Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin a cegła klinkierowa dziurawka

Recommended Posts

Podejrzewam, że problem może leżeć w błędach przy doborze lub sporządzaniu zaprawy, jeśli ma za duży skurcz to zrobią się szczelinki, z początku niewidoczne a z czasem większe. Widywałem np. jak panowie "fachowcy" od glazury dolewają więcej wody do kleju, tak dla wygody żeby lżej się pracowało. Niestety wciąż się potwierdza, że każdemu trzeba patrzeć na ręce.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

U mnie problem jest taki, iż komin nie był jeszcze użytkowany nie paliłem w kominku ani też nie używałem pieca do CO a na kominie widać białe i żółtawe plamy na cegłach. Komin postawiony jest z klinkieru dziurawki dwie ostatnie warstwy z pełnej, fuga do komina specjalna do klinkieru dodrej jakości, w kominie są dwa kominy systemowe shiedla do kominka i do CO oraz trzy wentylacyjne. Poradźcie z jakiego powodu te plamy i jak to usuwać, mój majster twierdzi, że to od cementu zastosowanego do murowania komina, że nie powinno się murować z cementem lub zastosować jakieś zamienniki albo plastyfikatory i że komin przy murowaniu po kolejnym etapie winien być osłonięty folią.

Proszę o poradę co dalej z tym faktem....

Dziękuję

a ja mam takie pytanie, chcę murować kominy z cegłly pełnej do samego

końca,

znalazłem cegłę rozbiórkową koloru żółtego, czy taka cegła nadaje się do murowania komina??

chcę mieć komin tradycyjny do pieca na paliwo stałe i kominka

Nie nadaje sie - chyba ze to jest cegła szamotowa (a tak możliwośc istnieje)

Sebo8877