.02.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 W takim razie sporo płacisz za działkę )) Moja w bardzo atrakcyjnej dzielnicy (jak na tą okolicę, hehe) kosztowała 20 zł/m2 przy pełnych mediach na działce(woda,prąd,gaz,kanalizacja), działka wolna od szkód górniczych. A posta rozwinelem dlatego bo sam pracuje w firmie budowlanej i z ciekawości zapytalem na ile to wykonawcy obecnie naciągają inwestorów. Na wakacje zakończyliśmy stan surowy otwarty domu o pow 400 m2(3 kondygnacje, łącznie z sutereną i użtykowym poddaszem, materiały średniej jakości, tzn. fundamenty z bloczków, ściany z Thermoporu Leiera,stropy Teriva, dach cementowa Brassa, schody żelbetowe + drenaże wokół budynku z potężnym wykopem pod suterenę) Facet z materiałami miał zapłacic 400 tyś brutto(robocizna+materiał+sprzęt), zapłacił tylko 300 bo twierdził ze go naciągamy. ........jeden !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 06.02.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Też kiedys byłem na tym etapie, ile trzeba aby sie pobudować.Teraz bardoz smieszą mnie te teksty, a zwłaszcza ludzi którzy liczą, że uda się.Często wspierani są opiniami osób, kóre stan surowy wykonują za 130 ty ( bez działki oczywiście).Ja przeszedłem juz cały proces bidowania i wykoańczania. Kiedyś liczyłem (2003 rok), że zmieszczę się w 170.000.Jak o tym pomyślę, to śmieję się sam z siebie i z mojej naiwności. Ale skończyłem, choć kwota wyszła naprawdę niezła. Życzę skończenia i umeblowania domu dla wszystkich.Optymizm jest podstawą sukcesu. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitja 06.02.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Też kiedys byłem na tym etapie, ile trzeba aby sie pobudować. Teraz bardoz smieszą mnie te teksty, a zwłaszcza ludzi którzy liczą, że uda się. Często wspierani są opiniami osób, kóre stan surowy wykonują za 130 ty ( bez działki oczywiście). Ja przeszedłem juz cały proces bidowania i wykoańczania. Kiedyś liczyłem (2003 rok), że zmieszczę się w 170.000. Jak o tym pomyślę, to śmieję się sam z siebie i z mojej naiwności. Ale skończyłem, choć kwota wyszła naprawdę niezła. Życzę skończenia i umeblowania domu dla wszystkich. Optymizm jest podstawą sukcesu. Mobby wlasciwie nie wiem co chciales przez to powiedziec, ze liczyc nie umiesz i jestes naiwny. Moze odpowiedz na pytanie o ile przekroczyles wycene jaka dostales z biura projektowego (zazwyczaj jest ona dolanczana do projektow, choc nie zawsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 06.02.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 wlasciwie nie wiem co chciales przez to powiedziec, ze liczyc nie umiesz i jestes naiwny. Raczej umiem, ale na początku inaczej się liczy, mało realnie. Z biura nie korzystałem przy obliczaniu, bo i tak nie będzie to wiarygodne. Stan surowy otwarty wyliczyłem sobie sam i prawie się zgadzał, ale wykończeniówka, na etapie rozpoczynania budowy nie jest dokładnie liczona - przeze mnie również. Jak miałem skarkulowane etapowanie budowy, powoli w miare posiadania środków finansowych, a potem sprzedaż mieszkania. I prawie się doliczyłem. To chciałem powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitja 06.02.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 no to spojz prosze okiem fachowca (doswiadczonego ktory juz cos od poczatku do konca wybudowal) i powiedz na ile nie realna jest wycena tego oto domku http://www.archon.pl/index.php?act=12&kosztorys=1&id=m4405ad8a21d9b wiem ze to nie latwe pytanie bo powiesz ze ceny sie zmieniaja, zalezy jakim systemem... ale na czyms sie musze oprzec i wiedziec czy na ten domek majac 270tys moge sie rzucac, czy dac sobie spokoj i szukac czegos co ma 120m2. Dodam ze w projekcie tym rezygnyje z wykusza, dwoch balkonow i zostawiam tylko jeden komin (nie robie kominka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vitja 06.02.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 moge dodac ze bede budowal z ceramiki ocieplana styropiane sciane dwu lub 3 warstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 07.02.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Dom sympatyczny, podoba mi się.Jeśli mówimy o kosztach to powinienieś się zmieścić w 350 tys bez fajerwerków. Na meble może Ci już braknąć. Chyba, że zaoszczędzisz wykonując wiele prac sam.Ceny usług mają tendencję do "rozszerzania", materiałów też, więc musisz bardzo pilnować kosztów i sam wszystko organizować, bez przepłacania.Materiał wybieraj dobry ( nie tani), abys potem nie żałował. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts