abromba 03.02.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 A ile mieszkasz? Bo my palimy dwa lata (dwie zimy) też b. suchym drewnem (własnoręcznie rąbanym dwa lata temu) i ani swądu ani plam nie ma. Ale jak rozumiem, jest to cisza przed burzą? palę 5-miesiąc pierwszy sezon, może masz wyższy strych i tam cała wilgoć ze skroplin się zatrzymuje. Ja niestety na strychu mam10 warstw cegły i to jest za mało Komin od kominka nie przechodzi przez strych - tak jak pisałam, jest daleko od kalenicy ( pozdrawiam architekta, który mi to zaproponował a ja zieloniutka jak papierówka wtedy byłam) więc przechodzi przez skos. Pod skosem w "mieszkaniu: jest cegła pełna, nad nim - ta dziurawka nieszczęsna. I nam naprawdę nie o oszczędność chodziło. Po prostu pojęcia nie miałam. Architekt nie napisał, z czego to, co wystaje nad dach, wykonawca zaproponował tę klinkierową dziurawkę, inspektor nadzoru (pozdrawiam ) nic nie mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.02.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Czy nie zapominacie o wodzie zawartej w powietrzu przeznaczonym do spalania? Ano właśnie. To nie chemia spalania, tylko fizyka się kłania. Dokładnie to samo zjawisko zachodzi przy uruchamianiu zimnego samochodu. Czasem woda kapie ciurkiem z końcówki tłumika. A gnije ostatni element tegoż- ten najzimniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.02.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Wg mnie na ilość wody w spalinach wpływa wg jej ilości:1) spalanie wodoru zawartego w paliwie2) woda zawarta w paliwie3) woda zawarta w powietrzu. Jest to jednak marginalna ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.02.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 A wszystko to razem do kupy.. I mamy efekty wyżej opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.02.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 tu są zdjęcia komina: http://img366.imageshack.us/img366/8021/tnimg8888xh9.th.jpghttp://img161.imageshack.us/img161/839/tnimg8889ui2.th.jpghttp://img161.imageshack.us/img161/927/tnimg8890wr7.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciom 04.02.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 . WIDZIAłEś KIEDYś MURARZA, KTóRY MIERZY LINIJKą ILE CM SPOINY WYSTAJE POZA KRAWęDź OTWORóW W CEGLE?? To dziwna bo ja widzialem, nie musza miec linijki, maja takie listewki do fugowania o roznych grubosciach. PS. Spoina nie wystaje tylko jest wciagnieta. Koszt listewek to az 2zl za chyba 2mb Ale to ci moze nie wystarczy sa nawet takie fugówki o roznych grubosciach Zadzwon do CRH, Roben-a, lub Winebergera to ci wytlumacza O tych deszczu nie bede sie spieral bo poprostu nie chce sie z czlowiekiem nauki klucic, widocznie musisz sobie jeszcze pare lat postiudiowac. Ale napisze tylko takie cos, ze Ty jako student lubisz bardzo wszelkiego rodzaju doswiadczenia, te jest bardzo proste, a mianowicie stoisz przy oknie i patrzysz sobie w czasie deszczu np. na sciane obok okna lub parapet, i jak bedziesz spostrzegawczy to zobaczysz ze kropla jak uderza to sie nie przykleja tylko rozpryskuje, do tego dodaj sobie pionową pow. komina = troche wyobraźni, i po chwili krzyczysz eureka i biegniesz czym predzej do kolegow na studia sie pochwalic co odkryles (ze sie woda nie przylepia). Bez obrazy ale teoretykow mamy dosc na tym forum PS. Wiesz czym sie roznie od klinkieru 1. nie jestem z gliny 2. klinkier jest twardzszy odemnie 3. klinker jest mniej sprezysty odemnie 4. klinkier ma nasiakliwosc do 6% a moje ubranie "troche wiecej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 04.02.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tej wody z powietrza nie musi być tak mało.Policzcie ile m3 jest potrzebnych do spalania. Zawartość pary wodnej w powietrzu nie jest mała i zależy od temperatury.Może ktoś to policzy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 04.02.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Tej wody z powietrza nie musi być tak mało.Policzcie ile m3 jest potrzebnych do spalania. Zawartość pary wodnej w powietrzu nie jest mała i zależy od temperatury.Może ktoś to policzy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.02.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 sylvia , niezly samuraj nacinal ta folie ... Czy wilgoc na kominie jest od strony zachodniej ? ( zakladam , ze z tego kierunku padalo ) Czesto woda przedostaje sie przez nasiakajace fugi , ale u ciebie przedostala sie na waskim odcinku , hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.02.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Feuchte_Luft.pngTu masz na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 04.02.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 tu są zdjęcia komina: http://img366.imageshack.us/img366/8021/tnimg8888xh9.th.jpg http://img161.imageshack.us/img161/839/tnimg8889ui2.th.jpg http://img161.imageshack.us/img161/927/tnimg8890wr7.th.jpg mam podobnie tylko mniej na kominie a ale za to na podłodze są plamy. Pewnie dlatego że u mnie opaska klinkierowa na komine schodzi niżej i jest widoczna na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 04.02.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 sylvia , niezly samuraj nacinal ta folie ... Czy wilgoc na kominie jest od strony zachodniej ? ( zakladam , ze z tego kierunku padalo ) Czesto woda przedostaje sie przez nasiakajace fugi , ale u ciebie przedostala sie na waskim odcinku , hmm dokładnie... fugi sa z mapei pod spodek klej zewnętrzny mam podejrzenia ze woda dostała się wykończeniem komina i to faktycznie wiatr+ deszcz jej pomogły bo wcześniej też lało a komin był suchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek z Łowicza 05.02.2007 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Pawciom napisał: O tych deszczu nie bede sie spieral bo poprostu nie chce sie z czlowiekiem nauki klucic, widocznie musisz sobie jeszcze pare lat postiudiowac. Ale napisze tylko takie cos, ze Ty jako student lubisz bardzo wszelkiego rodzaju doswiadczenia, te jest bardzo proste, a mianowicie stoisz przy oknie i patrzysz sobie w czasie deszczu np. na sciane obok okna lub parapet, i jak bedziesz spostrzegawczy to zobaczysz ze kropla jak uderza to sie nie przykleja tylko rozpryskuje, do tego dodaj sobie pionową pow. komina = troche wyobraźni, i po chwili krzyczysz eureka i biegniesz czym predzej do kolegow na studia sie pochwalic co odkryles (ze sie woda nie przylepia). Bez obrazy ale teoretykow mamy dosc na tym forum Bez szkoły i doświadczeń wiem że do KACZKI się nie przylepia:) A kolega niech wymontuje sobie wycieraczki w samochodzie (jeśli go posiada) skoro pisze takie mądrości:)) Acha jeszcze jedno!!!!! Panu by się przydało za to postudiować polonistykę) Może w tej dziedzinie lepszy byłby z Pana praktyk:) i i nie musiałbym Pana poprawiać: "kłócić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 05.02.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Schodzisz z tematu. Spokojnie się wycofaj. Tak będzie najlepiej. Podpisuje się pod wypowiedziami "skromnego kotlarza". U mnie niestety jego wypowiedzi mają pokrycie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 05.02.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 hmm... komin żeczywiście nie ladnie wygląda u mnie "fachowcy" obmurowali kominy klinkierem natomiast same przewody to wkładki "kamionkowe" przy kominach spalinowych - kotłownia - kominek, nie murowalem kominów z samych cegoiel po wnikliwym przestudiowaniu forum jezeli coś sie będzie skraplać w kominie to będzie spływać rurą w dół... na kominach blacharzowi kazałem zrobić daszki żeby woda deszczowa nie spływała bezpośrednio po klinkierze aha obr. blacharskie komina są wpuszczone w komin na ok 4-5 mm (wycięte w klinkierze zostały rowki na blachę i blacha została "wpuszczona w komin" ) u ciebie może byc ten problem - zle zrobiona blacharka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zavadcoff 05.02.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Sylvio! Mam ten sam problem na 3 kominach. Mi wręcz skapuje spod klinkieru - woda w ostatniej dolnej płytce wędruje spod ... na jej zewnętrzną warstwę i skapuje na podłogę na strychu. Oczywiście sam pustak kominowy też jest mokry Podejrzewam 3 możliwości: - czapka z pełnej cegły może przepuszczać i potem woda płynie klejem pod płytką aż na dół - nieszczelne fugi płytek, woda wchodzi pod i spływa klejem na dół - wcięcie obróbki dekarskiej jest głębokie i słabo uszczelnione silikonem. Ponieważ wracam z pracy jak jest ciemno a w soboty mi pada deszcz, to nie mogę spokojnie wejść na dach Nie wiem, co mam zrobić? Chyba najpierw założę folię na czapkę, to przynajmniej jeden problem wykluczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 22.03.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 No, to i ja poproszę o poradę . Po przeczytaniu kilkudziesięciu różnych postów o kominach w kilkunastu wątkach trochę zaczynam się gubic.Komin z górną częścią z klinkierowej dziurawki, poniżej dachu cegła. Wstawiona kwasówka(w niedalekiej przyszłości ma byc piec kondensacyjny) plus trzy kanały wentylacyjne. Fatalne, niechlujnie wykonane spoiny.Dom jeszcze niezamieszkany, komin nie był "używany", a po ostatnich deszczach jest koszmarnie mokry na całym obwodzie, łącznie z częścią w obrębie poddasza, na około metr poniżej klinkieru.Czy warto w ogóle próbowac coś poprawiac (spoiny, czapka?), czy lepiej od razu rozbierac częśc klinkierową i...No właśnie - cegła pełna a potem otynkowac? Czy należy ocieplac wełną? (Komin do pieca gazowego z kwasówką). Bardzo proszę o poradę, sprawa dośc pilna, bo stanęły prace wykończeniowe na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbud 22.03.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Miałem taki sam problem. Cztery duże kominy systemowe (Presto odpowiednik Schiedela), ponad dachem obudowane klinkierem dziurawką plus niepełne spoiny. Przez rok był spokój. Po roku zaczęło się, zaczął przeciekać trochę jeden komin, później wszystkie cztery. Po dużych ulewach w lutym na dwóch kominach powstały ogromne zacieki na gotowych już tynkach wewnętrznych, normalnie kapało na podłogę. Obróbki blacharskie były sprawdzane przez trzech dekarzy i okazało się, że są dobre. Jestem przekonany, że ciekło przez nasiąkające spoiny. Około trzech tygodni temu zgadałem się z jednym dekarzem i wymalowałem wszystkie kominy impregnatem silikonowym (bezbarwnym) do elewacji firmy Soudal - Silcoat. Narazie wszystkie kominy są od tamtej pory suche pomimo kilku deszczowych dni. Generalnie spoiny powinny być pełne i całość zaimpregnowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trobe 22.03.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Dzięki za odpowiedź. Jestem jeszcze na etapie budowy, więc chciałabym wybrac wariant najbardziej pewny. Obawiam się powtórzenia problemu za kilka lat, z drugiej strony przy błędach wykonawczych nawet komin z pełnej cegły może przeciekac.Mam nadzieję, że do tego wątku zajrzy jeszcze Mirek_Lewandowski, Janussz i inni praktycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robinoc 22.03.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Potwierdzam, mam komin po przebudowaniu części ponad dachem, klinkier dziurawka, oczywiście sprawdzałem wszystko z nosem przy obróbkach i po kolei eliminowałem wszelkie możliwe nieszczelności, wniosek jeden, wodę wciska zacinajacy wiatr z deszczem w spoiny miedzy cegłami, szczególnie od strony zachodniej, nie ma mowy o wodzie ze spalin bo przeciekało również w części z kanałami wentylacyjnymi Problem zniknął gdy starannie pędzelkiem zaimpregnowałem fugi impregnatem nazywało to się chyba "Dichter balkon", czyli coś w rodzaju Delfina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts