Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do akowego gniazdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

gratulujemy startu :D papierologia jest straszna, wiemy bo właśnie przechodzimy przez ten etap. Też planujemy ruszać jak Urzędnicy i Pogoda pozwolą. We wtorek odbieramy projekt, więc pewnie jeszcze trochę nam zejdzie :roll: . Zainteresował mnie temat pompy ciepła, też o niej myślimy, czy możesz napisać na jaką się zdecydowaliście, jaką instalację w domu będziecie mieć do niej. pozdrawiamy.

P.S. ładny ten domek :p

Kasiu i Pawle-dziękuję! :D Trochę dopisałam w dzienniku budowy. :D

Ponieważ pompa jest dobierana indywidualnie wg rozmiaru i typ domu, biorąc pod uwagę z czego i jak jest budowany ,ile jest członków rodziny itp. it dla naszego energooszczednego domku przewidziano pompe o mocy 14KW.

Do tego ogrzewanie podłogowe i pogrzewacz ciepej wody :D

DZIęKI BEDę CZYTYWAć I śLEDZIć WASZE POSTEPY :D A TEN GRUNTOWY KOLEKTOR TO PION/POZIOM/SPIRALA?

miło mi bardzo :D kolektor poziomy, gruntowy, układany na gł. 1,5 m :)

Amtla-radziłabym Ci dać do wyceny, może na sam początek np do tej samej firmy co ja,tzn Clima Komfort . Na ich prośbę przysyłasz rzuty, przekroje, dokładne namiary z czego i jak masz zamiar pobudować i ocieplić domek a oni wtedy sugerują, że np tego ocieplenia na dch lub ściany za mało i robią wstępny kosztorys.

Gdzie mogę ogladnąć Wasze domki :D ???

magpie-he,he :D tylko ziomal z naszych terenów wie co to Ino :wink: :D witaj! jak miło potkać inowrocławiankę :D Ja sama i prawie moja cała rodzina pochodzimy z Inowrocawia, poza moją babcią lwowianką. A który jesteś rocznik? może się znamy? daj na p.w.

masz rację planujemy dośc expresową budowę, sami zobaczymy, czy do planowanego 15.X uda nam się zamieszkać :wink:

Cześć!

Już wiem, ze jesteś Inowrocławianką, ale nie odpowiedziałaś na pytanie - gdzie będziecie budować?

My mamy działkę w Złotnikach Kujawskich ale na razie planujemy budowę i zabieramy się za przyłącza i projekt. Wasz domek bardzo okazały ;)

Pozdrawiam i będę czytał dziennik

Witam !!

Dzięcię śpi więc mam chwilkę, zeby obejrzeć Wasz domek.

Rozkład pomieszczeń na dole bardzo mi się podoba - a jak zazdroszczę jadalni w wykuszu.. :D Mnie też zależało na kuchni od frontu i widzę, ze Wy też zwracaliście na to uwagę. Chciałam właśnie napisać, ze jedyne co mi tam zgrzyta to barek między jadalnia a salonem ale już dostrzegłam Twój komentarz :wink: Wykorzystanie schowka pod schodami to dobry pomysł - sami tak mamy - mimo podłogówki na całym parterze (z wyłączeniem tego schowka) panuje tam przyjemny chłodek. Na razie trzymamy tam różne rzeczy - większe zapasy soków i inne napoje, ziemniaki itp ale też odkurzacz.

Jeśli chodzi o górę to myślę, ze jak dla Waszej rodzinki to idealny układ - rodzice mają dużą wygodną sypialnię i każde dziecko ma też swój całkiem niemały pokoik - fajnie, ze wszystkie mają podobny metraż :D

Nie potrafię Ci powiedzieć czy dobrze zrobiliście, ze połączyliście dużą i małą łazienkę..ale myślę, że raczej tak - bo niby czemu rodzice mają mieć małą klitkę jak to własnie Wam najbardziej pewnie zależy na komforcie w tym pomieszczeniu :D Fajnie by było, żeby dzieciaki miały osobną łazienkę, ale jakby dało się rozłożyć chociaż tak pół na pół..wtedy Wy byście mieli taką komfortową i cichą tylko dla siebie :D A przy wspólnej łazience z 3 dzieci to mogą być nie lada problemy z utrzymaniem porządku..wiem z doświadczenia wyniesionego z rodzinnego mieszkania :wink:

No i to wejście z Waszej sypialni mnie zastanawia - tzn , ze będą dwa wejścia??

Nie wiem czy to nie przysporzy niekiedy kłopotliwych sytuacji...ja bym zrobiła tylko jedno.

W każdym razie macie jeszcze czas na przemyślenia :D

Pozdrawiam i gratuluję wyboru !! :D

spełniam prośbę o komentarz :lol: ale to tylko moje zdanie-domek bardzo ładny-bo lubie takie,tylko......oczywiscie moim zdaniem 1.uważam ,że jeden balkon byłby wystarczajacy-nie zwróciłam uwagi czy macie zadaszony taras a i fajnie by mieć zadaszony balkonik co by pranie wieszać a w drugiej sypialni okna balkonowe z balustradka czy jak to sie zwie ,na piętrze stanowczo dwie łązienki przy rodzince 5 os(może podzielić ja równo?) no i mankament wielu projektów(w tym naszego) wc na dole naprzeciw jadalni-my zamykamy jadalnie miedzy inymi z tego wzgledu życzę powodzenia-acha a gdzie kotłownia?

Domek z zewnatrz bardzo mi sie podoba , a co do srodka to juz sie wypowiadam:

-brakuje mi przejscia z wiatrolapu do kuchni

-w wiatrolapie przydalaby sie szafa wnekowa do chowania plaszczy, kurtek. Wiem, ze na gorze masz garderoby ale wygodniej by bylo jak taka szafa by byla w wiatrolapie

-ogladajac wizualizacje odnosi sie wrazenie, ze jest miejsce w wykuszu tylko na maly stol ale moze to jest tylko takie wrazenie, bo przeciez metrazowo jest tam duzo miejsca. Tylko jak zrobisz okragly stol, a Was jest piatka i przyjdzie kilka osob w goscine to bedzie klopot.

-bardzo dobrze, ze masz wyjscie na ogrod przy garazu

-barek tez bym zlikwidowala (mam obecnie i ani razu przy nim nie siedzialam, a zajmuje miejsca duzo)

-bardzo fajnie masz rozplanowana gore.

A tak pozatym to ciezko jest mi sie wypowiadac, bo my budujemy parterowke, wiec na co innego zwracalam uwage. Pozdrawiam i zycze trafnych decyzji.

Witam.

Bardzo ciekawy projekt. Funkcjonalny układ pomieszczeń i te duże pokoje na poddaszu...

Wszystko OK.

Szkoda tylko, że zrezygnowaliście z piwnicy. Nie słuchajcie tych, którzy mówią że wszystkie tzw. klamoty można pomieścić w garażu (nawet dwustanowiskowym). To nie prawda. Ponadto koszt wybudowania piwnicy to w zasadzie wyższe ściany fundamentowe i dodatkowy strop. Za to oszczędzicie na piasku (ok. 200 ton) do wsypania między fundamenty. Szkoda przecież zasypać ziemią na amen ściany fundamentowe, które mogą być ścianami piwnicy. Macie trójkę dzieci i trzeba pomyśleć nad miejscem przechowywania wielu rzeczy, o których teraz nie myślicie:

- rowery;

- sanki;

- kosiarki;

- podkaszarki;

- taczki, łopaty, grabie i inne podobne;

- choinki i ozdoby świąteczne;

- jakaś pralka typu Frania, dodatkowa lodówka czy zamrażarka;

- regały z narzędziami, zaprawami;

- różne kartony i pudła z tym, co "jeszcze może się przydać".

Ponadto w piwnicy można urządzić kotłownię (nawet pompa ciepła potrzebuje miejsca), pralnię z suszarnią, warsztat podręczny itp. Również piony CO, Wod-Kan dużo łatwiej prowadzić z piwnicy (zawsze coś można zmienić i poprawić co jest prawie niemożliwe nie mając piwnicy. Dzięki temu pomieszszenie gospodarcze na poziomie "zero" można spokojnie wykorzystać na inne (bytowe) cele.

Lepiej zresztą o tym pisze "MIF" w wielu miejscach na forum Gazety Wyborczej: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=55100325&a=55167839

Zdecydowanie będę trzymał kciuki nad sprawną realizacją Waszych marzeń.

Pozdrawiam.

Witam,

widzę, że ktoś próbuje podburzyć wasz pomysł co do rezygnacji z piwnicy.

Jest obecnie ogólnie znany fakt, że piwnica znacznie podraża koszt budowy.

Najdroższy jest w tym wypadku strop. Wiem ile mnie kosztował strop teriva 80m2 a ile zasypanie fundamentów.

dodatkowo jeśli dochodzą niekorzystne warunki gruntowe (glina, wysoki poziom wód0 trzeba dużo dołożyc na izolację przeciwilgociową.

Osobiście nie budowałem piwnicy właśnie z tych dwóch przesłanek o których piasałem, a też mam trójkę dzieci. Nie wybudowałem też póki co garażu (szaleniec?) ale to dlatego że obecnie staram się liczyć każdą złotówkę i na tym etapie musze skoncentrowąc się bardziej na wykończonym domu dla ludzi niz na domku dla samochodu. Samodzielny garaż dwustanowiskowy z pracownia dla żony wybuduje póżniej.

a teraz o waszym domku - bardzo funkcjonalny i duży, mój przy nim to maleństwo.

dużo miejsca dla dzieci na zabawy w chowanego

bardzo ciekawie zapowiada sie ta duża sypialnia na garażem z zejsciem po schodkach i oddzielną łazienką ( z niej bym nie rezygnował)

ogladając zdjęcia z waszej działeczki dwie rzeczy.

sąsiedztwo lini energetycznej ( nie wiem czy średniego czy wysokiego napięcia)

Myśle, że sąsiedztwo kościoła z całkiem okazałą dzwonnicą pozwoli wam zaoszczędzić na budziku :lol:

Życzę powodzenia w budowaniu, niegasnącego zapału i dużej wyrozumiałości dla siebie samych w podejmowaniu trudnych i nieodwracalnych decyzji.