robinoc 22.03.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Podejrzewam, że problem może leżeć w błędach przy doborze lub sporządzaniu zaprawy, jeśli ma za duży skurcz to zrobią się szczelinki, z początku niewidoczne a z czasem większe. Widywałem np. jak panowie "fachowcy" od glazury dolewają więcej wody do kleju, tak dla wygody żeby lżej się pracowało. Niestety wciąż się potwierdza, że każdemu trzeba patrzeć na ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamsa 23.03.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 a ja mam takie pytanie, chcę murować kominy z cegłly pełnej do samego końca, znalazłem cegłę rozbiórkową koloru żółtego, czy taka cegła nadaje się do murowania komina??chcę mieć komin tradycyjny do pieca na paliwo stałe i kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejpi 27.03.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 WitamU mnie problem jest taki, iż komin nie był jeszcze użytkowany nie paliłem w kominku ani też nie używałem pieca do CO a na kominie widać białe i żółtawe plamy na cegłach. Komin postawiony jest z klinkieru dziurawki dwie ostatnie warstwy z pełnej, fuga do komina specjalna do klinkieru dodrej jakości, w kominie są dwa kominy systemowe shiedla do kominka i do CO oraz trzy wentylacyjne. Poradźcie z jakiego powodu te plamy i jak to usuwać, mój majster twierdzi, że to od cementu zastosowanego do murowania komina, że nie powinno się murować z cementem lub zastosować jakieś zamienniki albo plastyfikatory i że komin przy murowaniu po kolejnym etapie winien być osłonięty folią. Proszę o poradę co dalej z tym faktem.... Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 27.03.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 a ja mam takie pytanie, chcę murować kominy z cegłly pełnej do samego końca, znalazłem cegłę rozbiórkową koloru żółtego, czy taka cegła nadaje się do murowania komina?? chcę mieć komin tradycyjny do pieca na paliwo stałe i kominka Nie nadaje sie - chyba ze to jest cegła szamotowa (a tak możliwośc istnieje) Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts