Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet OLEJOWANY syntetykiem

Mis Uszatek1719499023

Recommended Posts

Pozdrawiam pionierkę olejarstwa syntetykiem.

dzieki :lol: ale gdybym nie widziała olejowanego parkietu na żywo -na wlasne oczy - parkietu po 4 latach używalności .....pewnie dalabym lakier ,bo nie znalam takiego rozwiązania 8)

Niestety firma Junckers nie sprzedaje już olejów w Polsce. Dystrybutor - firma SPJ - zajął się czymś innym, ale nie zdążył od roku poprawić stron www.

nasz olej Junckers kupiliśmy w Niemczech - to właśnie u brata widzieliśmy ten olejowany parkiet i chcieliśmy mieć dokładnie ten sam kolor i efekt ( brat kupił parkiet w Polsce ...my olej w Niemczech :wink: )

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

4. jeszcze jedno parkieciarz poleca tez nowość firmy BONA nazwa to chyba Natural czy coś w podobie - jest to olej który ma właściwości lakieru w utrzymaniu czystosci

Ja bym w to nie wierzył. Zresztą zasięgnąłem opinii fachowca, który stwierdził, że to bardziej lakier niż olej.

Wszystkie substancje do konserwacji drewna dzielą się na takie które

1) wnikają i działają wewnątrz drewna

2) pozostają na powierzchni, tworząc mniej lub bardziej elastyczną i twardą warstwę.

Cudów nie ma, a raczej są tylko w folderach reklamowych. Jeśli to cudo zostaje na powierzchni, choćby w niewielkim stopniu, to musisz się liczyć z takimi samymi uciążliwościami, jak w przypadku lakieru. Ale może się wypowie ktoś, kto to ma i eksploatuje przez ... powiedzmy 5 lat.

Właśnie polecono mi ten nowy produkt Bona Naturale do parkietu ? W październiku będe miała układany parkiet przemysłowy tekowy - zaproponowano mi pokrycie go tym właśnie nowym produktem. Byłam zdecydowana na olej ale bałam sie troche tego sprzątania . Napisze pare zdań o tym produkcie - podłoga pokryta tym produktem nie musi być konserwowana pastami, olejami, czy woskiem ( do czyszczenia używamy tylko produktu Bona Care Cleanerem - bardzo prosty w użyciu spryskujemy podłoge preparatem i wycieramy specjalnym mopem i wszystko). Powierzchnie zabezpieczona tym produktem w razie uszkodzenia można naprawić miejscowo, bez konieczności matowienia całej powierzchni i nakładania nowej warstwy na całej powierzchni ( jak przy olejowanej podłodze ). I co wy na to ?

• 2 weeks później...
Uprzejmie donoszę, że mój parkiet olejowany syntetykiem już leży. Od 2 tygodni odbywa się testowanie, które polega na:

* wdeptywaniu kurzu pobudowlanego, pyłu gipsowego, trocin

* szuraniu ciężkimi przedmiotami

* upuszczaniu zabawek i ślinieniu podłogi (dziecko!)

Już wkrótce przedstawię wyniki.

Witam,

A jakim olejem ( nazwa produktu , firma) pokryłeś parkiet, przedstaw jakieś fotki.

pozdrawiam;

Darek

• 2 weeks później...
Ja też proszę o nazwę oleju i firmy,który użył Miś Uszatek.

I oczywiście fotki!

Przepraszam za zwłokę - byłem na wakacjach. Fotek na razie nie mogę zrobić, ale dostarczę takowe razem z podsumowaniem, które obiecałem po okresie próbnym.

Olej nazywa się Flugger Traeolie. Kosztuje ok. 25 zł/l i jest przeznaczony teoretycznie do tarasów.

• 4 months później...

Kobyłka u płota i pokazuję swoją podłogę.

http://farm4.static.flickr.com/3179/2305895496_b34b9f14b7_o.jpg

W międzyczasie zaolejowałem ją drugi raz i zawoskowałem, a więc osiągnęła swoj docelowy stan. Oleju dałem "do syta", aż się prawie kleiła, ale to minęło z biegiem czasu.

A teraz podsumowanie. Podłoga ma lekki połysk, ale dużo mniejszy niż lakierowana. Rysy, nawet jeśli powstają, to są słabo widoczne. Jest intensywnie eksploatowana i często lądują na niej resztki jedzenia z dziecięcej buzi. Raz przez nieuwagę zlądował na niej kubeł wody i nic się nie stało. Zmywa się znakomicie i nie zostają ślady ani zmatowienia. Czytam sobie posty o strasznych plamach, które powstają na olejowanej podłodze po myciu wodą i uśmiecham się pod wąsem.

• 4 weeks później...