Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BUDUJĘ DOM - CO3 - Miodowy miesiąc - prosze o wskazówki

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Bardzo się cieszę, ze będę mógł wreszcie zaistnieć i zadać kilka pytan na tym formu.

Mam 26 lat i od urodzenia mieszkałem w bloku. Po ślubie kupilismy z żoną mieszkanie, spłaciliśmy kredyt, wyremontowalismy całośc najlepiej jak moglismy - 50 m2. Kiedy urodziła się moja największa radość - córeczka Otylia Helena -postanowiłem, że musze coś zmienić. Prowadziłem już 4 lata swoją firmę i z roku na rok szło mi coraz lepiej. Postanowiliśmy "zainwestowac" w budowę domu. Sprzedaliśmy mieszkanie za 135 tys. i wybaliśmy projekt muratora:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=33#

Domek ma 83,6 m2 - dla nas wystarczy - może kiedyś dobudujemy cos jeszcze.

Kupiliśmy działkę 1600 m2 za 32 tys. zł.

Po sprzedaży domu łącznie mamy około 200 tys. zł "na kupce".

Czy za te pieniążki damy radę wybudowac i wyposażyć nasz nowy domek???

Jak długo może potrwac taka budowa???

Na co zwócić uwagę???

Jakim systemem budowac???

Jakie ogrodzenie wybrać - drewniane czy murowane??? (ogrodzenie działki).

Na co uważać podczas budowy.

Materiały będziemy mieli w rewelacyjnych cenach ponieaż moja siostra jest kierownikiem jednej z wiekszcyh hurtowni w wielkopolsce i rabaty będą bardzo duże.

Prosze o kilka wskazówek - z góry wszystkim dziekuje!!!

To był kiedyś mó faworyt:) Niby pomysl mi sie zmienil ale w sumie projekt nadal nie wybrany... Wiec chetnie poczytam co tutaj zostanie napisane.

Bo dysponuje dokladnie takimi samymi funduszami - 200 tys. na sam dom do wprowadzenia z tym, ze nie mam zadnych znizek w hurtowniach...

Ale jak bedziesz mial info gdzie ewentualnie moglabym kupic cos taniej w Wielkopolsce to daj znac :)

Pozdrawiam!

Joasia

To dopiero zbieg okoliczności. Ja również wybrałem z żona ten projekt, a co najlepsze też mam zamiar zmieścić się w kwocie 200KPLN. Mamy działkę uzbrojoną ogrodzoną ( trzeba "tylko" wstawić tam domek ) i czekamy na zakończenie formalności spadkowych. Jestem na etapie wyboru technologii. Moje typy na początek to płyta fundamentowa ( jestem ze śląska - szkody górnicze) , ściany z porotherm 37 albo 44 ( ściana jednowarstwowa ) strop drewaniany, pokrycie dachu - blachodachówka. Co wy na to. Może ktoś ma jakiś inny pomysł. Chętnie nawiąże kontakt z osobą , która juz wybudowała taki dom.Proszę o maila.

• 4 weeks później...
To dopiero zbieg okoliczności. Ja również wybrałem z żona ten projekt, a co najlepsze też mam zamiar zmieścić się w kwocie 200KPLN. Mamy działkę uzbrojoną ogrodzoną ( trzeba "tylko" wstawić tam domek ) i czekamy na zakończenie formalności spadkowych. Jestem na etapie wyboru technologii. Moje typy na początek to płyta fundamentowa ( jestem ze śląska - szkody górnicze) , ściany z porotherm 37 albo 44 ( ściana jednowarstwowa ) strop drewaniany, pokrycie dachu - blachodachówka. Co wy na to. Może ktoś ma jakiś inny pomysł. Chętnie nawiąże kontakt z osobą , która juz wybudowała taki dom.Proszę o maila.

Ja także za kilka tygodni rozpoczynam budowę tego domku .

Ty budujesz w Rudzie Śląskiej a ja koło Siewierza . I też zamierzam zmieścić się w kwocie 200 tys. do zamieszkania :D

• 2 weeks później...

Tak wlasnie patrze na Twoj projekt - Mistic_2005 - i smieje sie wlasnie sam do siebie bo bardzo mi sie podobal ten domek i w moich pierwotnych zamiarach byla budowa tego domu - ale wersja z wiata , jednak warunki zabudowy wymagaly domu z dachem o nachyleniu min 35 stopni i niestety musialem zmienic projekt!!! Hehe , ale uwazam ze ten projekt jest zgrabny , funkcjonalny i bardzo ladnie bedzie sie prezentowal:)

pozdrawiam!!!

Podtrzymuję temat.

Czy osoby budujące ten dom moga cos dodać ?

Staszek rzuć okiem proszę na część swojego dziennika do kometowania - zapytałem tam o kilka rzeczy związanych z naszym domkiem.

Będę wdzięczny za informacje i wskazówki :wink:

------------------------------

Pozdrawiam