Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

stoję przed dylematem ocieplenia poddasza/strychu nieużytkowego (dach jest pokryty balchodachówką).

Na strychu bede mial suszarnie dla żony - czy dobrym pomysłem jest ocieplenie stropu wełną przez na przykład rozłożenie wełny pomiędzy np. jakimiś deskami?

Z gory dzieki za jakies praktyczne rozwiązania i kazda pomoc

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/

Robiłem to w zeszłym roku, ociepliłem strop, ponieważ nie ma sensu ogrzewać kubatury poddasza, które będzie tylko suszarnią i lamusem. Zrobiłem tak: na stropie legraki z kantowek 5x5 cm oparte na klockach tak by dały wysokość 22cm, między legarki 20cm welny na to płytyOSB z frezowanymi bokami o grubości 18mm. Rozstaw legarkow ok 60-70 cm, te parametry nie są idealne i płyta nieco pracuje przy chodzeniu, mogło by być 20mm, ale i tak działa to bez zarzutu, powstała podłoga wystarcza dla suszarni. Przy ścianach zostawiłem po 2-4 cm odstępu więc między płytą a wełną jest przeplyw powietrza. Płyty frezowane o wymiarach 250x67,5cm kupiłem w Castoramie (najtaniej) przy tym wymiarze wgodniej było wnosić na strych. Licze na oszczędności rzędy kilkunastu procent w ogrzewaniu. Mój pomysł możesz skonsultować z fachowcami z Rockwoola, na stronie znajdziesz kontakt, bardzo cierpliwie i życzliwie wyjaśnili moje wszelkie wątpliwości, polecam.
https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1587389

W moim przypadku podobnie.

mMam parter, a drewniony strop dobrze ociepliłem wełną. Na strychu podlogę wybiłem deskami, jakie zostały mi po budowie. Połaci dachu nie ocieplałem.

sytuacja w lecie przedstawia się tak, że jest gorąca, ale do max. 35 st. potem staje w zimie nieco cieplej niż na zewnatrz. Jednak najważniejsze: jest bardzo sucho, praktycznie nie ma wilgotności i to mi pasuje.

pozdrawiam :wink:

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1587683

pytanie trochę jest chyba źle sformułowane???

1.chodzi Ci o ocieplenie stropu pomiędzy mieszkaniem a strychem

2. czy połaci dachowej ????

ad jeżeli 2. absolutnie NIE

ad jeżeli 1. najbardziej chyba praktyczne jak ma to być suszarnia /rozumiem cieknącego prania??/ styropian/wełna gruuuubo i na to beton / do 10cm/ naprzód!!!

a tak w ogóle to przecie jest chyba jakiś projekt budowy tam na pewno jest termoizolacja stropu przewidziana ???? wypadałoby pooglądać projekt...

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1587730

pytanie trochę jest chyba źle sformułowane???

1.chodzi Ci o ocieplenie stropu pomiędzy mieszkaniem a strychem

2. czy połaci dachowej ????

ad jeżeli 2. absolutnie NIE

A dlaczego nie i to jeszcze absolutnie?

ad jeżeli 1. najbardziej chyba praktyczne jak ma to być suszarnia /rozumiem cieknącego prania??/ styropian/wełna gruuuubo i na to beton / do 10cm/ naprzód!!!

Poddasze nieużytkowe to często strych oddzielony od częsci użytkowej "stropem" typu jętki, ocieplenie, plyty kg na dole, i deski czy osb u góry - jaki beton, o czym Ty piszesz?

Poza tym suszarnia z reguły suży do suszenia prania, które już nie cieknie, wiesz jak pralka odwiruje to z prania już nie cieknie, a jak pierzesz ręcznie cos co cieknie, to zostawiasz np. nad wanną aż ocieknie na tyle że można gdzieś powiesić, albo stawiasz pod to coś miednicę.

Inna sprawa, że jak suszarnia, to musi byc dobra wentylacja, a jeszcze inna, że najlepsza suszrania jest w miejscu nie tylko dobzre wentylowanym, ale także ciepłym Poddasze nieużytkowe w zimie/jesieni za ciepłe nie jest.

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1587795

stuk napisał

A dlaczego nie i to jeszcze absolutnie?

hmmmm a dlaczego by absolutnie ocieplać połać dachową na strychu ???

takim normalnym "nieużytkowym"

raczej bez sensu to ????

nadto prawdopodobnie to ocieplenie zatka ew. szpary w dachu będące "naturalnym wywietrznikiem" strychu

i wtedy to już będzie źle.... do skraplania się wody na połaci włącznie :)

hmmmm a co do założenia że strop jest ŻELBETOWY to raczej większość budynków murowanych taki ma tak że bardziej jest to prawdopodobne niż drewniany :o

teraz następny do rozprawy:

wojciaszek

PostWysłany: Pią, 2 Luty 2007 13:24 Temat postu:

no właśnie ludzie piszą i piszą a milczemie jest złotem

hmmmm to już wygląda na atak osobisty czyżbyś przyszedł tu sobie potrollować ta twoja wypowiedź NIC nie wnosi do wątku chyba ???

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588209

hmmmm a dlaczego by absolutnie ocieplać połać dachową na strychu ???

takim normalnym "nieużytkowym"

raczej bez sensu to ????

nadto prawdopodobnie to ocieplenie zatka ew. szpary w dachu będące "naturalnym wywietrznikiem" strychu

i wtedy to już będzie źle.... do skraplania się wody na połaci włącznie :)

hmmmm a co do założenia że strop jest ŻELBETOWY to raczej większość budynków murowanych taki ma tak że bardziej jest to prawdopodobne niż drewniany :o

W ogóle nie wiem o czym piszesz. Dom z poddaszem użytkowym ma strych nad tympoddaszem tak jak pisałem, nie spotkałem jeszcze żelbetu w takiej sytuacji.

Ocieplić mam zamiar, choćby dla tego, że na poddaszu tym bedzie turbina dgp i przewody, nie ma po co ich dodatkowo wychładzać. Koszt tez niewielki bo i strych nad użytkowym poddaszem niewielki.

Dach to folia, łaty, dachówka, połać ma swoją wentylację. Ponadto wełna mineralna nie zatyka chyba za bardzo, przepuszcza parę wodną itd.

Zawsze tez można dać nawiewnik w ścianie dla napływu powietrza w sposb kontrolowany.

A skoro strych ma ocieplone ściany i połać, to nie będzie tam mrozu w zimie raczej.

Murator twierdzi, że w ocipelonym garażu, bez ogrzewania utrzymywać się powinna temperatura powyżej zera, więc tym bardziej ja strychu, który nie ma dużej bramy garażowej.

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588253

no więc przypomnę ci wypowiedź autora wątku:

witam,

stoję przed dylematem ocieplenia poddasza/strychu nieużytkowego (dach jest pokryty balchodachówką).

Na strychu bede mial suszarnie dla żony - czy dobrym pomysłem jest ocieplenie stropu wełną przez na przykład rozłożenie wełny pomiędzy np. jakimiś deskami?

Z gory dzieki za jakies praktyczne rozwiązania i kazda pomoc

pozdrawiam

gdzieś tu znalazł jakiś strych nieużytkowy nad strychem użytkowym litości...

nadto chciałbym Ci zwrócić uwagę że każdy może się wypowiadać na forum - jego nazwa "wymiana doświadczeń" - a nie "zwalczanie poglądów innych" zdaje się ... :-? a tu jakoś jedynym celem /nie moim zaznaczam/ zdaje się być negacja innych wypowiedzi ??????

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588277

i kto to pisze... :-?

Megaloman

nie będę pisał pod postem kolegi beton44 bo nie o to chodzi

wydaje mi się jednak, że to Ty się napinasz niewiadomo dlaczego (uważaj bo pęknie Ci jakieś naczynko), czy coś Ci zrobiłem? masz jakieś problemy?

i to chyba Ty mnie obrażasz :roll:

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588318

nadto chciałbym Ci zwrócić uwagę że każdy może się wypowiadać na forum - jego nazwa "wymiana doświadczeń" - a nie "zwalczanie poglądów innych" zdaje się ... :-? a tu jakoś jedynym celem /nie moim zaznaczam/ zdaje się być negacja innych wypowiedzi ??????

Druga część nie do mnie ale na pierwszą odpowiem:

strych nad użytkowym poddaszem. Tak jest u mnie. Autor wątku być może ma parterówkę z nieużytkowym poddaszem, a w takiej sytuacji też robi się stropy lekkie, niektórzy robia żelbet nad parterem, ale to nie jest reguła.

Jak sam zauważyłeś to forum to wymiana doświadczeń, więc na doświadczeniach się skupiłem, a u mnie one nie dotyczą parterówki.

Zapytałem czemu nie ocieplać, zwłaszcza że stwierdziłeś to kategorycznie.

Odpowiedziałeś, ja odpowiedziałem bo mnie nie przekonałes i tyle normalnej dyskusji.

Dalej już wykryłeś (kolejny jak widzę) atak na siebie, oraz użyłeś zwrotu "litości..." który to świadczy o tym, jakie ja wg Ciebie głupoty pisze, że aż nie chce Ci się komentować.

Jak to jest, że trafiłem ostatnio na killka Twoich wypowiedzi w kilku wątkach i w każdym się żalisz że ktoś Cię personalnie atakuje?

Masz jakiś problem - to się udaj po pomoc, a daruj sobie forum.

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588389

Jak to jest, że trafiłem ostatnio na killka Twoich wypowiedzi w kilku wątkach i w każdym się żalisz że ktoś Cię personalnie atakuje?

nie żalę się tylko fakt stwierdzam...

a ataków niejakiego barbossy nie zauważyłeś ???? jak zauważyłeś me "żale"

hmmmm

ciekawe ciekawe

więc służę:

Barbossa

STAŁY BYWALEC (min. 300)

PostWysłany: Pią, 2 Luty 2007 14:36 Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i kto to pisze...

Megaloman

nie będę pisał pod postem kolegi beton44 bo nie o to chodzi

wydaje mi się jednak, że to Ty się napinasz niewiadomo dlaczego (uważaj bo pęknie Ci jakieś naczynko), czy coś Ci zrobiłem? masz jakieś problemy?

i to chyba Ty mnie obrażasz

albo d... albo jesteś d... , nie ma innej możliwości

Ostatnio zmieniony przez Barbossa dnia Pią, 2 Luty 2007 14:55, w całości zmieniany 1 raz

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588436

Też chętnie się dowiem co za karygodny błąd popełniłem ocieplając strych? Mieszkam już jakiś czas i nic negatywnego nie zauważyłem :o

to oczywiście żaden błąd, rożnica polega na tym do czego ten strych ma nam służyć, jeżeli nie jest nam potrzebne ogrzewane wnętrze strychu, to po prostu taniej wychodzi ocieplić strop. Jak wiadomo ciepło przenika przez przegrody, w starszym domu przez taki strop ucieka na strych masa ciepła, więc ocieplenie stropu zatrzyma je na tym poziomie. Przy ociepleniu połaci dachu zyskujemy większy komfort na strychu, ale ciepło przenikając przez strop ogrzewa i całą kubaturę strychu. Wentylacja w suszarni jest niezbędna, ale ogrzewanie już nie, więc w ogrzewanym strychu aby schło pranie musimy dobrze wietrzyć, czyli zimą wypuszczamy ciepło na zewnątrz, dlatego logicznie jest ni e ocieplać połaci dachu przy suszarni.

A tak poza tym myślę, że w tych naszych dyskusjach ważniejsza jest rzeczowa i logiczna argumentacja a nie emocje i wykrzykniki.

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1588977

hmmm dość długa wypowiedź kogoś kogo to nie interesuje??? ponoć???

stuk STAŁY BYWALEC (min. 300)

PostWysłany: Pią, 2 Luty 2007 15:05 Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beton44 napisał:

nadto chciałbym Ci zwrócić uwagę że każdy może się wypowiadać na forum - jego nazwa "wymiana doświadczeń" - a nie "zwalczanie poglądów innych" zdaje się ... a tu jakoś jedynym celem /nie moim zaznaczam/ zdaje się być negacja innych wypowiedzi ??????

Druga część nie do mnie ale na pierwszą odpowiem:

strych nad użytkowym poddaszem. Tak jest u mnie. Autor wątku być może ma parterówkę z nieużytkowym poddaszem, a w takiej sytuacji też robi się stropy lekkie, niektórzy robia żelbet nad parterem, ale to nie jest reguła.

Jak sam zauważyłeś to forum to wymiana doświadczeń, więc na doświadczeniach się skupiłem, a u mnie one nie dotyczą parterówki.

Zapytałem czemu nie ocieplać, zwłaszcza że stwierdziłeś to kategorycznie.

Odpowiedziałeś, ja odpowiedziałem bo mnie nie przekonałes i tyle normalnej dyskusji.

Dalej już wykryłeś (kolejny jak widzę) atak na siebie, oraz użyłeś zwrotu "litości..." który to świadczy o tym, jakie ja wg Ciebie głupoty pisze, że aż nie chce Ci się komentować.

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1589504

jakbyś dokładnie przeczytał wątek

merytoryczny głos już wydałem na początku wątku :-?

po czym zostałem zaatakowany przez sforę krytykantów

tu jeno przez grzeczność odpowiedziałem stukowi[/url]

https://forum.murator.pl/topic/71027-ocieplanie-poddasza-nieu%C5%BCytkowego/#findComment-1589524