Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

US a VAT w przypadku dzialki rolnej

BJoa

Recommended Posts

Witam,

Urzad Skarbowy bada moja transakcje zakupu dzialki. W dokumentach stoi wszedzie jak byk, ze jest rolna. Myslelismy, ze beda sie czepiac do wysokosci podatku cywilnoprawnego, bo cena byla dosc niska i mogla wygladac na jakas lewizne co jest nieprawda. Jednak z informacji pani, ktora zajmuje sie w urzedzie nasza sprawa wynika, ze oni uwazaja, ze jednak na tej dzialce sie mozna budowac (dzialka wszedzie oznaczona jest jako rolna, brak planu zagospodarowania itp., warunkow zabudowy tez jeszcze nie ma).

W zwiazku z tym, ze wg nich mozna sie na niej budowac, to uwazaja, ze powinien byc zaplacony VAt a nie podatek cywilnoprawny, nie czepiaja sie wiec ceny, ale samego rodzaju podatku.

Tak siedze i mysle, ze moze jestem gupia jakas, ale VAT to chyba placa platnicy Vatu czyli firmy itp.? a nie osoby fizyczne, a taka jestem zarowno ja, jak i sprzedajacy. Z drugiej strony na dobra sprawe to wszedzie prawie mozna sie budowac, rowniez na dzialce rolnej majacej 22 h, wiec w zasadzie prawie zawsze wedlug takiej logiki US moznaby placic VAT.

Czy ktos moze sie jakos odniesc do sprawy? Dzieki z gory :)

Pozdrawiam

BJoa

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

to tez moj problem.

z tego co wiem (ale nie napewno), na dzien dzisiejszy wszyscy sprzedajacy powinni zaplacic VAT, obojetnie ile i co sie sprzedaje. jedynie pytanie:

jak czesto? moze pomoc w niezaplaceniu VAT-u.

ale tu sa napewno inni dobrzy doradcy.

bede sliedzil z zainteresowaniem ten watek ?

pozdrawiam

http://www.wyciagi-budowlane.com

http://www.n-n-m.pl

Podatek VAT płaci - pod pewnymi uwarunkowaniami (np. wartość obrotu), tylko osoba lub firma która jest płatnikiem podatku VAT. Istnieje wyjatek a mianowicie obrót ziemią (działki budowlane) o ile jest to "cykliczne". Do tej pory istniała interpretacja, że cykliczność zaczyna sie powyżej 2 sprzedanych działek (budowlanych). Obecnie - prawdopodobnie - za cykliczność przyjeto juz sprzedaz więcej niz jednej działki.

Nawet jesli tak jest, to podatek VAT naliczą do zapłacenia sprzedawcy, a ten nie ma możliwości egzekwowania zapłaty od Ciebie. :D

O tym czy na danej działce można sie budowac nie decyduje US, tylko władze danej gminy. Do czasu wydania decyzji lub zapisu w MPZP jest to działka taka jaką zakupiłaś (i praktycznie zawsze taka pozostanie - czyli rolna z ewentualnym prawem do zabudowy, lub zabudowana).

Witam serdecznie,

Dziekuje bardzo za odpowiedzi. Troche mi sie jasniej robi dzieki temu. Dzialka wszedzie, lacznie z gmina wystepuje jako rolna. Jest jakis dokument z powiatu, ale nie wiem co, jakis wypis z rejestru gruntow itp. gdzie podobno jest jakis zapis, a raczej oznaczenie gruntu, ze jest rolno-budowlana. Na tym prawdopodobnie opiera sie urzad. Jesli chodzi o gmine, to stary plan zagospodarowania wygasl, nowy jest w opracowaniu,ale nam wyjatkowo dali warunki, wlasnie ida poczta. Warunki jednak dostaniemy po transakcji, wiec w chwili sprzedazy dzialka byla rolna bez mozliwosci zabudowy.

Wazne jest dla mnie wyjasnienie cyklicznosci sprzedazy: tu by sie zgadzalo, bo to 3 sprzedana dzialka tego czlowieka.

Na szczescie nie beda sie podobno czepiac ceny, wiec ten VAT, ani moj cywilnoprawny nie urosnie do monstrualnych rozmiarow.

My na razie obstajemy za opcja, ze dorzucimy sprzedawcy polowe kasy na VAT, z tego to powodu, ze bedzie to jeden z naszych dwoch sasiadow, z ktorym mamy wspolna droge, prawie, ze podworko itp. To jest specyficzna dzialka, gdzie nie da sie dobrze zyc bez dobrego wspoldzialania z sasiadami. Cena dzialki byla bardzo niska i chcemy po prostu wyjsc z tego po ludzku, bo facet nie spodziewal sie raczej tego VATu i nie mogl sobie go wliczyc w cene. Z drugiej strony ja dzialke kupilam ze sprzedazy mieszkania i chce, zeby mi urzad uznal, ze wydalam pieniadze na cele budowlane, wiec jest mi troche na reke, ze naliczaja ten VAT.

Dzieki Waszym odpowiedziom jestem spokojniejsza.

Pozdrawiam serdecznie

BJoa

witam sSiwy12,

czy jest dokladny termin od kiedy placi sie vat 22% ? poniewaz wydaje mi sie ze wczesniej sprzedz nieruchomosci / dzialek obojetnie czy budowlnych czy rolnych byla od VAT wolna.

liczy sie dzien aktu notarialnego czy platnosci ?

pozdrawiam

witam sSiwy12,

czy jest dokladny termin od kiedy placi sie vat 22% ? poniewaz wydaje mi sie ze wczesniej sprzedz nieruchomosci / dzialek obojetnie czy budowlnych czy rolnych byla od VAT wolna.

liczy sie dzien aktu notarialnego czy platnosci ?

pozdrawiam

Obowiazek opodatkowania VAT powstaje z chwilą dokonania tranzakcji objetej podatkiem VAT. W przypadku nabycia nieruchomości jest to data aktu notarialnego. Obowiazek zapłaty ciązy na sprzedawcy w nieprzekraczalnym terminie do dnia 25 nastepnego miesiąca.

Podstawa podatku wynosi 22% dla dzialki budowlanej niezabudowanej i 7% dla działki zabudowanej.

W tej dyrektywie jest napisane, że pod VAT nie podlega sprzedaż własnego majątku. Konkretny paragraf - trzeba poszukać.

A co do zdrowego rozsądku. VAT miał być neutralny dla przedsiębiorcy, a obciążać klienta. A w takim przypadku sprzedający staje się przedsiębiorcą tylko na chwilkę zapłaty podatku, a sam przecież VATu nie odlicza. Po prostu kolejne nachalne łupienie obywatela.

Pozdrawiam,

S.

To nie do końca jest tak. Sprzedając "cyklicznie" robisz z tego interes ( w szerokim tego słowa znaczeniu), a interesesy sa opodatkowane - na całym świecie. Tu chodzi raczej o sytuacje kiedy ktoś kupił (lub posiada) jakiś tam areał, wytyczył bardzo czesto drogi, podzielił go na mniejsze działki. Jak by na to nie patrzeć, jest to typowa definicja działalności gospodarczej. I własnie w takiej sytuacji naliczany jest podatek VAT - w zupełnej zgodzie z Dyrektywą UE.

Zachodzi pytanie co z interpretacją "cykliczność". Ogólnie przyjęto, że więcej niż dwie, ale znam przypadek, kiedy przy sprzedazy 4 działek nie naliczono podatku VAT - mimo, że sprzedazy dokonano w ciagu 1 roku.

Podatki? Ależ oczywiście, że należy płacić. Ale nie VAT!!!! VAT jest typowym podatkiem dla firm (należny, naliczony itd). Jakim cudem dla jednej czynności jesteś VATowcem, a jakbyś chciał coś odliczyć to już nie. Jakby kupił ziemię, podzielił i sprzedawał - no jeszcze da się obronić. Ale nie jak tą ziemię ma w rodzinie od dawna. A jakbyś tak chciał meble z mieszkania sprzedać - to też płacisz VAT?

S.

Zachodzi pytanie co z interpretacją "cykliczność". Ogólnie przyjęto, że więcej niż dwie, ale znam przypadek, kiedy przy sprzedazy 4 działek nie naliczono podatku VAT - mimo, że sprzedazy dokonano w ciagu 1 roku.

A wogóle to teraz słyszałem, że USy walczą o tanie państwo i naliczają już od 1 działki. Brawo!!!

S.