martynka1 01.02.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Bazylia - jak hodować, jak podlewać, czym nawozić ? Proszę o rady Uwielbiam zieloną bazylię. Co jakiś czas kupuję małą doniczkę świeżej bazyli w sklepie. Niestety po jakimś czasie bazylia wypuszcza tylko długie łodyżki a na ich końcach są małe jasnozielone listki. Co mam zrobić aby "moja " bazylia miała duże ciemno zielone liście? Eksperymentowałam już : przesadzając do większej donicy (ziemia uniwersalna), stawiałam w miejscu słonecznym innym razem w miejscu zacienionym. I nic: ciągle te same mierne wyniki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.02.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 martynko,Obecnie mamy problem krótkiego dnia, i rośliny potrzebują doświetlania ok 4 godzin dziennie. W tym jest główny problem. Do tego można wykorzystać nawet świetlówki energooszczędne. A nawożenie, polecam najczęściej florovit, to bardzo uniwersalny nawóz, ale nie zawsze do kupienia, stosuj nawozy płynne, one są najłatwiej przyswajalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.02.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Teraz zimą Twoja bidulka bazylia będzie bieda z nędzą. Powinna rosnąć w sporej donicy a nie w tych w których je sprzedają. One są pędzone w szklarni najczęsciej na stołach zalewowych i dostają niemal codziennie amu. Te kupowane w doniczkach masz wg. ogrodnika złużyć w przeciągu 2-3 tygodni a nie samemu hodować Staraj się teraz przycinać i zapewnić max światła. Wiosną już po przymrozkach (tj. ok 20 maja) można bidulkę wsadzić do ogrodu po uprzednim zahartowaniu. Corocznie sieję bazylię ok 15 marca na oknie w skrzynce. Potem hartuję ok 2 tyg - tj. wystawiam na powietrze a na noc chowam (przymrozki) potem pikuję miedzy pomidorami i mam od razu sałatkę A serio bazylia bardzo lubi rosnąc przy pomidorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 02.02.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Ja mam taka kupioną w Tesco już 3 miesiące!! i cały czas ma piękne i duże liście (teraz od tygodnia juz mniejsze) podlewam ja codziennie ( to bardzo ważne, po2-3 dniach zaraz widac,ze brakuje wody) i jest na oknie od połud-wsch. w kuchnii. Niczym nie nawoziłem Sam się dziwię. pewnie pod koniec miesiaca kupie nowa i zobaczymy czy tez będzie taka UDANA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 21.02.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 bazylia bardzo lubi rosnąc przy pomidorach. Też tak słyszałam, ale moja bazylia pomiędzy pomidorami wcale nie była imponujaca. Po pierwsze miała małe i dosyć twarde listki, a po drugie zeżarły ją jakieś podstępne stworzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 26.02.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 bazylia bardzo lubi rosnąc przy pomidorach. Też tak słyszałam, ale moja bazylia pomiędzy pomidorami wcale nie była imponujaca. Po pierwsze miała małe i dosyć twarde listki, a po drugie zeżarły ją jakieś podstępne stworzenia Za gęsto posadzone. Bazylię sadzimy przed pomidorami w przestrzeniach między krzczkami. W tym celu trzeba zrobić szersze grządki. Bazylię lubią konsumować pchełki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 26.02.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Martynka, wiosną posiej sobie bazylię z nasion.Najlepiej w ogrodzie albo na balkonie w dużej donicy. Niech ziemia do tego będzie zyzna. I podlewaj regularnie żeby nie przesychała. Aha -miejsce słoneczne. I tyleU nas w ogrodzie na ziemi całkiem średniej wyrosła śliczna. Mieliśmy ją aż do przymrozków, ścinalismy z góry zeby nie kwitła i się rozrastała.Regularnie wyjadalismy ja sami i obdarowywaliśmy znajomych. Taka z ziemi jest suuper aromatyczna. Ja bym nie podlewała żadnymi nawozami bo to są nawozy szcztuczne, a chemii w naszym jedzeniu i tak dostatek, więc lepiej nie dodawać sobie w przyprawach. U nas bez tego wyrosła śliczna.Mi tez się wydaje że teraz to jeszcze nie pora na bazylię na dłuzej w domu- sucho w mieszkani, mało światła.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 26.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2007 Tydzień temu posiałam w doniczce. Już wzeszła. Stoi na parapecie. Na dzień wystawiam na oszklony balkon. Cieplutko i słonecznie. Zobaczymy co z tego wyrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts