Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna wydajność farby - czy to normalne?

Recommended Posts

Witam!

Mój problem dotyczy farb firmy Tikkurila a konkretnie Optiva Super Matt. Prducent podaj wydajnośc do 12 m2/litr. W broszurce technicznej podana jest optymalna wydajność 7-10 m2/litr.

W moim przypadku po pomalowaniu ściany wydajność wyszła 6m2/litr. Na ścianach gładź gipsowa, pierwsza warstwa farby to jedynka z dębicy biała z dodanym unigruntem 1 do 10. Właściwa powłoka farby malowana wałkiem z krótkim włosiem.

Naj bardziej ciekawe jest to, że jak twierdzi wykonawca ta jedna warstwa tak pokryła, że według niego nie trzeba drugi raz malować. Dodam, że wykonawca w takiej teorii nie ma interesu bo rozliczamy się za m2 malowania w każdej warstwie osobno.

Kontaktowałem się ze sprzedawcą i też się trochę zdziwił ale również stwierdził ze jak dobrze pokryło to nie ma sensu drugi raz malować.

Czy wobec tego wykonawca nałożył troszke grubiej farby na ścianę, czy podłoże jest zbyt chłonne (ale to wykluczyło by doskonałe pokrycie ściany) sam już nie wiem.

Proszę o opinię bo do jutra muszę zdecydować czy dokupić wiecej farby i malować drugi raz co niewątpliwie wiąże się z większymi kosztami, czy pozostać przy jednej warstwie dobrze pokrytej ściany.

jezeli wyglada ladnie to po co malowac 2 raz, a w sprawie wydajnosci farby to 7-12 m2... ty miales 6 wiec prawie miescisz sie w normie producenta...poprostu wykonawca slabo rozcieral farbe na scianie i wyszlo troszke mniej metrow... ale jak ladnie pokrylo to na jedno wychodzi...Dla Ciebie chyba wszystko jedno a malarz zarobi mniej.

• 1 month później...