boorg 09.02.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 ...Z tym kolegą, to mnie trochę zasmuciłeś, ale nie tak bardzo. Skoro dałeś mu taki olej, to chyba byłeś do niego przekonany. Najważniejsze jest pytanie: czy koledze nie odpowiadał ten konkretny olej, bo na przykład widział u znajomych lepszy efekt, czy też w ogóle nie odpowiada mu olejowana podłoga? Skoro w nowym mieszkaniu chce już lakier, to chyba - to drugie. A jakie jest Twoje zdanie o jego podłodze po 3 latach? Nadal jestem przekonany, ale każde rozwiązanie ma swoje blaski i cienie. Olej syntetyczny jest z pogranicza - niby to olej a niby lakier - więc pielęgnacja/konserwacja/renowacja nie jest taka jednoznaczna. W wypadku mojego kolegi raczej nie wypaliło założenie: temu Panu odpowiada lakier, nawet mocno zużyty. A moje zdanie: z punktu widzenia mojego interesu: zdecydowanie cyklinować. z punktu widzenia mnie jako użytkownika: zbyt dużo zamieszania z pielęgnacją. bez punktu widzenia: ktoś zapomniał ją polakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 10.02.2007 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Nie jest moim zamiarem burzyc Waszej dyskusji.Nie jestem autorytetm w tej branzy. Natomiast przez ostatnie prawie 30 lat obracalem sie w Stanach wokol starych budynkow, budowanych dobre 100 lat temu. Parkiety oczywiscie z pelnego drewna, takie z jezykiem. Podlogi wszedzie debowe a w kuchniach klonowe. Zwracam uwage, kazde pomieszczenie, kuchnia, lazienka, spizarka mialy parkiety z klonu. Reszta, czyli sypialnie, jadalnia i reszta zawsze mialy debowy parkiet. Nie "jodelke" tylko parkiet, dlugie deski, czasem na 3 metry i dluzsze.Uwielbialem odzyskiwac ten parkiet z innych zrodel- taki material nigdy nie wysycha, jest stabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 10.02.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 ...przez ostatnie prawie 30 lat obracalem sie w Stanach wokol starych budynkow, budowanych dobre 100 lat temu... ...Uwielbialem odzyskiwac ten parkiet z innych zrodel- taki material nigdy nie wysycha, jest stabilny... A gdzie w tych Stanach robiłeś: nad którymś z oceanów, na północy na południu czy w Utopii czyli w samym sercu USA? Bo z opisu wynika, że nic nie wynika. A Stany to nie Polska, że samolot ledwo wystartuje już musi lądować... . Najciekawsze jest stwierdzenie, że owe parkiety nie wysychały: czyli były mokre. Jeżeli faktycznie tak było, to stabilność w tym wypadku jest oczywista. Jak zmoczymy deski z buku, też uzyskamy stabilny materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 10.02.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Oczywiscie mialo byc nie "rozsycha" sie. Rozmiar kraju nic nie ma do rzeczy, wiek parkietu sporo zas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.02.2007 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 ...Rozmiar kraju nic nie ma do rzeczy, wiek parkietu sporo zas... Oj z geografią cieniutko... . Rozmiar kraju ma znaczenie i to olbrzymie. I szczególnie jak na jednym krańcu tego kraju mamy prawie wieczną zmarźlinę (Alaska) a na drugim prawie pustynię (Teksas). Dodatkowo z jednej strony mamy ocean Atlantycki a z drugiej ocean Spokojny. Jak widać z tak prostego opisu ilość stref klimatycznych jest dosyć spora. Każda strefa klimatyczna wiąże się: - z różną ilością dni suchych/mokrych, - z różną średnią temperaturą roczną, - z różną średnią ilością opadów. A temperatura i wilgotność powietrza ma olbrzymi wpływ na wygląd każdej podłogi (nawet tej stuletniej). Fakt, że stara podłoga jest bardziej wartościowa od nowej jest bezdyskusyjny. Zdemontowanie i ponowne jej złożenie da nam podłogę ideał: twardą i stabilną. Ale fakt, jak wygląda taka podłoga przed demontażem, to już sprawa mocno dyskusyjna: znając amerykańskie realia (jakość prac i wymagania inwestorów) raczej nie oczekuję wiele. W końcu tam bardziej funkcjonuje czas to pieniądz niż dobra jakość za rozsądna cenę. I to co różni Polskę i Stany, to używana chemia parkieciarska: szczególnie lakiery ceramiczne. W Europie jednak są zupełnie inne trendy (ekologia i takie tam pierdółki). A USA o ekologię dba - tak samo jak o nielegalnych imigrantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 11.02.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 12.02.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam, Widzę, że Boorg tutaj częściej zagląda, więc próbuję jeszcze raz. Mam jak Wszyscy pytanie do Boorga, i oczywiście chodzi mi o wybór oleju do parkietu. Każdy pyta o ten z którym się zetknął. Oczywiście wiem jaki olej Ty polecasz - Timberex, ale widziałem spore ślady po wodzie lub innych płynach nie startych na czas i już nie wiem na co się zdecydować: olej naturalny, wymagający pietyzmu i częstych konserwacji, czy na syntetyk, po pokryciu którym parkiet zachowuje się (tak przynajmniej zrozumiałem z lektury postów) jak pokryty lakierem, ale można taki parkiet naprawiać miejscowo i wizualnie jest ładniejszy od polakierowanego, poradź proszę. Widziałem też parkiet pokryty olejem Satin Oil firmy WATCO, czy możesz się wypowiedzieć na jego temat?. Będę niecierpliwie czekał na odp, bo na wybór oleju pozostało mi tylko kilka dni. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 12.02.2007 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 . Olej syntetyczny jest z pogranicza - niby to olej a niby lakier Boorg - proponuję ujednolicić terminologię. To, co ja nazywam "olejem syntetycznym" nakłada się identycznie, jak olej naturalny - na 100% wgłąb - nic nie ma prawa zostać na powierzchni. Tak piszą instrukcje i tak robiłem sam. Określenie "syntetyczny" mówi tylko o tym, że jest to olej przetworzony chemicznie. Natomiast przypuszczam, że to o czym piszesz to olejo-wodne wynalazki, o których tylko czytałem - np. Flugger robi "olej", który jest wodorozcieńczalny. Jeśli tak jest, to proponuję stosować dla nich nazwę "oleje emulsyjne", ponieważ to najlepiej oddaje ich mieszany charakter. Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 15.02.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam, Podobnie jak Miś Uszatek zastanawiam się na wyborem oleju i skłaniam się do tkz syntetyka, ale jeszce nie wybrałem typu i producenta. Ewka wspominała o Junckersie, parkiet ładnie wygląda i nie wymaga takich zabiegów pielęgnacyjnych jak parkiet zaolejowany produktem naturalnym - nie ma śladów po kontakcie z wodą. Na stronie : http://www.lakiery.org/oils.html nie ma właściwych telefonów i nie mogę się skontaktować z dostawcą, może wiecie gdzie ewentualnie można kupić ten olej. Ponadto w instrukcji użycia pdkładu znalazłem informację, która mnie zaniepokoiła: Po około 16 godzinach w temperaturze pokojowej może podnieść się struktura drewna. Należy wówczas szlifować maszyną z czarnym dyskiem szlifującym. Usunąć pył po szlifowaniu odkurzaczem. Szukałem dalej zamienników i znalazłem olej Magic Oil 2K firmy Pallman i jego referencje: http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/ Może macie zdjęcia i opinie użytkowników parkietów pokrtych takim olejem, proszę o wasze zdanie. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 16.02.2007 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Po około 16 godzinach w temperaturze pokojowej może podnieść się struktura drewna. Należy wówczas szlifować maszyną z czarnym dyskiem szlifującym. Usunąć pył po szlifowaniu odkurzaczem. Tym się w ogóle nie przejmuj. Komuś się źle przetłumaczyło - chodzi o "wstawanie włosa". Po zmoczeniu, na drewnie wstają małe włókienka, co daje chropowatą powierzchnię. Wystarczy lekko przeciągnąć drobniutkim papierem i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 16.02.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Po około 16 godzinach w temperaturze pokojowej może podnieść się struktura drewna. Należy wówczas szlifować maszyną z czarnym dyskiem szlifującym. Usunąć pył po szlifowaniu odkurzaczem. Tym się w ogóle nie przejmuj. Komuś się źle przetłumaczyło - chodzi o "wstawanie włosa". Po zmoczeniu, na drewnie wstają małe włókienka, co daje chropowatą powierzchnię. Wystarczy lekko przeciągnąć drobniutkim papierem i z głowy. Witam, Dzięki za odpowiedź, a czy masz jakieś uwagi, opinie na temat oleju Magic Oil 2K firmy Pallman oraz oleju Flugger o którym pisałeś. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 18.02.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ...Timberex... ...Satin Oil firmy WATCO... ...Junckersie... ...Magic Oil 2K firmy Pallman... Timberex to produkt firmy WATCO. Satin Oil WATCO to olej pielęgnacyjny - najpierw musisz położyć albo Heavy Duty albo Gold (wszystko oczywiście to Timberex). Nie używałem (albo nic mi o tym nie wiadomo ). Olej dwuskładnikowy: taki dla zaawansowanych parkieciarzy. Nie wiem co mam Ci poradzić. Czy tylko kwestia pielęgnacji czy kolorystya też ma znaczenie. Powiedz coś więcej. Quo vadis Darek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 18.02.2007 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Magic Oil 2K firmy Pallman - nie wiem, nie używałem.Flugger Traeolie - używałem, ale nie do podłogi. Wchłania się przyzwoicie (miałem trudny gatunek - jatoba). Po położeniu i odczekaniu rozprowadzałem pomagając sobie terpentyną - różne miejsca wchłaniają w różnym tempie. Potem ścierałem do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 20.02.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam, Mam pytanie do Misia Uszatka- czy wiesz gdzie mogę kupić olej Junckersa, bo na taki się chyba zdecydujemy, poza adresem ze strony przeze mnie zamieszczonej. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 20.02.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam, Mam pytanie do Misia Uszatka- czy wiesz gdzie mogę kupić olej Junckersa, bo na taki się chyba zdecydujemy, poza adresem ze strony przeze mnie zamieszczonej. Boorg ten ostatni olej , o którym piszesz dwuskładnikowy jest olejem syntetycznym czy naturalnym, z opisu wynika, że powinien być naturalny, jednak podobno wysycha w kilka godzin co mnie wydaje się lekko podejrzane i wskazuje na jego syntetyczność, ale zastanawia mnie to, czy fakt że jest dwuskładnikowy i jak napisałeś dla zaawansowanych parkieciarzy świadczy o jego wyższości ( jakość, trwałość i twardość) w porównaniu z poprzednikami których cytowałem: Junckers, Flugger, i czy parkiciarz musi mieć specjalne kwalifikacje by sobie z nim poradzić? pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 21.02.2007 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Co do Junckersa, to wiem tyle, co Ty - adres z internetu. Ale moim zdaniem ważniejsze jest zdecydować się na taki albo inny typ oleju, a producent jest drugorzędny. Myślę, że taki sam nalewają we Fluggerze. Wszystko i tak z jednej petrochemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 01.05.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Witam, Parkiet i schody już zaolejowane produktem - magic oil, efekty prezentuję poniżej: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070009.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070005.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070003.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070001.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070006.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070007.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 09.05.2007 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 No fajnie, tylko nic nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 10.05.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Witam, Nie wiem czego nie widzisz, dla porównania zamieszczam zdjęcia parkietu i schodów przed olejowaniem: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070308.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070307.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/5.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 10.05.2007 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Te zdjęcia mają strasznie słabą rozdzielczość. Ogólnie widzę, że jest podłoga i schody, ale nic więcej. Przydałoby się też jakieś zbliżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts