Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt i Millenium i GE Money

S. K

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę nie rozśmieszać klientów Jak dostałem w tym banku zestawienie prowizji i oprocentowania, to ... dobrze, że siedziałem Nawet po obniżeniu tego o 50% i tak byłoby drożej, niż w innym banku, najmniej konkurencyjnym cenowo z pozostałych..

Przecież to chyba jakiś dowcip

Podaj konkurencyjne cenowo banki , szukam kredytu na zakup mieszkania.

POZ. pepi

Witam,

A ofertą fortis banku Pan się zapoznał? Nie doczytałem się czego Pan tak naprawdę oczekuje.

pozdr

Na drugi dzień po złożeniu wniosku bank umówił się na foto inspekcje. Inspekcja wykonana. Czekam na uruchomienie środków.

Życzę powodzenia, szczerze. Gdyż ja po pierwszej i drugiej transzy też byłem zadowolony. Natomiast z wniosku o 3 transzę otrzymałem tylko 50% i identycznie jest teraz przy kolejnym wniosku o 4 transzę. Mam stan surowy zadaszony, a oni twierdzą, że wykonane jest "tylko" 23% inwestycji. Nie biorą pod uwagę realnych warunków rynkowych, niestety, opierając sie na specyfikacji wykonanej w zeszłym roku. Nie dość więc, że boksuję się na co dzień przy budowie, to jeszcze teraz z nimi.

Krótko mówiąc żałuję tego wyboru, teraz z pewnością nie wybrałbym GE, i pewnie i tak wkrótce zmienię go na inny.

Dostałem informacje o zgodzie analityka na wypłatę II transzy (całej) . Na razie nie narzekam.

Nie liczył bym na bank w odniesieniu do realnych warunków rynkowych teraz skoki materiałów są po 500%, dali ci kredyt to ich interesuje tylko postęp inwestycji ( jako ich zabezpieczenie) a nie realne koszty budowy.Teraz jest prawdziwa masakra, cieszę się że nie zaczynam budowy od jutra.

Dla mnie nie ma dobrych banków :wink: Szarpać trzeba się ze wszystkimi , mniej lub bardziej.

Grzegorz - ja zawyżyłem pierwsze III transze, dlatego jest jako tako, :wink:

A kosztorys robiłem dla banku po dogadaniu się z wykonawcą (ustalona cena ostateczna materiałów i robocizny st. surowego).

Grzegorz - ja zawyżyłem pierwsze III transze, dlatego jest jako tako, :wink:

A kosztorys robiłem dla banku po dogadaniu się z wykonawcą (ustalona cena ostateczna materiałów i robocizny st. surowego).

No i to jest chyba jakas metoda.

No, ja też zawyżyłem, nie tylko transze, ale i cały kredyt - ale w październiku zeszłego roku. A teraz mamy maj i jest zupełnie inaczej.

Nadal więc uważam, że GE jest do bani.

Pozdrowienia.

Dlaczego do bani ? co ma bank do wzrostu cen , jak ci brakuje kredytu to wystąp o zwiększenie kredytu. Żyję jeszcze tylko dlatego że mam umowę z ustalonymi cenami na usługę i materiały.

Sorry ale nie rozumiem dlaczego bank jest do bani ??? Jaka jest ich wina :-?

Ja też mam (pewnie jak każdy) skok ciśnienia jeżeli chodzi o koszty budowy ale do banku pretensji o to nie mam.

Jeśli nie rozumiesz to dobrze, to znaczy, że nie napotkałeś jeszcze problemów z wypłatami transz - ale dopiero zaczynasz, więc nic dziwnego. I oby tak dalej.

Gdyby jednak miałoby być inaczej, czego nie życzę, wówczas zrozumiesz.

Nie chce mi sie tutaj streszczać problemu, z którym aktualnie się borykam odnośnie współpracy z bankiem, ale reklamacja którą musiałem napisać - według wskazówek pracownika Biura Klienta - ma 4 strony.

Bank Dom promuje łatwobralny kredyt hipoteczny. Łatwobralność to esencja filozofii banku, który nie włączając się w wojnę cenową na rynku, stale buduje przewagę konkurencyjną w oparciu o dostępność i łatwość uzyskania kredytu.

http://www.bankdom.pl

Dostałe właśnie propozycje od nich

Kto zgadnie jakie są:

- oprocentowanie w PLN

- marża

Dla ułatwienia dodam że niemało ;-)

Na drugi dzień po złożeniu wniosku bank umówił się na foto inspekcje. Inspekcja wykonana. Czekam na uruchomienie środków.

Życzę powodzenia, szczerze. Gdyż ja po pierwszej i drugiej transzy też byłem zadowolony. Natomiast z wniosku o 3 transzę otrzymałem tylko 50% i identycznie jest teraz przy kolejnym wniosku o 4 transzę. Mam stan surowy zadaszony, a oni twierdzą, że wykonane jest "tylko" 23% inwestycji. Nie biorą pod uwagę realnych warunków rynkowych, niestety, opierając sie na specyfikacji wykonanej w zeszłym roku. Nie dość więc, że boksuję się na co dzień przy budowie, to jeszcze teraz z nimi.

Krótko mówiąc żałuję tego wyboru, teraz z pewnością nie wybrałbym GE, i pewnie i tak wkrótce zmienię go na inny.

Nie warto zmieniac na inny, szkoda czasu i pieniedzy. Ja mam kredyt w BPH i podobne problemy z wyplata transz. Kazdy bank ma podobna polityke. Tak jakby bankowcy zyli w innym swiecie. U mnie w banku padlo pytanie "po co pani kupila materialy, ktore beda wykorzystane dopiero za miesiac? trzeba kupowac na biezaco i od razu wykorzystywac na budowie". Mam na wszystko rachunki, mam materialy - do okazania w kazdej chwili, ale okazuje sie, ze to nie wystarczy. Argument, ze na welne musialam dac zaliczke w marcu, a towar otrzymam w czerwcu, nie jest dla nich zadnym argumentem. Nie ma welny, nie ma wykorzystanych pieniedzy. Nie ma kolejnej transzy.

No niestety, wcześniej wiele banków chciało faktury ale stopniowo odeszli na rzecz "zaawansowania wykonanych prac" bo sys. gospodarczy to problem z fakturami na wszystko.

Teraz jest paranoja materiałowa i mamy klops. Wypadało by kupować jak najwięcej wszystkich mat. do przodu ale bank będzie miał to w d........ :-? i nie zapłaci jak nie jest wykonany etap.

Oni myślą tylko o sobie, bez złudzeń ich nie interesują nasze perypetie budowlane tylko czy ich zabezpieczenie kredytu (nasz domek) fizycznie powstaje.

oprocentowanie dla PLN zaproponowane przez Dom Bank to:

- 7,36%

- marża 3,16%

Dom Bank w kredytach hipotecznych jest bankiem drogim. Poza marżą i prowizją często ma wiele kosztownych ubezpieczeń tak naprawdę nic nie dających kredytobiorcy.

Drogie kredyty, zdarzają sie nawet 8% lub więcej, polecam czym prędzej refinansować.

• 1 month później...

Millenium 13 lat 310 tys w CHF

marża 0,95 po obniżeniu

prowizja 0,8 po obniżeniu

wycena 0%

oprocentowanie wyszło 3,245%

do tego ubezpieczenie na życie 66zł

ubezpieczenie nieruchomości 42zł

ubezpieczenie pomostowe 219 zł

GE MOney bank kredyt na 30lat 300tys w CHF

oprocentowanie 3,10 z marżą

prowizja 0

wycena 0

ubezpieczenie pomostowe 0,95

ubezpieczenie na życie 134 zł

ubezpieczenie nieruchomości 34zł

Millenium już odpadło ze względów które opisałam w poście ostrzegam przed millenium teraz czekamy na umowę z GE MOney i zobaczymy został jeszcze PKO BP których wstępna oferta jest porównywalna z GE MOney tyle że tam wycena 150 zł

generalnie doradzają CHF bo po wejściu do strefy euro raty kredytów w złotówkach wzrosną