Herba 26.02.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Hmmm....po napisaniu mojego postu pogrzebałam troche jeszcze w necie i znalazłam parę interesujących rzeczy m.in. 1. Działalność gospodarcza zdefiniowana na potrzeby podatku VAT oznacza więc pewną ciągłość i powtarzalność działań. Elementem charakterystycznym jest tu częstotliwość działania lub zamiar takiej częstotliwości. Najtrudniej ocenić właśnie ten zamiar. Kiedy właściciel kilku działek sprzedaje jedną z nich, najczęściej sam nie wie, czy, i kiedy sprzeda następne. Trudno więc w chwili transakcji wyrokować, z jakim zamiarem działa. Jeżeli jednak dochodzi do sprzedaży drugiej działki, powstaje dylemat, czy to jest już „częstotliwe działanie”? Jeżeli ktoś kupił działki z zamiarem ich późniejszej sprzedaży, dość łatwo stwierdzić, że działał jak przedsiębiorca – kupił towar w celu sprzedaży licząc na zysk. W tym wypadku już pierwsza sprzedaż powinna być objęta podatkiem VAT. Jeżeli natomiast ktoś wyprzedaje swój prywatny majątek, który otrzymał w darowiźnie, odziedziczył lub zakupił wiele lat temu, bardzo trudno ocenić skutki w podatku VAT. Generalnie wyprzedaż swojego majątku nie podlega VAT. Jeżeli jednak wyprzedaż ma charakter częstotliwy, sytuacja się zmienia. Kiedy w roku 2004 wchodziły w życie przepisy nowej ustawy o VAT, organy podatkowe wyjaśniały, że wyprzedaż własnego majątku, choćby obejmował on kilka, a nawet kilkanaście działek – nie podlega VAT. Powoływano się tu zarówno na treść art. 15 ustawy o VAT, jak i na orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, z którego orzeczeń wynikało, iż prywatne działania osób fizycznych w zakresie ich prywatnego majątku w ogóle nie podlegają podatkowi VAT. W miarę upływu czasu stanowisko to jednak diametralnie się zmieniło. Z analizy pisemnych interpretacji prawa podatkowego dokonywanych przez organy podatkowe w roku 2006 wynika, że główny nacisk kładzie na częstotliwość działań, niezależnie od tego czy dotyczą one gruntów zakupionych w celu sprzedaży, czy np. majątku spadkowego. Co więcej, dwie transakcje dokonane w ciągu jednego roku, lub nawet jedna transakcja rocznie, każda w kolejnym roku – wskazują na „częstotliwe” działanie i podlegają podatkowi VAT. Z pewnością bezpieczniej jest zapłacić VAT i wystąpić o zwrot nadpłaty niż ryzykować naliczenie odsetek, sankcji czy kary określonej w KKS. Jest to wyciąg z forum nieruchomości. Całość tekstu na: http://www.frn.pl/node/77?PHPSESSID=e22f80661d4c0dc4a3bb15174fdab3ea 2. • Kiedy nie zapłacisz 22-proc. VAT, lecz tylko 2-proc. podatek od czynności cywilnoprawnych. a) Kupisz działkę budowlaną od osoby fizycznej, która nie jest płatnikiem VAT. Jeżeli osoba fizyczna, np. rolnik, nie prowadzi działalności gospodarczej (czyli nie jest płatnikiem VAT), to sprzedaż działki budowlanej nie będzie obłożona 22-proc. podatkiem. Na co się powołać: na interpretację Ministerstwa Finansów (można ją znaleźć na internetowych stronach resortu http://www.mf.gov.pl w dziale VAT; wszystkie cytowane poniżej interpretacje pochodzą z internetowych stron resortu). MF pisze w niej: "Zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, aby dostawa takiego gruntu podlegała opodatkowaniu, dokonana musi być przez podatnika podatku od towarów i usług". b) Kupujesz działkę rolną (wszystko jedno - od osoby fizycznej czy od firmy), a potem ją odralniasz. Nie zapłacisz wyższego VA, bo obrót ziemią rolną jest zwolniony od tego podatku. Na co się powołać: interpretacja Ministerstwa Finansów. Zgodnie z nią: "opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlega między innymi co do zasady odpłatna dostawa gruntów budowlanych". Grunt rolny z całą pewnością nie jest zaś gruntem budowlanym. To jest natomiasat cytat z artykułu ze strony: http://nieruchomosci.dlawas.pl/index.php?art=4. Jeśłi chodzi o interpretacje MF to tez ją znalażłam w całości na oficjalnej ich stronie: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=35472. I tak na to wszystko patrzę i mnie cholera bierze bo wiem, ze Sprzedawca nie powinien płacić tego VAT-u a tu jakiś urzędas w US zinterpretuje sobie, że jednak pojedyńcza sprzedaż działki też już jest "częstotliwa" i do widzenia. Martwi mnie to, bo ustaliłam z kobitką dobrą cenę ale ona nie była świadoma tego, że będzie problem z VAT. A może trzymać się takiej linii myślenia:1. Teren dostała w spadku po ojcach więc nie kupiła go w celach zarobkowych. 2. Są to grunty rolne, których sprzedaż nie powinna podlegać opodatkowaniu. Nawet moja działka jest wszedzie w papierach rolna.3. Jakoże wydziela na razie tylko jedną działkę dla mnie to nie ma podejrzenia, że zamierza sprzedawać cyklicznie. Acha...to jest jej pierwsza działka, którą sprzedaje. Co o tym myślicie? BJoa dzięki za linki. Byłabym niezmiernie wdzięczna za udostępnienie mi tego pliku odwołania. Jakbyś go miała to odezwij sie na mojego maila z forum albo GG 6752829. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 26.02.2007 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Herba,Masz racje, ze sie powolywac. Na to, ze dostala w spadku, na to, ze pierwsza dzialka i jak ja beda pytac, to na chwile obecna nie ma zamiaru innych wydzielac. Powolywac sie na to, ze nie wystawiala dzialki na sprzedaz w agencjach itp., nie uzbrajala jej, zeby podniesc wartosc, nie ogrodzila itp. Wazne, zeby nie mowic podczas zeznania w US o jakimkolwiek zamiarze dalszej sprzedazy, podzialu itp. Moj sprzedajacy powiedzial, ze podzielil dla dzieci, ale musial sprzedac i ze sprzeda moze kiedys jeszcze jedna, to w protokole nie zapisali, ze mowil o dzieciach tylko, ze ma zamiar sprzedazy, a to juz jest czestotliwosc. U mnie dzialka w papierach jest rolna, ale kiedys w starym MPZP byla budowlana i to wystarczy. W sumie tak jak pisalam ustawa VAT mowi o gruncie budowlanym i przeznaczonym pod zabudowe, a jak piszesz u Ciebie MPZP jest mozliwosc zabudowy. Ja sie nie czepialam tak do konca, ze moja rolna, raczej w pismie opuszczalam status dzialki, bo ja chce zeby mi zaliczyli jej koszt z kasy za sprzedaz mieszkania ponizej 5 lat. Ale jak komus nie zalezy to mozna sie upierac, ze rolna. Podobno w tym tygodniu w Rzeczpospolitej maja sie ukazac kolejne orzeczenia na rzecz sprzedajacych dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herba 26.02.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Dzieki . Będę śledzić Rzeczpospolitą. Starała się także przejrzeć Ustawę o VAt ale niestety tego prawniczego bełkotu nie udało mi sie załapać. Pozdrawiam i zyczę powodzenia w sprawie, herba P.S. A tak przy okazji.....zainteresowało mnie to czemu to TY się sądujesz z US a nie Sprzedający? Przecież to jego obowiązkiem jest zapłacić VAT...chyba, że jak on się dowiedział, że musi to podwyższył cenę, zeby zwrócić sobie VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 26.02.2007 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Ja sie nie saduje, tylko pomagam sprzedajacemu z takich powodow jak Ty wspomnialas: bo mi glupio, bo to bedzie moj najblizszy sasiad, przez ktorego dzialke grzecznosciowo zamierzam przechodzic przez dziesiatki lat, a jestem pewna ze nie wiedzial nic o tym, ze mu moze grozic VAT i go nie wliczyl w cene, a jak go zaplaci, to mu zostana grosze, a jest to biedny czlowiek, ktory ma 3 dzieci i pracuje tylko on, a dzieci ma zdolne i zeby je ksztalcic musi sobie radzic, wyprzedajac swoj majatek, tak jakby kazdy przyzwoity czlowiek sprzedal samochod czy jakakolwiek inna wartosciwa rzecz. A mi sie nie usmiecha doplacac mu teraz ten VAT, wiec jesli moge staram sie mu pomoc, bo on w sumie nawet do konca nie wie dlaczego ten VAT chca mu wlepic. I na takich zeruja US: zadaja podchwytliwe pytania, zeby kogos dopasc, pt. czy rozwaza pan jeszcze kiedys sprzedaz dzialki i kazdy normalny jak ma dzialke to odpowiada: moze kiedys sprzedam jak nie bede mial na chleb, na co US: bach, udalo sie mamy krwiopijce handlowca, ktory sie ukrywa i handluje ziemia czestotliwie. Ja sie wlasnie udaje sledzic definicje slow w slownikach, bo w orzecznictwie Warszawskim jest powiedziane, ze dyrektywa VI Unii mowi, ze jezeli prawodawstwo narodowe nie przewiduje podatku od sprzedazy sporadycznej to nie mozna go pobierac. A ja uwazam, ze jak ktos sprzedaje jedna dzialke na kilka lat, a nie wie czy i kiedy sprzeda nastepna to jest to sporadyczne, a nie czestotliwe. Pozdrawiam,BJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 02.03.2007 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witam,Wczoraj ukazal sie artykul w Rzeczpospolitej. Generalnie nic nie wnosi oprocz tego, ze jak widac jak kaze Ministerstwo Finansow iterpretowac sytuacje tak US przepisuja, a generalnie indywidualnie jak sie komus uda lub nie taka otrzyma dezycje. Jedyna rozsadna jest wypowiedz pana prawnika na samym koncu. Wedlug jego interpretacji nikt kto wyprzedaje majatek by nie placil. Ale to jest jedyne jasne dla wszystkich w takiej sytuacji osob. I jezeli tak jest to niech poprawia ustawe jak im pasuje, a nie snuja niekorzystne i naciagackie decyzje dla ludzi. Tylko prawda jest taka, ze akurat to zdanie pana prawnika nie ma zadnego znaczenia dla nikogo kto ma problem, bo to nie pan prawnik podejmuje decyzje... PozdrawiamBJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herba 02.03.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Dzieki za info. Takie to juz nasze polskie prawo, ze rozne zapisy mozna interpretowac w rozny sposob.....to chyba tak specjalnie zeby pewne "kola" ;)mogly zalatwiac w pozytywny sposob swoje sprawy. Pozdrawiam,Herba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.03.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Nie chce być złym prorokiem, ale podatek VAT może (a praktycznie bedzie) naliczony od wszystkich tranzakcji, a nie tylko od ostatniej. TO JEST REALNE.Linia obrony powinna opierac się na faktach zastanych, a nie przyszłych. Co to znaczy. Tyle, że opodatkowaniu podlegaja czynności DOKONANE, a nie przewidywane. Jesli w akcie notarialnym, ani na "mapach" nie jest zaznaczone że działka jest "budowlana", albo przeznaczona pod zabudowe, a ten fakt jest tylko wtedy uznany prawnie, jesli zaznaczono to w MPZP. Gdyby było inaczej, to decyzja US naliczajaca VAT, niejako automatycznie skutkowała by wydaniem pozwolenia na budowe - a tak nie jest. Prawnie sytuacja wyglada tak, że mozna wybudować dom na działce, która NIGDY nie bedzie "budowlaną", np. zabudowa zagrodowa, czy na podstawie pozwolenia wydanego za WZ. Dzieląc działke "budowlana", otrzymujemy w wyniku podzialu tez działki "budowlane", natomiast dzieląc działkę inną, na której stoi budynek nie otrzymujemy w wyniku podziału działki "budowlanej" - co więcej może ona nigdy nie uzyskać pozwolenia na zabudowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 02.03.2007 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Jeśli chodzi o sprzedaż działek budowlanych przez osoby fizyczne to interpretacja organów podatkowych nie jest jednolita i nie ma co się spierać, bo decyzja zależy od okoliczności zarówno nabycia jak i sprzedaży działki. Generalnie zasadą jest, że kto wyprzedaje swój majątek prywatny nie musi odprowadzać VAT np. wyrok WSA we Wrocławiu (sygn. akt I SA/Wr 1254/05), natomiast kto nabył działkę (nawet jedną) i sprzedal to zasadniczo podlega ustawie o VAT W tym drugim przypadku mozna sie bronić, że ktoś na przykład chciał wybudowac się i mu nic nie wyszło z planów, natomiast jak ten ktoś będzie miał już dwie działki do sprzedania to bez względu na okres sprzedaży (czyli jedna w jednym roku, druga w drugim) to sprzedaż podlega opodatkowaniu VAT(Decyzja DUS w Opolu PP/443-44-1/PD/06). Jest jednak decyzja IS w Olsztynie która odbiega od tej zasady - PP/E/4407-4-11/06- małżeństwo nabyło działkę, podzieliło na dwie i sprzedali bez VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 21.03.2007 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam,Polecam Gazete Prawna dzisiejsza tzn. z 21 marca 2007. Sprawa VATu przy dzialkach stanowiacych majatek prywatny trafila do NSA. Sprawa dotyczy tego czy polski prawodawca prawidlowo zaimplementowal Dyrektywe VI w zakresie definicji dzialalnosci gospodarczej. A jak bedzie cos z NSA, to juz jest duze swiatelko w tunelu i moze sie troche US odczepia. Pozdrawiam,BJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob99 23.04.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Witam,Czy macie jakieś nowe wieści na temat orzeczenia NSA lub nowych "twórczych" interpretacji US.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 24.04.2007 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam,Ja nic nowego nie mam. Na NSA to bedzie trzeba pewnie troche poczekac. My dostalismy, tzn. nasz sprzedawca prosbe z Izby Skarbowej, zeby dostarczyl wyciag z ksiąg wieczystych (pewnie chodzi im o wpis dotyczacy darowizny i kiedy to bylo) oraz o poinformowanie IS czy i kiedy wystepowal o podzial ziemi. Jak przyjdzie jakas decyzja dam znac. PozdrawiamBJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 30.05.2007 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Mam pytanie w tym temacie... jaka jest procedura stosowana przez US? dla przykładu... sprzedaje działkę rolna, na której można sie wybudować, jest to działka powstała w wyniku podziału większej zakupionej pięc la temu. Podzielono wtedy działkę na dwie, na jednej wybudowałem dom, a druga chce teraz sprzedać, powiedzmy ze miała być ona przeznaczona dla naszej córki zeby mogla sobie tam w blizej nieokreslonej przyszlosci wybudowac dom, ale zostaliśmy zmuszeni do sprzedaży tej działki ze względu na to że musimy szybko wykończyć dom i wprowadzić się, bo nie będziemy mieli gdzie mieszkać za pół roku. Nie prowadze żadnej dzialalności gospodarczej. Po sprzedaży działki udaje sie do US celem złożenia oświadczenia o przeznaczeniu środków ze sprzedazy działki na cele mieszkaniowe, celem uniknięcia podatku 10%. Działka została nabyta w 2002 roku, a więc musiałbym jeszcze poczekać do końca 2007 zeby nie bawić się żadne oświadczenia, ale nie mam na to czasu. No i teraz co? US jest powiadomiony o sprzedaży, bo składam oświadczenie o przeznaczeniu środków na cele mieszkaniowe i przy okazji dowala mi Vat za sprzedaną działkę? Ile ma na to czasu? oczywiscie nie mam najmniejszej ochoty placic vatu, bo wtedy mija sie z celem sprzedaz tej działki, bo nie starczy kasy na dokonczenie budowypodpowiedzcie jak sie obronic, tak na wszelki wypadek..pozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 12.06.2007 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 witaj!Jezeli masz tylko jedna dzialke do sprzedazy to powinni Ci dac spokoj. Mogli by sie czepiac gdybys mial jeszcze jedna i na dodatek powiedzialbys w US na rozmowie, ze moze tez kiedys ja sprzedasz jak Cie sytuacja zyciowa zmusi. Jezeli jest tak jak tutaj to przedstawiles to powinno byc OK. Nijak sprzedaz jednej dzialki nie moze byc sprzedaza "czestotliwa" i nijak nie masz zamiaru dalszego handlu ziemia, jezeli masz tylko jedna dzialke na sprzedaz. Na pewno jednak upieraj sie, ze nie bedziesz juz nic sprzedawal, bo nie masz, a sprzedales wlasnie, bo zmusila Cie sytuacja zyciowa. No i nie wystawiales dzialki do sprzedazy w agencji, nie uzbrajales jej i nie grodziles, zeby podniesc jej wartosc. Pozdrawiam,BJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob99 13.06.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 i to wyrok korzystny http://firma.onet.pl/1417310,prasa.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 14.06.2007 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 O dzieki! Wreszcie logiczna decyzja. A ja tez dostalam pismo z Izby Skarbowej wreszcie, bardzo dlugie i uczone, a w skrocie: IS zarzuciła US błedy w postępowaniu, zaznaczyla, ze zeby uznac, ze po sprzedazy jednej dzialki ktos ma zamiar dokonac sprzedazy nastepnej to ten zamiar musi byc podjety w chwili sprzedazy dzialki a nie w blizej nieokreslonej przyszlosci, na zasadzie gdybania, ze moze sprzedam. Skierowali sprawe z powrotem do ponownego rozpatrzenia i jednoczesnie podkreslili, ze w tym przypadku mowa moze byc jedynie o podatku cywilnoprawnym. Niestety napomkneli, ze nie byla do tej pory badana sprawa samej ceny dzialki, wiec mysle, ze w ponownym postepowaniu US sie do tego przyczepi, ale nawet jak mi dowala podwojna cene to i tak zaplace 2% a nie 22% podatku!!! HURRA! Pozdrawiam Bjoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob99 14.06.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 No to pozdrówka. Trzymaj się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 14.06.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Patrzcie. Jednak można w tym kraju od urzędników uzyskać logiczną i sprawiedliwą decyzję. Ciężko, bo ciężko ale można. Pozdrawiam wszystkich dobrych urzędników (nie urzędasów),S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BJoa 21.08.2007 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Sprawy ciag dalszy. Postepowanie wrocilo do US. Dosc szybko przyszla decyzja. Do mojego partnera, ze ma wplacic podatek cywilnoprawny (jest wspolwlascicielem dzialki w polowie) i odsetkami. HA, HA, ciekawe za co te odsetki skoro my przyakcie notarialnym zaplacilismy cywilnoprawny. Potem US nam odeslal, a teraz chce z odsetkami, bo jak stwierdzila pani w US, no niby oni odeslali, ale jak nie zaplace odsetek to im sie nie bedzie w ksiegowosci zgadzac Druga sprawa. Chca cywilnoprawny tylko od mojego partnera, bo tylko od jego polowy dzialki skladane bylo odwolanie do IS. Ja nie musze wiec placic wg decyzji w ogole podatku, tylko sytuacja jest taka, ze od polowy dzialki ma byc VAT, a od polowy cywilnoprawny. Zapytalam wiec czy VAT jest z prawej strony dzialki czy z lewej polowy? Sami sie zlapali za glowe co zrobili i teraz wyjasniaja Pozdrawiam BJoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts