aka z Ina 01.02.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 prosze o wszelkie porady i komentzarze na temat mego i mej rodzinki budującego się wymarzonego gniazdka pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 02.02.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 witam, gratulujemy startu papierologia jest straszna, wiemy bo właśnie przechodzimy przez ten etap. Też planujemy ruszać jak Urzędnicy i Pogoda pozwolą. We wtorek odbieramy projekt, więc pewnie jeszcze trochę nam zejdzie . Zainteresował mnie temat pompy ciepła, też o niej myślimy, czy możesz napisać na jaką się zdecydowaliście, jaką instalację w domu będziecie mieć do niej. pozdrawiamy. P.S. ładny ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 02.02.2007 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Kasiu i Pawle-dziękuję! Trochę dopisałam w dzienniku budowy. Ponieważ pompa jest dobierana indywidualnie wg rozmiaru i typ domu, biorąc pod uwagę z czego i jak jest budowany ,ile jest członków rodziny itp. it dla naszego energooszczednego domku przewidziano pompe o mocy 14KW. Do tego ogrzewanie podłogowe i pogrzewacz ciepej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 02.02.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 aka Pozdrawiam bardzo serdecznie Ja także na temat pompy. Czy macie już jakąś wstępną wycenę - własnie na taki domek? Cały czas rozgryzamy bowiem temat ogrzewania, i nic nie wychodzi.... Amtla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Paweł 02.02.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 DZIęKI BEDę CZYTYWAć I śLEDZIć WASZE POSTEPY A TEN GRUNTOWY KOLEKTOR TO PION/POZIOM/SPIRALA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 02.02.2007 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 DZIęKI BEDę CZYTYWAć I śLEDZIć WASZE POSTEPY A TEN GRUNTOWY KOLEKTOR TO PION/POZIOM/SPIRALA? miło mi bardzo kolektor poziomy, gruntowy, układany na gł. 1,5 m Amtla-radziłabym Ci dać do wyceny, może na sam początek np do tej samej firmy co ja,tzn Clima Komfort . Na ich prośbę przysyłasz rzuty, przekroje, dokładne namiary z czego i jak masz zamiar pobudować i ocieplić domek a oni wtedy sugerują, że np tego ocieplenia na dch lub ściany za mało i robią wstępny kosztorys. Gdzie mogę ogladnąć Wasze domki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2007 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 aka witam Cie. Przez przypadek trafilam na Twoj dziennik i zapowiada sie obiecujaco Z tego co widze to pewnie szybko planujecie sie wybudowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 02.02.2007 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 magpie-he,he tylko ziomal z naszych terenów wie co to Ino witaj! jak miło potkać inowrocławiankę Ja sama i prawie moja cała rodzina pochodzimy z Inowrocawia, poza moją babcią lwowianką. A który jesteś rocznik? może się znamy? daj na p.w. masz rację planujemy dośc expresową budowę, sami zobaczymy, czy do planowanego 15.X uda nam się zamieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 03.02.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 My jesteśmy z budową jeszcze w powijakach. Chociaz najważniejsze już za nami, a mianowicie wybór projektu. Oto on: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=36&IdKolekcji= Teraz do zrobienia cała papierologia i decyzje m.in. dotyczące ogrzewania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 03.02.2007 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Amtla-śliczny,funkcjonalny i przy tym nieskomplikowany domek wybraliście. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 03.02.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Cześć! Już wiem, ze jesteś Inowrocławianką, ale nie odpowiedziałaś na pytanie - gdzie będziecie budować? My mamy działkę w Złotnikach Kujawskich ale na razie planujemy budowę i zabieramy się za przyłącza i projekt. Wasz domek bardzo okazały Pozdrawiam i będę czytał dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 03.02.2007 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Fidlos jak miło "poznać" kolejną osobę ze swego terenu dopiero dzisiaj w dzienniku uzupełniłam wpis o obecny adres i adres działeczki pochwal się gdzie twój dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidlos_Diablos 04.02.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Dziennika brak, bo narazie nie ma czego opisywać Ale jeśli ruszę to na pewno dam znać. Będę czytał Wasze zmagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 04.02.2007 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Dziennika brak, bo narazie nie ma czego opisywać Ale jeśli ruszę to na pewno dam znać. Będę czytał Wasze zmagania. no to czekam na rozpoczęcie prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 09.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam !! Dzięcię śpi więc mam chwilkę, zeby obejrzeć Wasz domek. Rozkład pomieszczeń na dole bardzo mi się podoba - a jak zazdroszczę jadalni w wykuszu.. Mnie też zależało na kuchni od frontu i widzę, ze Wy też zwracaliście na to uwagę. Chciałam właśnie napisać, ze jedyne co mi tam zgrzyta to barek między jadalnia a salonem ale już dostrzegłam Twój komentarz Wykorzystanie schowka pod schodami to dobry pomysł - sami tak mamy - mimo podłogówki na całym parterze (z wyłączeniem tego schowka) panuje tam przyjemny chłodek. Na razie trzymamy tam różne rzeczy - większe zapasy soków i inne napoje, ziemniaki itp ale też odkurzacz. Jeśli chodzi o górę to myślę, ze jak dla Waszej rodzinki to idealny układ - rodzice mają dużą wygodną sypialnię i każde dziecko ma też swój całkiem niemały pokoik - fajnie, ze wszystkie mają podobny metraż Nie potrafię Ci powiedzieć czy dobrze zrobiliście, ze połączyliście dużą i małą łazienkę..ale myślę, że raczej tak - bo niby czemu rodzice mają mieć małą klitkę jak to własnie Wam najbardziej pewnie zależy na komforcie w tym pomieszczeniu Fajnie by było, żeby dzieciaki miały osobną łazienkę, ale jakby dało się rozłożyć chociaż tak pół na pół..wtedy Wy byście mieli taką komfortową i cichą tylko dla siebie A przy wspólnej łazience z 3 dzieci to mogą być nie lada problemy z utrzymaniem porządku..wiem z doświadczenia wyniesionego z rodzinnego mieszkania No i to wejście z Waszej sypialni mnie zastanawia - tzn , ze będą dwa wejścia?? Nie wiem czy to nie przysporzy niekiedy kłopotliwych sytuacji...ja bym zrobiła tylko jedno. W każdym razie macie jeszcze czas na przemyślenia Pozdrawiam i gratuluję wyboru !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miraśka 09.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 spełniam prośbę o komentarz ale to tylko moje zdanie-domek bardzo ładny-bo lubie takie,tylko......oczywiscie moim zdaniem 1.uważam ,że jeden balkon byłby wystarczajacy-nie zwróciłam uwagi czy macie zadaszony taras a i fajnie by mieć zadaszony balkonik co by pranie wieszać a w drugiej sypialni okna balkonowe z balustradka czy jak to sie zwie ,na piętrze stanowczo dwie łązienki przy rodzince 5 os(może podzielić ja równo?) no i mankament wielu projektów(w tym naszego) wc na dole naprzeciw jadalni-my zamykamy jadalnie miedzy inymi z tego wzgledu życzę powodzenia-acha a gdzie kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 09.02.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 acha a gdzie kotłownia? pompa ciepła nie wymaga chyba kotłowni - pewnie w garażu będzie stała.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 09.02.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Domek z zewnatrz bardzo mi sie podoba , a co do srodka to juz sie wypowiadam:-brakuje mi przejscia z wiatrolapu do kuchni-w wiatrolapie przydalaby sie szafa wnekowa do chowania plaszczy, kurtek. Wiem, ze na gorze masz garderoby ale wygodniej by bylo jak taka szafa by byla w wiatrolapie-ogladajac wizualizacje odnosi sie wrazenie, ze jest miejsce w wykuszu tylko na maly stol ale moze to jest tylko takie wrazenie, bo przeciez metrazowo jest tam duzo miejsca. Tylko jak zrobisz okragly stol, a Was jest piatka i przyjdzie kilka osob w goscine to bedzie klopot.-bardzo dobrze, ze masz wyjscie na ogrod przy garazu-barek tez bym zlikwidowala (mam obecnie i ani razu przy nim nie siedzialam, a zajmuje miejsca duzo)-bardzo fajnie masz rozplanowana gore.A tak pozatym to ciezko jest mi sie wypowiadac, bo my budujemy parterowke, wiec na co innego zwracalam uwage. Pozdrawiam i zycze trafnych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.02.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam. Bardzo ciekawy projekt. Funkcjonalny układ pomieszczeń i te duże pokoje na poddaszu...Wszystko OK.Szkoda tylko, że zrezygnowaliście z piwnicy. Nie słuchajcie tych, którzy mówią że wszystkie tzw. klamoty można pomieścić w garażu (nawet dwustanowiskowym). To nie prawda. Ponadto koszt wybudowania piwnicy to w zasadzie wyższe ściany fundamentowe i dodatkowy strop. Za to oszczędzicie na piasku (ok. 200 ton) do wsypania między fundamenty. Szkoda przecież zasypać ziemią na amen ściany fundamentowe, które mogą być ścianami piwnicy. Macie trójkę dzieci i trzeba pomyśleć nad miejscem przechowywania wielu rzeczy, o których teraz nie myślicie:- rowery;- sanki;- kosiarki;- podkaszarki;- taczki, łopaty, grabie i inne podobne;- choinki i ozdoby świąteczne;- jakaś pralka typu Frania, dodatkowa lodówka czy zamrażarka;- regały z narzędziami, zaprawami;- różne kartony i pudła z tym, co "jeszcze może się przydać". Ponadto w piwnicy można urządzić kotłownię (nawet pompa ciepła potrzebuje miejsca), pralnię z suszarnią, warsztat podręczny itp. Również piony CO, Wod-Kan dużo łatwiej prowadzić z piwnicy (zawsze coś można zmienić i poprawić co jest prawie niemożliwe nie mając piwnicy. Dzięki temu pomieszszenie gospodarcze na poziomie "zero" można spokojnie wykorzystać na inne (bytowe) cele. Lepiej zresztą o tym pisze "MIF" w wielu miejscach na forum Gazety Wyborczej: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=55100325&a=55167839 Zdecydowanie będę trzymał kciuki nad sprawną realizacją Waszych marzeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzyna 10.02.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam, widzę, że ktoś próbuje podburzyć wasz pomysł co do rezygnacji z piwnicy. Jest obecnie ogólnie znany fakt, że piwnica znacznie podraża koszt budowy. Najdroższy jest w tym wypadku strop. Wiem ile mnie kosztował strop teriva 80m2 a ile zasypanie fundamentów. dodatkowo jeśli dochodzą niekorzystne warunki gruntowe (glina, wysoki poziom wód0 trzeba dużo dołożyc na izolację przeciwilgociową. Osobiście nie budowałem piwnicy właśnie z tych dwóch przesłanek o których piasałem, a też mam trójkę dzieci. Nie wybudowałem też póki co garażu (szaleniec?) ale to dlatego że obecnie staram się liczyć każdą złotówkę i na tym etapie musze skoncentrowąc się bardziej na wykończonym domu dla ludzi niz na domku dla samochodu. Samodzielny garaż dwustanowiskowy z pracownia dla żony wybuduje póżniej. a teraz o waszym domku - bardzo funkcjonalny i duży, mój przy nim to maleństwo. dużo miejsca dla dzieci na zabawy w chowanego bardzo ciekawie zapowiada sie ta duża sypialnia na garażem z zejsciem po schodkach i oddzielną łazienką ( z niej bym nie rezygnował) ogladając zdjęcia z waszej działeczki dwie rzeczy. sąsiedztwo lini energetycznej ( nie wiem czy średniego czy wysokiego napięcia) Myśle, że sąsiedztwo kościoła z całkiem okazałą dzwonnicą pozwoli wam zaoszczędzić na budziku Życzę powodzenia w budowaniu, niegasnącego zapału i dużej wyrozumiałości dla siebie samych w podejmowaniu trudnych i nieodwracalnych decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts