Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niebrudząca się umywalka

Mis Uszatek1719499023

Recommended Posts

Prawdą jest że te powłoki dużo dają. Mam taką specjalną powłokę na wannie Kaldewei chba nazywa się efekt perlisty. Każdy producent zaywa to inaczej i pewnie trochę inaczej działa. Niestety taka powłoka nie zwalnia nas od utrzymania sprzętu w czystości. Łatwiej jest tylko to robić. Na pewno nie należy stosować wynalazków typu mleczko bez zarysowań itp.

Jak woda zawierająca związki głównie wapnia i magnezu wyparuje, osadzą się one w postaci osadów i nic nie pomogą same powłoki.

Jest w tym trochę racji, że te z powłoka sa bardziej problematyczne.Trzeba kupic coś specjanego do czyszczenia...

Te specjalne środki mają utrzymac ceramikę w bardzo dobrym stanie przez długi czas, same na pewno nie wyczyszczą. Jak dla mnie fajniej jest sprzatać rzadziej, a to da mi ta powłoka.

Ja myję różnymi środkami , głównie w żelu i łagodnymi . Ostatnio miałam Domestos ale nie ten w dużych butlach tylko taki miejszy , bodajże Multi Purpose( chyba :oops: ) . Są dwa rodzaje Alpine( zielony ) i drugi niebieski ( nie pamiętam nazwy ) . Myję raz na tydzień .

Z moich obserwacji ( ponad dwuletnich ) wynika że jak się czyści regularnie to ten osad i kamień nie ma szans się odkładać .

Ravak ma taki łagodny środek , co prawda do kabin prysznicowych z taką specjalną powłoką , ale chyba do ceramiki też się nadaję . Ja oprócz kabiny czyszczę nim brodzik i wannę akrylową . Jak dotąd powłoka zarówno wanny jak i brodzika jest jak nowa , więc można go chyba bez obaw i do ceramiki zastosować .

Od 5 lat mamy kibelek z taką połoka ( nie wiem jakiej firmy) ale z górnej półki.

Wyglada jak nowy, a nie jestem fanka sprzątania kibla ;), mam tylko zamontowane kostki zapachowe - zawsze.

Umywalkę też mamy taka, ale niestety osad mydła chwyta się wszystkiego, ale jak ją wyczyszcze to tez jak nówka - zero zarysowań.