Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murator C118a Ciekawy - wariant I

przemek_jo

Recommended Posts

Witam serdecznie, czy ktoś z Was budował może w/w ?? Czy cena 30 tys brutto za robociznę (robocizna + sprzęt) stanu surowego otwartego bez dachu jest ceną realną - ekipa sprawdzona i bardzo solidna ? Dziękuje za wszelkie opinie i pozdrawiam !! Poglądowe informacje: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=317&IdKolekcji=

Witam,

tutaj na forum można poznać bardzo dużo różnych opinii. Nic nie wspomniałeś o czasie realizacji. W jakim czasie postawią mury i resztę w stanie surowym ???

Nie wywiazanie się z terminu także jest ważne gdyż podobno może to zaważyć na płatnościach dla ekipy która tym się ma zająć. Trzeba to ująć w umowie którą podpiszecie.

Pozdrawiam

Właśnie przez to, że panuje różnorodność opinii założyłem nowy wątek, ponieważ problem mój polega na tym, że jestem zielony w temacie, ekipa która mi to wyceniła ma świetną opinię, bardzo dobrze się z nimi współpracuje - nie chce jadnak dać zrobić z siebie do jelenia - nie wiem do jakiego pułapu mogę negocjować (a zaznaczyli że coś tam jeszcze da się urwać z tego). Wedle umowy którą zaproponowali maksymalny termin postawienia stanu surowego otwartego (bez dachu) to 3 miesiące. Pozdrowienia!

Witam,

właśnie rozchodzi się o te urwanie z ceny. Powiedzenie że coś da się urwać to bardzo duże uproszczenia tematu. Pamiętaj że to Twoje pieniądze i to Ty panujesz nad sytuacją. Jeśli zobaczysz że jest marnowany materiał który kupiłeś to od razu odlicz to od ich wyynagrodzenia. Porządek na placu budowy także jest ważny. Według tego co słyszę i widzę potrącić kase można za wszystko co Twoim zdaniem zostało zniszczone. Musisz mieć oczy wokół głowy. Pamiętaj że dużo zaoszczędzisz na wyszukaniu tańszego materiału budowlanego. Hurtownie są elastyczne gdy słyszą od zamawiającego ilości materiałów które chciałbyś ewentualnie zamówić.

Gospodarcza metoda to taka że sam weżmiesz udział w tej inwestycji. Rodzina także może coś robić na placu budowy. To na pewno zmniejszy Twoje wydatki.

Pozdrawiam

Wszystko co piszesz wydaje się oczywiste, gorzej z przełożeniem zamiarów na siły :) Na razie miałbym do kogoś z Was gorącą prośbę: mam dość dokładną wycenę robocizny w formie elektronicznej, chciałbym, żeby ktoś kto ma o tym pojęcie rzucił na to fachowym okiem, jeśli ktoś z Was ma ochotę mi pomóc prosiłbym o podanie maila pod który można wysłać wycenę (format wordowski), lub jeśli nie macie ochoty ujawniać maila publicznie o danie sygnału na mój adres - [email protected]. Z góry dziękuję za pomoc!!