Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy akowego gniazdka-już mieszkamy!!!!

Recommended Posts

kupiłam i zasadziłam 3 róże

- King's Ranson (żółta)

- Ena Harkness (czerwona)

- i biała lub jak kto woli ecru Mount Shasta

oprócz tego :

-od wczoraj wyładowalismy i rozsypaliśmy 2 tony super czarnozimu w miejsca, gdzie jeszcze nie ma kory, tzn pod dom od frontu i z tyłu domu,

- rozsypałam 1 tonę piasku i tym samym rozluźniłam ziemię na której rośnie trawa...

to na dziś tyle:D

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

odnośnie niewykorzystanego nawozu jesiennego do trawnika:

Jak długo wypłukuje się fosfor na trawniku? Trawa korzeni się na 10 cm.

Aka ma świeżo założony ogród - roślinki są młode i korzenie nie znajdują się na tyle głęboko, by fosfor (potasu raczej rzadko brak w ogrodzie) musiał się wypłukiwać na większe głębokości

Aka - odłóż nawożenie na wiosnę. Możesz użyć nawozu jesiennego - po prostu dodaj na wiosnę również azotu do mieszanki - np. azofoskę czy azotan amonu lub azot w nawozie dolistnym.

róże na przejścia i pergole

Ramblery, jak pisałam, rosną baaardzo długie i ładnie wyglądają posadzone przy łukach, przejściach, drzewach, jednak najczęściej kwitna 1x w sezonie (czerwiec/lipiec), za to tak bujnie, że powalają z nóg ;)

Możesz się skusić na New Dawn (kolor: porcelanowy róż) o starodawnej budowie kwiatu. Kwitnie b.obficie i nie przemarza. Jest również White New Dawn (biała), która rośnie nieco wolniej, ale jest równie piękna. Pasują do nich wszelkie byliny, klematisy i inne kwiaty.

i ją kupiłam

Edytowane przez aka z Ina

KU PAMIECI ofiar tragedii w Smoleńsku!

10.04.2010 roku para prezydencka Maria i Lech Kaczyńscy, urzędnicy Pałacu Prezydenckiego, szefowie instyrucji państwowych, parlamentarzyści, generałowie, duchowni, funkcjonariusze Bor i załoga samolotu zginęli w katastrofie lotniczej, w drodze na obchody 70-lecia zbrodni katyńskiej

http://photos.nasza-klasa.pl/18965400/125/main/29a7198fe6.jpeg

:(

- świerk Picea Breweriana

picea_breweriana..jpg

-kolejny już żywotnik "Aurea Nana"

thuja_orientalis&#9.jpg

-zaryzykowałam ( bo zmarniał mi w zeszłym roku) i kupiłam szczepionego migdałka trójklapowego

z2565036X..jpg

to na tyle....narazie;)

przede mną zakup róż i klamtisów oraz akebii lub winnika...

spaceball..gif

:)

Akuś, polecam róże z tych szkółek

http://rosacwik.pl/sklep/

http://www.rosarium.com.pl/

U Ćwika są róże od Kordesa, bardzo ładne, zdrowe odmiany (sporo ma ADR) i w przystępnej cenie jak za róże z licencją.

W Rosaruim za to jest przewaga angielek i róż Tantau, trochę droższe, ale warte swojej ceny.

To są najlepsze szkółki wysyłkowe, sprawdzone.

Można także polatać teraz po marketach, róże po 5 czy 6 zł, nie maja nazw odmianowych (brak licencji) ale są one zbliżone do prawidłowych więc łatwo je potem dopasować.

Wychodzi na to, że nawet już Nostalgię można dostać w takiej masowej sprzedaży.

w sobotę pod nóż poszła trawa.....

skoszona i nawieziona...a wczoraj podlałam, aby trochę nawóz się rozpuścił...

tak mi się znowu marzy polatać w po szkółce jakiejś...tym razem różanej;)

no i wzięłam się za lekturę o stawach, bo zielona w tym temacie jestem:cool:

Tola pisze:

wokół domu jest opaska żwirowa, na niej wysypane kamyki drenażowe.

Potem krawężnik i za nim rabata z nasadzeniami wysypana korą.

Pod korą ukryta linia kroplująca, która nawadnia każdą roślinę i nie szkodzi fundamentom domu.

Reszta ogrodu ma system zraszaczy, które nawadniają trawnik i rabaty.

Koszt takiego nawodnienia uzależniony jest od ilości sekcji, ilości zraszaczy, długości linii kroplującej, wielkości działki, producenta zraszaczy.

Tak więc składa się na taki operat szacunkowy wiele czynników.

Z doświadczenia wiem, że dobrze jest zrobić wycenę przy najmniej w dwóch firmach.

Wycena w obu znacznie się od siebie różniła w moim przypadku.

i powiedz mi tylko jeszcze jak ty to robisz, czym odgradzasz, że trawa na korę nie wchodzi???jest pas ziemi za nim???odcinasz czymś?

walczę ostatnio z tym, aby był odznaczony.

Aka, ja niczym specjalnym nie oddzielam, tylko obrzeże trawnika dociskam ziemią pod lekkim kątem.

Powstaje takie obniżenie, rowek i potem rabata lekko uniesiona w stosunku do tego rowka.

Brzeg trawnika przycinam nożycami akumulatorowymi dwa razy w miesiącu. To wszystko.

TOLUSIOWY brzeg trawnika

krokus1..jpg

Edytowane przez aka z Ina