Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet OLEJOWANY syntetykiem

Mis Uszatek1719499023

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to wszystko dąb ?

wyszedł dość jasny też chcę olejować dąb i myślałam że będzie ciemniejszy

Witam,

Tak parkiet i schody są dębowe, zdjęcia wcześniejsze są po zaolejowaniu i mają kolor miodowy, oczywiście niezaolejowane podłogi są jaśniejsze, co zresztą doskonale widać, zdjęcia wykonałem tel kom., dlatego rozdzielczość nie jest wysoka, następne zrobię już aparatem cyfrowym i wtedy widoczne będą szczegóły.

pozdrawiam :D

Darek

Bawią mnie te wrzucania do kotła pojęcia nauralne i syntetyczne.

Nie wszystko co naturalne jest lepsze niż syntetyk.

I na wyrobach syntetycznych można się nieźle nadziać.

Jako oleje naturalne - uważa się produkty , które bazują głównie na analogach nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich pochodnych. rzeczywisćie w większości przypadków są to estry glicydylowe (kwas tłuszczowy + dwufuncyjny alkohol np. glikol) Naturalnymi surowcami wyjściowymi są: olej lniany, ale mogą być też olej tungowy, talowy , łojowy itd.

Regulację lepkości dokokuje się najczęściej benzyną - też naturalną - z ropy naftowej po crackingu, destylacji i rafinacji... chemicznej

Stwierdzenia kwalifikujące oleje syntetyczne w jednej szufladce są nieporozumieniem.

np. preparaty do drewna również bazują na bazie poliglikoli - dokładniej polietylenoglikoli. Lepokść można uzyskać dla nich zupełnie dowolną - od rzadkiej cieczy do stałego wosku. Wpływa to m.in. na zdolność penetracji. A możliwośc stosowania mieszanek 2 typów o róznym ciężarze cząsteczkowm - dotatkowe możliwości sterowania własnościami.

Oczywiści stosowane są również inne substancje z innych klas chemicznych. Wszelkie uoólnienia są nieporozumieniem - zwłaszcza co do wyciągania wniosków o zachowaniu i parametrach wyrobu - na podstawie słowa wytrychu - syntetyczny.

Radzę wstrzemięzliwość w komentarzach.

Jako oleje naturalne - uważa się produkty , które bazują głównie na analogach nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich pochodnych. rzeczywisćie w większości przypadków są to estry glicydylowe (kwas tłuszczowy + dwufuncyjny alkohol np. glikol) Naturalnymi surowcami wyjściowymi są: olej lniany, ale mogą być też olej tungowy, talowy , łojowy itd.

Regulację lepkości dokokuje się najczęściej benzyną - też naturalną - z ropy naftowej po crackingu, destylacji i rafinacji... chemicznej

Stwierdzenia kwalifikujące oleje syntetyczne w jednej szufladce są nieporozumieniem.

np. preparaty do drewna również bazują na bazie poliglikoli - dokładniej polietylenoglikoli. Lepokść można uzyskać dla nich zupełnie dowolną - od rzadkiej cieczy do stałego wosku. Wpływa to m.in. na zdolność penetracji. A możliwośc stosowania mieszanek 2 typów o róznym ciężarze cząsteczkowm - dotatkowe możliwości sterowania własnościami.

Oczywiści stosowane są również inne substancje z innych klas chemicznych. Wszelkie uoólnienia są nieporozumieniem - zwłaszcza co do wyciągania wniosków o zachowaniu i parametrach wyrobu - na podstawie słowa wytrychu - syntetyczny.

• 2 weeks później...
To i ja czekam na efekty gdyż zamierzam położyć dąb z magiciem

prosimy o fotki zbliżenia dobrej jakości :D

A w jakiej klasie masz ten dąb?

Witam,

Oto zdjęcie zaolejowanego parkietu w lepszej rozdzielczości.

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1348.jpg

Darek

• 2 weeks później...

Witam,

Końcowe efekty olejowania:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1673.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1671.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1672.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1675.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1680.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1700.jpg

Darek

• 2 months później...

Uprzejmie donoszę, że mój parkiet olejowany syntetykiem już leży. Od 2 tygodni odbywa się testowanie, które polega na:

* wdeptywaniu kurzu pobudowlanego, pyłu gipsowego, trocin

* szuraniu ciężkimi przedmiotami

* upuszczaniu zabawek i ślinieniu podłogi (dziecko!)

Już wkrótce przedstawię wyniki.

Witam mam pytanko raczej pare pytań - będe kładła w mieszkaniu na całości parkiet przemysłowy teak - kładziony na dziko i tu moje pytania

1. oczywiscie problem czy olej naturalny czy syntetyczny

2. materiały które mi zaproponowano to:

- grunt pod klej S520

- klej Bona Strong

- olej Bona Carls 90

- olej Bona Carls 25

czy są to dobre materiały i czy ten olej jest syntetyczny czy naturalny bo czytałam wcześniej na forum że przy syntetycznych jest mniej pracy ze sprzataniem

3. Koszt jaki został wyliczony na 60 m2 ze wszystkim to 12 408,15 zł

czy to dobra cena

4. jeszcze jedno parkieciarz poleca tez nowość firmy BONA nazwa to chyba Natural czy coś w podobie - jest to olej który ma właściwości lakieru w utrzymaniu czystosci

• 3 weeks później...

Olej Bony (jest naturalny) wyeliminowałem już w przedbiegach. Nie pamiętam dlaczego, ale miałem jakiś ważny powód.

Co do poleceń parkieciarza, to bierz pod uwagę, że poleca przede wszystkim to, co mu się dobrze kładzie, a nie to, z czego klient będzie zadowolony po 5 latach eksploatacji.

Cena z grubsza przyzwoilta.

Zwróć uwagę na temat wątku. Tutaj staram się zebrać opinie i zachęcić ludność do stosowania olejów syntetycznych, czyli skazanych na banicję z powodu panującej obecnie ekologicznej fobii. Takie oleje mają znacznie lepsze właściwości niż naturalne (np. Bona) a śmierdzą tylko w czasie nakładania i kilka dni po (a i tak znacznie mniej niż lakiery rozpuszczalnikowe).

Wstępne wyniki z 1 1/2-miesięcznej ekspoatacji: moja podłoga ma się znakomicie.

minęły 2 lata odkąd położyliśmy olej Junkers i ......nie zmieniam zdania -nadal jest piękny i nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych .

Latem odświeżyliśmy parkiet jedną warstwą oleju ( nasączona bawełniana szmatka i przecieranie na kolanach raz koło razu - 30m2 -ok godzina roboty ) Meble pownosiliśmy po kilku godzinach, ale nie chodziliśmy po parkiecie( staraliśmy sie nie chodzić :wink: ) przez jeden dzień do całkowitego wyschnięcia.

Zapach unosił sie ok 2 dni -ale nie jest to zapach szczególnie drażniący - przypomina zapach ....oleju :wink:

...i to by było na tyle :D