Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bracia Czesi powiedzieli :-)

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A Czesi to niby nasi bracia? Od kiedy Lech, Czech i Rus rozjechali się każdy w swoją stronę to nigdy nie pałaliśmy do siebie przyjaźnią. Już za Piastów jak nie oni nas złoili to my ich. :D W czasie II wojny wiadomo z kim trzymali. A teraz? Przejdźcie się czeską drogą to zobaczycie na kogo tylko polują policjanci...

No dobra, przemądrzalce :lol: ....w związku z tym iż w najblizszych dniach się wybieram do czech a konkretnie do Ostravy gdzie mam rzut beretem w sprawie poogladania cen materiałów budowlanych....to proszę przetłumaczyć mi kilka słówek na Czeski bo nie znalazłąm w necie:

-gdzie mogę znaleźć

-jak dojechać do....

-materaiły budowlane

-hurtownia / skład materiałów budowlanych

-beton komórkowy

-cement

-gont bitumiczny

-drewno na więźbę

-poręcze chromowane

-schody drewniane

-balustrady

-bramy kute

-glazura

-gres

-luksfery

-farba strukturalna

Ale tak na poważnie....bez jaj :lol: .

No dobra, przemądrzalce :lol: ....w związku z tym iż w najblizszych dniach się wybieram do czech a konkretnie do Ostravy gdzie mam rzut beretem w sprawie poogladania cen materiałów budowlanych....to proszę przetłumaczyć mi kilka słówek na Czeski bo nie znalazłąm w necie:

-gdzie mogę znaleźć- gdzie znaleźć - kde nachledam-jak dojechać do....

-materaiły budowlane- stavebni material

-hurtownia / skład materiałów budowlanych sklad stavebnich materialov

-beton komórkowy (nie wiem czy tak jest ) - lekhy beton komurkovy

-cement - cement

-gont bitumiczny - stresní lepenka - dokładnie to papa dachowa

-drewno na więźbę - dachove drevno

-poręcze chromowane - niklove zabradli

-schody drewniane schodiste drevene

-balustrady - bariera

-bramy kute - kute domovni vrata

-glazura - ceramicky melky

-gres

-luksfery

-farba strukturalna - strukturalna malirska barva

- tynki - omitka

- płyta gips-karton - sucha omitka

- wylewki- cementowa podlaha

Ale tak na poważnie....bez jaj :lol: .

Tyle Ci pomóc moge- i poważnie - godej po naszymu - zrozumiom Cie na 100%

Moja prababcia była rodowitą Czeszką :D

Babcia świetnie gotowała i piekła cudne ciasta a ja lubiłam jej pomagać w kuchni. Do dzisiaj pamiętam jak mówiła: "Anko, rozvalime testo". A to znaczy, że rozwałkujemy ciasto :D :wink:

Z nazw kulinarnych to pamiętam jeszcze: zeli - kapusta, jahody - truskawki, rybiz - porzeczki, strouhanka - bułka tarta, skożice - cynamon

:lol: :lol:

wiewiórka to veverka a po słowacku chyba vevericka.

Tłumaczenie hymnu o milosci i Szekspira to bzdury.

Ale fakt, że czasem jak coś powiedza...

Co do kulinariów, właśnie studiuję czeską książke kucharska, po czesku oczywiście :lol: Czesi mają wiele prostych ale dobrych dan :D

Smazeny syr (najlepszy jest hermelin) s hranolkami a tatarskom omackom :) a na to pilznenskie pivo :wink:

Zapodaje przepisa :)

400 g sýra na smažení

hladká mouka

2 vejce

strocha soli

strouhanka

tuk na smažení

2 lžíce mléka nebo vína

1. Sýr nakrájíme na řízky, které obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných (v mléce nebo ve víně) a se solí a nakonec v přesáté strouhance. Obalené řízky smažíme v rozehřátém tuku z obou stran. Stejným způsobem připravujeme smažený sýr plněný šunkou - mezi dva tenké plátky sýra vložíme plátek šunky, spojíme, obalíme a usmažíme v rozehřátém tuku. Vhodné přílohy: brambory - oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce s trochou vody, osolíme a posypeme kmínem, vaříme dokud nejsou měkké, hranolky - syrové brambory oloupeme a nastrouháme na speciálním struhadle na hranolky, vysušíme v utěrce a smažíme ve "friťáku" asi na 190 °C - vyndaváme až když jsou dozlatova osmažené Vhodná obloha: Jako oblohu můžeme použít cokoliv podle vlastní chuti: - čerstvá rajčata a papriky nakrájené na plátky - okurky ( čerstvé nebo zavařené) - houby (zavařené) - květák (zavařený)... Na brambory nebo hranolky můžeme dát tatarku nebo kečup.

Revela

sebo8877