stukpuk 01.02.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 drevni kocur to nie jest po czesku wiewiórka (chyba raczej po słowacku) A telefon stacjonarny to "pewna linka" Frajer- swój chłop, dobry człowiek Bezdomny- bezdomowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Capricorn 01.02.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Nie ma najlepszego jeszcze - dubbing z Gwiezdnych Wojen: Luke! Ja sem tvoj tatinek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.02.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Asta la vista! Baby - to se ne da! Detinko.Zachlastana fifulka - Czarodziejski flet (opera WAM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.02.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Może to już było ale zawsze mi się podobało. Pane Hawranek ...konec Panu wylaz!!!Hawranek...to ne konec to caly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 06.02.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A Czesi to niby nasi bracia? Od kiedy Lech, Czech i Rus rozjechali się każdy w swoją stronę to nigdy nie pałaliśmy do siebie przyjaźnią. Już za Piastów jak nie oni nas złoili to my ich. W czasie II wojny wiadomo z kim trzymali. A teraz? Przejdźcie się czeską drogą to zobaczycie na kogo tylko polują policjanci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 06.02.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 W "Rozmowach w tłoku " U Szymona Majewskiego od czasu do czasu pojawia się Helenka Vondraczkova . Kiedyś zapytana została o lustrację w Czechach i odpowiedziała tak - Ano , byla u nas lustracyjka , a największim skurwysynkom okazal se krtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.02.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No dobra, przemądrzalce ....w związku z tym iż w najblizszych dniach się wybieram do czech a konkretnie do Ostravy gdzie mam rzut beretem w sprawie poogladania cen materiałów budowlanych....to proszę przetłumaczyć mi kilka słówek na Czeski bo nie znalazłąm w necie: -gdzie mogę znaleźć -jak dojechać do.... -materaiły budowlane -hurtownia / skład materiałów budowlanych -beton komórkowy -cement -gont bitumiczny -drewno na więźbę -poręcze chromowane -schody drewniane -balustrady -bramy kute -glazura -gres -luksfery -farba strukturalna Ale tak na poważnie....bez jaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 jeszcze: -tynki -wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 No dobra, przemądrzalce ....w związku z tym iż w najblizszych dniach się wybieram do czech a konkretnie do Ostravy gdzie mam rzut beretem w sprawie poogladania cen materiałów budowlanych....to proszę przetłumaczyć mi kilka słówek na Czeski bo nie znalazłąm w necie: -gdzie mogę znaleźć- gdzie znaleźć - kde nachledam-jak dojechać do.... -materaiły budowlane- stavebni material -hurtownia / skład materiałów budowlanych sklad stavebnich materialov -beton komórkowy (nie wiem czy tak jest ) - lekhy beton komurkovy -cement - cement -gont bitumiczny - stresní lepenka - dokładnie to papa dachowa -drewno na więźbę - dachove drevno -poręcze chromowane - niklove zabradli -schody drewniane schodiste drevene -balustrady - bariera -bramy kute - kute domovni vrata -glazura - ceramicky melky -gres -luksfery -farba strukturalna - strukturalna malirska barva - tynki - omitka - płyta gips-karton - sucha omitka - wylewki- cementowa podlaha Ale tak na poważnie....bez jaj . Tyle Ci pomóc moge- i poważnie - godej po naszymu - zrozumiom Cie na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 06.02.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Sebuś...no bardzo wielkie dzięki....na ciebie to zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 07.02.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 link do stronki "fałszywych przyjaciół tłumacza" polskich i czeskich (są też i inne kombinacje ) http://en.wikibooks.org/wiki/False_Friends_of_the_Slavist/Polish-Czech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2007 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Skąd się bierze krzepa braci Czechów? Knedli pojedli! Stary kawał.. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 11.02.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Moja prababcia była rodowitą Czeszką Babcia świetnie gotowała i piekła cudne ciasta a ja lubiłam jej pomagać w kuchni. Do dzisiaj pamiętam jak mówiła: "Anko, rozvalime testo". A to znaczy, że rozwałkujemy ciasto Z nazw kulinarnych to pamiętam jeszcze: zeli - kapusta, jahody - truskawki, rybiz - porzeczki, strouhanka - bułka tarta, skożice - cynamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 13.02.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 wiewiórka to veverka a po słowacku chyba vevericka. Tłumaczenie hymnu o milosci i Szekspira to bzdury. Ale fakt, że czasem jak coś powiedza... Co do kulinariów, właśnie studiuję czeską książke kucharska, po czesku oczywiście Czesi mają wiele prostych ale dobrych dan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 wiewiórka to veverka a po słowacku chyba vevericka. Tłumaczenie hymnu o milosci i Szekspira to bzdury. Ale fakt, że czasem jak coś powiedza... Co do kulinariów, właśnie studiuję czeską książke kucharska, po czesku oczywiście Czesi mają wiele prostych ale dobrych dan Smazeny syr (najlepszy jest hermelin) s hranolkami a tatarskom omackom a na to pilznenskie pivo Zapodaje przepisa 400 g sýra na smažení hladká mouka 2 vejce strocha soli strouhanka tuk na smažení 2 lžíce mléka nebo vína 1. Sýr nakrájíme na řízky, které obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných (v mléce nebo ve víně) a se solí a nakonec v přesáté strouhance. Obalené řízky smažíme v rozehřátém tuku z obou stran. Stejným způsobem připravujeme smažený sýr plněný šunkou - mezi dva tenké plátky sýra vložíme plátek šunky, spojíme, obalíme a usmažíme v rozehřátém tuku. Vhodné přílohy: brambory - oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce s trochou vody, osolíme a posypeme kmínem, vaříme dokud nejsou měkké, hranolky - syrové brambory oloupeme a nastrouháme na speciálním struhadle na hranolky, vysušíme v utěrce a smažíme ve "friťáku" asi na 190 °C - vyndaváme až když jsou dozlatova osmažené Vhodná obloha: Jako oblohu můžeme použít cokoliv podle vlastní chuti: - čerstvá rajčata a papriky nakrájené na plátky - okurky ( čerstvé nebo zavařené) - houby (zavařené) - květák (zavařený)... Na brambory nebo hranolky můžeme dát tatarku nebo kečup. Revela sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 13.02.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 nie ma to jak smażak co ciekawe w kuchni czeskiej, mają różne rodzaje grubości maki. Knedli z hladkiej nie zrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 13.02.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Mój kolega ze studiów, Czech z Czeskiego Cieszyna przytaczał jeszcze coś takiego: Kobieto, puchu marny! - Divko, rozchlastany pirze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 13.02.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Mój kolega ze studiów, Czech z Czeskiego Cieszyna przytaczał jeszcze coś takiego: Kobieto, puchu marny! - Divko, rozchlastany pirze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba na budowie 13.02.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ten kolega był prawdopodbnie Polakiem z Czeskiego Cieszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 13.02.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ten kolega był prawdopodbnie Polakiem z Czeskiego Cieszyna babo, skąd ten wniosek? Wiem dokładnie skąd pochodził i jakie miał obywatelstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts