Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

US a VAT w przypadku dzialki rolnej

BJoa

Recommended Posts

Witam,

Otrzymalam wlasnie decyzje z US to moge powiedziec jak to sie odbylo w moim przypadku do konca. Naszym zamyslem jak pisalam bylo glownie sprawdzenie ceny dzialki i myslelismy, ze sie do tego przyczepia, bo cena byla niska. Ale sie nie przyczepili. W sumie wyszlo, ze donieslismy na sprzedajacego. Dostalismy decyzje o umorzeniu postepowania w sprawie podatku cywilnoprawnego. Na 6 stronach US nam udowadnia co to jest towar, uslugi itp. i wydaje dezycje. Nasz sprzedajacy kiedys juz podzielil swoja ziemie na dzialki. Sprzedal dwie, ale mysle, ze przed 2004 r., bo w ogole sie do tego nie czepiaja i nasza byla trzecia w 2006. Przyczepili sie do tego, ze oprocz naszej ma jeszcze dzialki wolne, wezwali i zapytali co o tym mysli. Powiedzial, ze sprzedal nam tanio dzialke i wymienil kilka dobrych warunkow obnizajacych cene, ale zapytali go co zamierza zrobic z dzialkami, ktore jeszcze ma. A on na to, ze jak moze dozbroi to pomysli o sprzedazy jeszcze jednej. Na to US uzasadnia, ze samo to, ze w ogole podzielil ziemię i ze nosi się z zamiarem sprzedaży kiedyś jeszcze jednej to juz podlega pod VAT. Moze mogl powiedziec, ze podzielil, zeby dzieciom dac, a potem by sobie sprzedal i powiedzial, ze nie mial na zycie, ale kto pomyslal, ze oni w tym kierunku pojda? Mysle, ze zdawali sobie sprawe, ze juz sprzedal wczesniej dzialki, do ktorych sie za przedawnienie juz nie moga sie przyczepic, to teraz szukali takich zapisow, ktore w ramach swoistej interpretacji prawa moga odniesc skutek, czyli udowodnic, ze handluje dzialkami.

Moze bede miala jeszcze jakies interpretacje z Izby Skarbowej to napisze jak oni to widza. Nie wiem czy to dotyczy tylko ziemi budowlanej czy rolnej tez. W kazdym razie mimo tego, ze nasza dzialka jest rolna, wygrzebali kazdy papierek, zeby przekonac, ze jednak budowlana.

W sumie mozna nie doniesc do US o sprawdzenie transakcji, ale podobno maja w urzedach program komp. i tak sprawdzaja kazda transakcje, a lepiej zaplacic od razu, niz za 5 lat z odsetkami.

To tyle w skrocie :)

Pozdrawiam,

BJ

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A bo tak mi sie zdaje, ze notariusz pilnuje transakcji i to on pobral podatek cywilnoprawny to w sumie moglby wiedziec tak jakby, ze od dzialki budowlanej to jest VAT, a nie cywilnoprawny i jezeli jest podejrzenie, ze dzialka moze byc potraktowana jako budowlana (a u mnie byly do tego przeslanki o czym notariusz wiedzial) to przynajmniej mogl uprzedzic, ze cos takiego moze wystapic. Przynajmniej moznaby sie przygotowac do rozmowy z US wlasciwie. A tak to nas wzieli z zaskoczenia. Bylam kiedys u cywilizowanego notariusza, ktory dobrze radzil i dbal o klienta i uprzedzalam sprzedajacego, zeby sie do niego pofatygowal. Niestety pofatygowal sie do osoby, od ktorej wyszlam w takim stanie, ze pierwsze co chcialam zrobic to isc do kogos kto mi skontroluje czy to co mam w reku to naprawde akt notarialny i wlasnie tak sie to wszystko skonczylo. Tym bardziej, ze u tej osoby tez juz podpisywalam kiedys akt i do dzis mam w nim niezgodny z prawem zapis. Gdyby notariusz pisnal slowo sprawdziloby sie wszystko przed transakcja, sprzedajacy doliczylby sobie Vat do ceny i byloby OK. Wiem, ze nie w kazdej sytuacji byloby to mozliwe, ale jak mowie, w tym przypadku byly przeslanki, ze to moze byc potraktowane jak ziemia budowlana.

Mniej wiecej tyle mialam na mysli :)

Pozdrawiam

BJoa

Jest wyrok WSA we Wrocławiu dotyczacy podatku VAT przy sprzedaży działek budowlanych. Z tego wyroku wynika, że obywatel sprzedający majatek osobisty w postaci działek budowlanych,( nawet jak podzieli wiekszy kawałek) nie jest podatnikiem podatku VAT. Tylko przedsiębiorca, który w ramach działalności gospodarczej kupił grunt, cos w niego zainwestował i sprzedaje to jest obowiazany płacić podatek VAT. VAT dotyczy działalnosci gospodarczej i nie występuje przy sprzedaży majatku osobistego podatnika. I jest to logiczne bo przykladowo ktoś posiadajacy trzy samochody w rodzinie, sprzeda jeden, a później drugi to powinien zapłacić podatek VAT?

Nie ma sprawy - proszę bardzo:

VAT WOJEWÓDZKI SĄD ADMINISTRACYJNY WE WROCŁAWIU O DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

Nie każda sprzedaż majątku jest opodatkowana

Samo wykonywanie czynności opodatkowanych VAT nie jest wystarczające do ich opodatkowania. Podmiot musi działać w charakterze podatnika, a zatem podmiotu wykonującego samodzielnie działalność gospodarczą. Wykorzystywanie majątku prywatnego przez osoby fizyczne stanowi działalność gospodarczą, jeżeli jest dokonywane w sposób ciągły dla celów zarobkowych.

STAN FAKTYCZNY

Podatniczka w okresie od 29 stycznia 2003 r. do 1 stycznia 2005 r. dokonała zbycia 17 działek gruntu na rzecz różnych nabywców. To zwróciło uwagę organów podatkowych. Uznały one, że w okresie od maja do października 2004 r. podatniczka dokonała odpłatnych dostaw towaru, tj. działek budowlanych. Dokonanie tych czynności spełnia definicję działalności gospodarczej, a zatem z mocy prawa stała się ona podatnikiem VAT.

UZASADNIENIE

Spór trafił do sądu, który podkreślił, że problem sprowadza się zasadniczo do określenia zakresu pojęcia podatnika. Sąd przypomniał, że zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o VAT podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, bez względu na cel czy też rezultaty takiej działalności. Dla celów VAT działalność gospodarcza, zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy o VAT, obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub innych usługodawców, w tym również podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, jak również działalność osób wykonujących wolne zawody, także wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo, w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub dóbr niematerialnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.

Powołując się na orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości sąd podkreślił, że działalność gospodarcza powinna cechować się stałością, powtarzalnością i niezależnością jej wykonywania bowiem związana jest z profesjonalnym obrotem gospodarczym. Zasady wykładni gramatycznej i funkcjonalnej definicji działalności gospodarczej zawartej w art. 15 ust. 2 ustawy o VAT prowadzą do wniosku, że działalnością gospodarczą jest nawet pojedyncza czynność, jeżeli wiąże się z nią zamiar wykonywania w sposób częstotliwy (czyli stały i powtarzalny). Jednak z założeniem, że czynność ta powinna być wykonana przez producenta, handlowca, usługodawcę, pozyskującego zasoby naturalne, rolnika lub wykonującego wolny zawód.

W przedmiotowej sprawie organy podatkowe dokonały zdaniem sądu błędnej wykładni definicji działalności gospodarczej. Przyjęły, że sam fakt wykonywania czterokrotnie czynności wymienionych w art. 5 ustawy po 1 maja 2004 r. nadaje podmiotowi status podatnika VAT zobowiązanego do zapłaty podatku od tych czynności. Organy nie badały, ani nie dowodziły jednak, że skarżąca działała w charakterze handlowca. Nie jest działalnością handlową, a zatem i gospodarczą sprzedaż majątku osobistego, który nie został nabyty w celu jego odsprzedaży. Sprzedaż – nawet kilkakrotna – przedmiotów z majątku prywatnego osoby fizycznej, które nie są związane z działalnością gospodarczą oraz nie były nabyte w celu ich odsprzedaży nie ma charakteru handlowego podlegającego opodatkowaniu. Podatnikiem w obrocie nieruchomościami byłby podmiot, który jest handlowcem lub usługodawcą (to ostatnie przy zbyciu wieczystego użytkowania) i obraca częstotliwie budynkami, lokalami albo gruntami. A jeżeli nie częstotliwie, to z takim zamiarem. O zamiarze częstotliwości decydowałoby przygotowanie obiektu, „wystawianie do sprzedaży”, oferowanie na rynku posiadanego majątku – nawet gdyby nie dochodziło do wielu transakcji. Czynności podlegające opodatkowaniu wykonane przez podmiot niewystępujący w tym przypadku w charakterze podatnika (nawet jeżeli jest on podatnikiem w ogóle) pozostają poza zakresem opodatkowania.

Wyrok WSA we Wrocławiu z 6 września 2006 r.

SYGN. AKT I SA/Wr 1254/05, niepublikowany

Wyrok podobno został opublikowany w "Gazecie Prawnej". Ja otrzymałem go z DOSPON'u zrzeszenia pośredników z Wrocławia.

Witam,

Tez chce dzis doniesc o wyroku. Podobno niedlugo w Rzeczpospolitej opublikuja kolejny wyrok. Wlasnie dotyczacy sprzedazy jednej dzialki. Nie znam szczegolow, ale generalnie: ktos sprzedal jedna dzialke, US naliczyl VAT, Izba Skarbowa podtrzymala decyzje, a w sadzie przegrali, bo sad uznal, ze sprzedaz jednej dzialki to nie jest zaden handel dzialkami i zadne domniemane zamiary przyszlej sprzedazy sie nie licza, nie wystepuje tu zadna czestotliwosc.

Jak opublikuja cos i trafie na to dam znac.

Pozdrawiam,

BJoa

Witam wszystkich.

jestem nowa na tym forum jako aktywny jego uczestnik ale dowiedzialam sie z niego wiele innych ciekawych i waznych rzeczy.

Jeśli chodzi o ten temat to mam podobny problem co BJoa.

Otoz sprzedajacy ma dzialke o powierzchni okolo 1 ha i wydziela dla mnie dzialke o powierzchni 3100m2. Sprzedajacy otrzymal dzialke w spadku w 2004 r (po ojcach). Wydzielona dzialka jest dzialka rolna (zarówno w MPZP jak i w starostwie w rejestrze gruntów) ale z mozliwosca zabudowy jednorodzinnej w odleglosci do 60m od drogi publicznej (nasza dzialka zaczyna sie przy drodze). Jest to pierwsza dzialka, ktora bedzie sprzedawana (kiedykolwiek) ale w zamierzeniach sprzedajacy planuje podzielic te metry pozostale z 1 ha i tez sprzedac na dzialki (rolne). I tu pojawia sie moje pytanie. Czy sprzedajacy placi VAT od wartosci sprzedanej dzialki? Czy moze nie placi VAT-u od tej naszej pierwszej dzialki a potem bedzie musial zaplacic? Czytalam na forum muratora, iz VAT placi sie TYLKO od dzialki budowlanej (a co z dzialka rolna co ma mozliwosc zabudowy siedlsikowej do 60 m od drogi?? Nie są to warunków zabudowy) i przy cykilicznej sprzedazy ale nie jestem tego na 100% pewna.....A moze czynnik taki, ze ta ziemia zostala dana w spadku powoduje to iz VAT-u nie trzeba placic? Nawet jesli beda dzialki budowlane, gdyż gmina ma juz w planach zatwierdzić niedługo nowy MPZP, gdzie te wszystki grunty mają być działkami budowlanymi.

Szczerze mówiąc, interpretacja, iż wszystko zależy od interpretacji US mnie nie przekonuje. MUSI być gdzieś stwierdzenie, które mówi jednoznacznie za co uznaje sie sprzedaż cykliczną i co pod pojęciem działki budowlanej podlega pod VAT.

Z góry dziękuje za owocną dyskusję :D

Fragmenty wyroku WSA we Wrocławiu z 6 września 2006 r.

SYGN. AKT I SA/Wr 1254/05, niepublikowany

Dla mnie ten wyrok jest jednoznaczny:

1. Sąd przypomniał, że zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy o VAT podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, bez względu na cel czy też rezultaty takiej działalności.

2. Samo wykonywanie czynności opodatkowanych VAT nie jest wystarczające do ich opodatkowania. Podmiot musi działać w charakterze podatnika, a zatem podmiotu wykonującego samodzielnie działalność gospodarczą.

3. Nie jest działalnością handlową, a zatem i gospodarczą sprzedaż majątku osobistego, który nie został nabyty w celu jego odsprzedaży.

4. Sprzedaż – nawet kilkakrotna – przedmiotów z majątku prywatnego osoby fizycznej, które nie są związane z działalnością gospodarczą oraz nie były nabyte w celu ich odsprzedaży nie ma charakteru handlowego podlegającego opodatkowaniu.

Herba - pomijając fakt, że sprzedaż gruntów rolnych nie jest obciążona podatkiem VAT (nawet z wydanymi warunkami zabudowy) to twój kontrahent sprzedaje majątek prywatny.

Witam,

Herba: ustawa o VAT nie mowi tylko o gruntach budowlanych, ale tez o gruntach przeznaczonych pod zabudowe.

A propos wyrokow to polecam tez: Wyrok WSA w Warszawie z 18.1.2006 r., III SA/Wa 3885/06, jest dostepny na stronie: http://www.monitorpodatkowy.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=30&id=1275. Dostep do pelnej wersji jest platny - 6,1 zł smsem, ale warto przy odwolaniu, bo jest duzo gotowych zapisow, duzo wiecej tresci niz przy Wroclawiu. Duzo odwolan do Dyrektyw UE. Dotarlam tez do wyroku z Olsztyna, ktory jest cytowany w wyroku warszawskim (jest dostepny w LEXie); sam wyrok z Olsztyna jest nieciekawy, duzo bzdur, ktore nawet laik wylapie, ale warto poczytac, bo po pierwsze w mojej decyzji z US, bylo chyba z 10 zdan przepisanych z niego zywcem, po drugie znalazlam jednak jeden punkt, ktory wpisalismy do naszego odwolania, zeby sie o to nie przyczepili. Dzisiaj skladam swoje odwolanie do Izby S; jest porzadne napisane przez prawnika; bede informowac co dalej. Na razie nie mam pliku odwolania, ale wyciagne dzis od prawnika i mysle, ze bede mogla chetnym prywatnie udostepnic. Szczegolnie jak odniesie skutek.

Pozdrawiam,

BJoa