Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka antena do tv naziemnej ???

Recommended Posts

Cześć

Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze anteny tv naziemnej

Znalezłem na allegro takie cuś ???

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=162408179

Napiszcie mi czy ktos to ma , jak to się sprawuje, może zna sie tu ktos na tych rzeczach i może mi doradzić. Antenka potrzebna do odbioru tv naziemnej - ma byc zamontowana pod dachem (blachodachówka)

Za pomoc serdeczne dzieki

Sebo8877

Ja też chętnię się podczepię bo zaczynam ciut poważniej o ty myśleć :wink:

Obecnie mamy na poddaszu (dachówka betonowa) szerokopasmówkę i do póki sygnał szedł tylko do jednego odbiornika obraz był nawet całkiem niezły. Teraz idzie do dwóch i już widac znaczne pogorszenie. Teoretycznie najlepszy odraz jest z anten kierunkowych typu jagi (czy jak to się tam pisze :wink: ) ze zwrotnicami i bardzo mnie ciekawi jakość z tej "super nowoczesnej anteny" :wink:

Dzwoniłem do ryniaka.

Po 1-sze primo - trzeba wiedziec w jakiej odległości sa nadajniki

po 2- do 20 km wzmacniacz 20

do 30 30

do 40 -60 35 - io od tego wzmacniacza zaczyna sie mozliwość ciągnięcia z dwóch nadajników (tak mi to chłopek tłumaczył)

U mnie jeden nadajnik 20km drugi 60km - mam wziąć MX4- 35

Sebo8877

Cześć

Potrzebuję Waszej pomocy w wyborze anteny tv naziemnej

Znalezłem na allegro takie cuś ???

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=162408179

Napiszcie mi czy ktos to ma , jak to się sprawuje, może zna sie tu ktos na tych rzeczach i może mi doradzić. Antenka potrzebna do odbioru tv naziemnej - ma byc zamontowana pod dachem (blachodachówka)

Sebo8877

Pod dachem sprawdzają się anteny jeżeli jest dobry sygnał i dach jest pokryty dachówką ceramiczną bąź betonową lub gontem. Blacha to ekran i o dobrym odbiorze można zapomnieć.

Ja mam takie rozwiązanie ale oba warunki spełnione.

Co do anteny jestem sceptycznie nastawiony do takich rozwiązań. Porządne anteny zawsze są duże (czytaj dlbrane po długości fal propagowanych przez nadajniki. Takie rozwiązania na ogół powodują zwiększony poziom szumów w stosunku do sygnału. Większość załatwia tu wzmacniacz i filtry. Wg mnie większośc zalet wypisanych w ofercie nie wiele współnego z jakością anteny.

Pod dachem sprawdzają się anteny jeżeli jest dobry sygnał i dach jest pokryty dachówką ceramiczną bąź betonową lub gontem. Blacha to ekran i o dobrym odbiorze można zapomnieć.

Co do anteny jestem sceptycznie nastawiony do takich rozwiązań. Porządne anteny zawsze są duże (czytaj dlbrane po długości fal propagowanych przez nadajniki. Takie rozwiązania na ogół powodują zwiększony poziom szumów w stosunku do sygnału. Większość załatwia tu wzmacniacz i filtry. Wg mnie większośc zalet wypisanych w ofercie nie wiele współnego z jakością anteny.

Czyli reasumując - nie warto??

Gostek z ryniaka - twierdzi i nakazuje montowac ich anteny wyłącznie POD blachą i????

sebo8877

Gostek z ryniaka - twierdzi i nakazuje montowac ich anteny wyłącznie POD blachą i????

sebo8877

Swego czasu miałem zorganizować odbiór Tv w "nieciekawym" miejscu (dolina rzeki do nadajnika 35 km).

Kupiłem ogromną antene o polaryzacji poziomej długości 4,5 m nie sprawdziła się, dokupiłem wzmacniacz-to samo.

Porozglądałem sie po okolicznych chałupkach, a one mają te szerokopasmowe "kratki" jak tu pokazujecie, fakt że ze wzmacniaczem ale odbiór super.

Pozdrawiam.

sebo8877

Poczytaj na stronie http://www.dipol.pl

Witam!!!

Jesli chcesz mieć dobry odbiór postaw sobie maszt na dachu:) Maszt zamocuj do komina najlepiej stalowymi obejmami. Pod dachem nigdy nie będziesz miał rewelacyjnego odbioru:). Sam u siebie zakładałem instalacje RTV i nie miałem z tym problemów...

Co do anteny to wg. mnie najlepsze są wzdłużno kierunkowe tzw. Yagi. Zasada jest jedna!! Im dłuższa antena i z większą ilością elementów tym większy ma zysk energetyczny i tym samym lepszy jest odbiór!! W pierwszej kolejności dowiedz się jak daleko od Ciebie znajduje się najbliższy nadajnik RTV i jakie programy na jakich kanałach i o jakiej mocy są z niego nadawane:) Polecam stronę: http://radiopolska.pl/wykaz/polskatv.php

Tutaj znajdziesz wykaz wszystkich aktywnych nadajników na terenie RP.

Jeśli mieszkasz daleko od nadajnika to najlepszym rozwiązaniem będzie zamocowanie anteny lub anten na maszcie.

Pozdrawiam

Piotrek>>>>

Ostatnia rada jest prawidłowa. lecz jedynie dla danego nadajnika.

Jeśłi jest parę kanałów a anteny nadawcze leżą w róznych kierunkach, a nie chce się stawiac anten na każdą stację osobno, to trzeba celowo użyć gorzych anten o mniejszym zysku energetycznym, za to dobrze (pojęcie względne) zbierające sygnał z szerokiego kąta nadchodzących sygnałow.

Im leppszy zysk anteny tym mniejszy kont z jakiego zbiera.

Najlepiej ustalić jak silny jest lokalnie poziom sygnału z preferowanych nadajników/programów oraz kierunków lokalizacji, a dopiero potem dobierać anteny.

Antena na dachu zawsze odbiera lepiej niż pod.

Na to można sobie pozwolić tylko wtedy gdy nadajniki dają silne pole w miejscu odbioru.

Mój Przedmówca jest chyba instalatorem:) RTV bo mądre rzeczy pisze:)

Ja mimo wszystko zdecydowałbym się na postawienie masztu. Nie praktykowałbym zakładania na poddaszu.. Chociaż z drugiej strony nie musisz martwić się o obsrany dach przez siadające na antenie ptaki, masz łatwy dostęp do anten, nie korodują I jak wieją wiatry możesz spać spokojnie:)) Ale coś za coś!! Dla mnie liczy się jakość odbioru:))

Pozdrawiam

• 1 month później...

Widzę że sami spece tu są to może pytanko z ciut innej beczki :wink:

Mam zamiar samemu zrobić instalację antenową na antenach typu yagi i zwrotnicy.

Mam jednak dylemat ile ich powinno być, jakie i na jaki kierunek i nadajnik skierowane.

Antenę będę montował w Suchym Lesie więc TVN pod nosem więc to na bank to już jedna antena, pozostaje tylko pytanie jaka. Polsat nadaje ze Śremu a także TVP1, TVP2 i TVP3. Ale TVP1, TVP2 nadają także z nadajnika na Akanemi ekonomicznej .

Jeśli ktoś może pomóc w temacie wybrania nadajnika i do tego odpowiednich anten ze zwrotnicą to będę bardzo wdzięczny.

Wszelkie uwagi mogą być pomocne

Pozdrawiam :wink:

Widzę że sami spece tu są to może pytanko z ciut innej beczki :wink:

Mam zamiar samemu zrobić instalację antenową na antenach typu yagi i zwrotnicy.

Mam jednak dylemat ile ich powinno być, jakie i na jaki kierunek i nadajnik skierowane.

Antenę będę montował w Suchym Lesie więc TVN pod nosem więc to na bank to już jedna antena, pozostaje tylko pytanie jaka. Polsat nadaje ze Śremu a także TVP1, TVP2 i TVP3. Ale TVP1, TVP2 nadają także z nadajnika na Akanemi ekonomicznej .

Jeśli ktoś może pomóc w temacie wybrania nadajnika i do tego odpowiednich anten ze zwrotnicą to będę bardzo wdzięczny.

Wszelkie uwagi mogą być pomocne

Pozdrawiam :wink:

Witam!

Radzę skorzystać z forum ELEKTRODY:))

Tam prędzej dostaniesz fachową POMOC

Pozdrawiam>>>

Sebo8877

Blachodachówka jest jak ekran,nie wiem czy jakakolwiek antena złapie sygnał