asiha3 10.05.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 to wszystko dąb ?wyszedł dość jasny też chcę olejować dąb i myślałam że będzie ciemniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiha3 10.05.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 to wszystko dąb ?wyszedł dość jasny też chcę olejować dąb i myślałam że będzie ciemniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 10.05.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 to wszystko dąb ? wyszedł dość jasny też chcę olejować dąb i myślałam że będzie ciemniejszy Witam, Tak parkiet i schody są dębowe, zdjęcia wcześniejsze są po zaolejowaniu i mają kolor miodowy, oczywiście niezaolejowane podłogi są jaśniejsze, co zresztą doskonale widać, zdjęcia wykonałem tel kom., dlatego rozdzielczość nie jest wysoka, następne zrobię już aparatem cyfrowym i wtedy widoczne będą szczegóły. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 10.05.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 To i ja czekam na efekty gdyż zamierzam położyć dąb z magiciem prosimy o fotki zbliżenia dobrej jakości A w jakiej klasie masz ten dąb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.05.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Bawią mnie te wrzucania do kotła pojęcia nauralne i syntetyczne.Nie wszystko co naturalne jest lepsze niż syntetyk. I na wyrobach syntetycznych można się nieźle nadziać. Jako oleje naturalne - uważa się produkty , które bazują głównie na analogach nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich pochodnych. rzeczywisćie w większości przypadków są to estry glicydylowe (kwas tłuszczowy + dwufuncyjny alkohol np. glikol) Naturalnymi surowcami wyjściowymi są: olej lniany, ale mogą być też olej tungowy, talowy , łojowy itd.Regulację lepkości dokokuje się najczęściej benzyną - też naturalną - z ropy naftowej po crackingu, destylacji i rafinacji... chemicznej Stwierdzenia kwalifikujące oleje syntetyczne w jednej szufladce są nieporozumieniem.np. preparaty do drewna również bazują na bazie poliglikoli - dokładniej polietylenoglikoli. Lepokść można uzyskać dla nich zupełnie dowolną - od rzadkiej cieczy do stałego wosku. Wpływa to m.in. na zdolność penetracji. A możliwośc stosowania mieszanek 2 typów o róznym ciężarze cząsteczkowm - dotatkowe możliwości sterowania własnościami. Oczywiści stosowane są również inne substancje z innych klas chemicznych. Wszelkie uoólnienia są nieporozumieniem - zwłaszcza co do wyciągania wniosków o zachowaniu i parametrach wyrobu - na podstawie słowa wytrychu - syntetyczny. Radzę wstrzemięzliwość w komentarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.05.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Bawią mnie te wrzucania do kotła pojęcia nauralne i syntetyczne.Nie wszystko co naturalne jest lepsze niż syntetyk. I na wyrobach syntetycznych można się nieźle nadziać. Jako oleje naturalne - uważa się produkty , które bazują głównie na analogach nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich pochodnych. rzeczywisćie w większości przypadków są to estry glicydylowe (kwas tłuszczowy + dwufuncyjny alkohol np. glikol) Naturalnymi surowcami wyjściowymi są: olej lniany, ale mogą być też olej tungowy, talowy , łojowy itd.Regulację lepkości dokokuje się najczęściej benzyną - też naturalną - z ropy naftowej po crackingu, destylacji i rafinacji... chemicznej Stwierdzenia kwalifikujące oleje syntetyczne w jednej szufladce są nieporozumieniem.np. preparaty do drewna również bazują na bazie poliglikoli - dokładniej polietylenoglikoli. Lepokść można uzyskać dla nich zupełnie dowolną - od rzadkiej cieczy do stałego wosku. Wpływa to m.in. na zdolność penetracji. A możliwośc stosowania mieszanek 2 typów o róznym ciężarze cząsteczkowm - dotatkowe możliwości sterowania własnościami. Oczywiści stosowane są również inne substancje z innych klas chemicznych. Wszelkie uoólnienia są nieporozumieniem - zwłaszcza co do wyciągania wniosków o zachowaniu i parametrach wyrobu - na podstawie słowa wytrychu - syntetyczny. Radzę wstrzemięzliwość w komentarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.05.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Bawią mnie te wrzucania do kotła pojęcia nauralne i syntetyczne.Nie wszystko co naturalne jest lepsze niż syntetyk. I na wyrobach syntetycznych można się nieźle nadziać. Jako oleje naturalne - uważa się produkty , które bazują głównie na analogach nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich pochodnych. rzeczywisćie w większości przypadków są to estry glicydylowe (kwas tłuszczowy + dwufuncyjny alkohol np. glikol) Naturalnymi surowcami wyjściowymi są: olej lniany, ale mogą być też olej tungowy, talowy , łojowy itd.Regulację lepkości dokokuje się najczęściej benzyną - też naturalną - z ropy naftowej po crackingu, destylacji i rafinacji... chemicznej Stwierdzenia kwalifikujące oleje syntetyczne w jednej szufladce są nieporozumieniem.np. preparaty do drewna również bazują na bazie poliglikoli - dokładniej polietylenoglikoli. Lepokść można uzyskać dla nich zupełnie dowolną - od rzadkiej cieczy do stałego wosku. Wpływa to m.in. na zdolność penetracji. A możliwośc stosowania mieszanek 2 typów o róznym ciężarze cząsteczkowm - dotatkowe możliwości sterowania własnościami. Oczywiści stosowane są również inne substancje z innych klas chemicznych. Wszelkie uoólnienia są nieporozumieniem - zwłaszcza co do wyciągania wniosków o zachowaniu i parametrach wyrobu - na podstawie słowa wytrychu - syntetyczny. Radzę wstrzemięzliwość w komentarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 23.05.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 To i ja czekam na efekty gdyż zamierzam położyć dąb z magiciem prosimy o fotki zbliżenia dobrej jakości A w jakiej klasie masz ten dąb? Witam, Oto zdjęcie zaolejowanego parkietu w lepszej rozdzielczości. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1348.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 04.06.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam, Końcowe efekty olejowania: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1673.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1671.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1672.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1675.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1680.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1700.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 13.08.2007 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Uprzejmie donoszę, że mój parkiet olejowany syntetykiem już leży. Od 2 tygodni odbywa się testowanie, które polega na:* wdeptywaniu kurzu pobudowlanego, pyłu gipsowego, trocin* szuraniu ciężkimi przedmiotami* upuszczaniu zabawek i ślinieniu podłogi (dziecko!) Już wkrótce przedstawię wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 17.08.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Witam mam pytanko raczej pare pytań - będe kładła w mieszkaniu na całości parkiet przemysłowy teak - kładziony na dziko i tu moje pytania 1. oczywiscie problem czy olej naturalny czy syntetyczny 2. materiały które mi zaproponowano to: - grunt pod klej S520 - klej Bona Strong - olej Bona Carls 90 - olej Bona Carls 25 czy są to dobre materiały i czy ten olej jest syntetyczny czy naturalny bo czytałam wcześniej na forum że przy syntetycznych jest mniej pracy ze sprzataniem3. Koszt jaki został wyliczony na 60 m2 ze wszystkim to 12 408,15 zł czy to dobra cena4. jeszcze jedno parkieciarz poleca tez nowość firmy BONA nazwa to chyba Natural czy coś w podobie - jest to olej który ma właściwości lakieru w utrzymaniu czystosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 17.08.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 a taki efekt podłogi chce uzyskać http://foto3.m.onet.pl/_m/23fbf95de7c2320217ac139e6676466b,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.09.2007 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Olej Bony (jest naturalny) wyeliminowałem już w przedbiegach. Nie pamiętam dlaczego, ale miałem jakiś ważny powód. Co do poleceń parkieciarza, to bierz pod uwagę, że poleca przede wszystkim to, co mu się dobrze kładzie, a nie to, z czego klient będzie zadowolony po 5 latach eksploatacji. Cena z grubsza przyzwoilta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ochikarka 04.09.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Mis Uszatek - dzięki za informacje. Dziś ide właśnie na spotkanie w sprawie parkietu - dogadanie szczegółów i jestem troche załamana tym co napisałeś o oleju który mi zaproponowano. Musze pogadać może mają jeszcze inne propozycje - jutro wszystko napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 05.09.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Zwróć uwagę na temat wątku. Tutaj staram się zebrać opinie i zachęcić ludność do stosowania olejów syntetycznych, czyli skazanych na banicję z powodu panującej obecnie ekologicznej fobii. Takie oleje mają znacznie lepsze właściwości niż naturalne (np. Bona) a śmierdzą tylko w czasie nakładania i kilka dni po (a i tak znacznie mniej niż lakiery rozpuszczalnikowe). Wstępne wyniki z 1 1/2-miesięcznej ekspoatacji: moja podłoga ma się znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 05.09.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Czy taki olej nadaje się do zabezpieczenia tarasu z zaimpregnowanej próżniowo sosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.09.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 minęły 2 lata odkąd położyliśmy olej Junkers i ......nie zmieniam zdania -nadal jest piękny i nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych . Latem odświeżyliśmy parkiet jedną warstwą oleju ( nasączona bawełniana szmatka i przecieranie na kolanach raz koło razu - 30m2 -ok godzina roboty ) Meble pownosiliśmy po kilku godzinach, ale nie chodziliśmy po parkiecie( staraliśmy sie nie chodzić ) przez jeden dzień do całkowitego wyschnięcia. Zapach unosił sie ok 2 dni -ale nie jest to zapach szczególnie drażniący - przypomina zapach ....oleju ...i to by było na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 05.09.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 EWKATO MIOZE WKLEISZ JESZCZE RAZ ZDJECIE SWOJEJ PODLOGI .JAKOS NIE MOGE JEJ ZNALEZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 EWKA TO MIOZE WKLEISZ JESZCZE RAZ ZDJECIE SWOJEJ PODLOGI .JAKOS NIE MOGE JEJ ZNALEZC http://img423.imageshack.us/img423/7386/sypialniakowz9.jpg http://www.interka.pl/przemo/pics/pict1759.jpg proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 09.09.2007 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Pozdrawiam pionierkę olejarstwa syntetykiem. Niestety firma Junckers nie sprzedaje już olejów w Polsce. Dystrybutor - firma SPJ - zajął się czymś innym, ale nie zdążył od roku poprawić stron www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts