Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak pozbyc sie mrowek?

Gość

Recommended Posts

Sposób który wypróbowałem to: wymieszać boraks (albo boramon już dokładnie nie pamiętam nazwy, ale jest to środek który zawiera każdy preparat mrówko-bójczy)z ugotowanym żółtkiem jajka.

Proporcje są obojetne. Żółtko ma nęcić mrówki.

Tak przygotowaną mieszaninę rozłożyć w mieszkaniu , w miejscach gdzie mrówek jest najwięcej. Mróweczkom krzywdy nie robić! Wypełzną z zakamarków, wezmą pokarm i zaniosą do gniazda. Dzięki temu zatrują wszysko , łącznie za larwami, i sczezną doszczętnie.

Po takiej kuracji przez rok miałem spokój.

Po tym zastosowałem jeszcze raz, i o mrówkach ślad zaginął

Sposób który wypróbowałem to: wymieszać boraks (albo boramon już dokładnie nie pamiętam nazwy, ale jest to środek który zawiera każdy preparat mrówko-bójczy)z ugotowanym żółtkiem jajka.

Proporcje są obojetne. Żółtko ma nęcić mrówki.

Tak przygotowaną mieszaninę rozłożyć w mieszkaniu , w miejscach gdzie mrówek jest najwięcej. Mróweczkom krzywdy nie robić! Wypełzną z zakamarków, wezmą pokarm i zaniosą do gniazda. Dzięki temu zatrują wszysko , łącznie za larwami, i sczezną doszczętnie.

Po takiej kuracji przez rok miałem spokój.

Po tym zastosowałem jeszcze raz, i o mrówkach ślad zaginął

stosuję środek kupiony w sklepie ogrodniczym - to takie czerwone kryształki - rozsypuję to w ogródku koło mrowiska, mróweczki rzucaja się na to, wnoszą do środka mrowiska i za kilka dni mrowiska nie ma :grin:

może będzie to działało też w domu?

zobacz czy nie ma gdzieś resztek jedzenia w kuchni do których ściągaja mrówy...

snow

Jeśli mrówki znajdują się w okolicach domq a nie w jego murach, proponuje bardzo skuteczny sposób a chyba najprostszy - wysypać dosyć dużą ilość soli na drogi ich podróżowania i oczywiście na mrowisko. Mrówek nie zabija (huma-... mrówko-nitarne) tylko zmusza sie je usunięcie się z danego terenu. Odchodzą zawsze dosyć daleko. A sól wypłukuje pierwszy deszcz - i problem z głowy. Miłej zabawy ogólnie!

w sklepach ogrodniczych jest super środek odstraszający mrówki, robactwo wszelkie (w tym blokowiskowe karaluszki). nazywa się to K-Otrinum. działa rewelacyjnie, trzeba tylko pamiętać, że są dwie odmiany - jedna do wnętrz, druga do stosowania na zewnątrz.

Sprzedawca będzie wiedział. Mieszasz środek z buteleczki z wodą i opryskujesz miejsca przejść obcych wojsk + miejsca, ktrędy mogą się dostawać - ściany przy oknach i drzwiach, podłoga itp.

u mnie pomogło jak ręką odjął :D

Na mrówki ogrodowe w mieszkaniu doskonale działa zwykły ocet. Nie znoszą tego zapachu i wynoszą się w jeden dzień. Przetrzeć trzeba podłogę i miejsca gdzie jest ich najwięcej 10% octem. Skuteczne nietrujące.