aka z Ina 24.06.2009 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja czekam, aż mi koniczynka zakwitnie I stokrotek nie widzę, a powinny być a trawka była zakupiona ze stokrotkami????bo taka też widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja czekam, aż mi koniczynka zakwitnie I stokrotek nie widzę, a powinny być a trawka była zakupiona ze stokrotkami????bo taka też widziałam Tak - Łączka Polska Ale mogła być ciut przeterminowana, bo 2 lata temu ją kupowałam, najwyżej stokrotki dosieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 śmieję się w głos debeściara jesteś!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 To Ci jeszcze dopowiem, że już w tym roku kupowałam stokrotki Tylko jakoś do domu przyniosłam... rumianek Coś mi się poten... Co by nie było - i tak nie wykiełkowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 tak sobie myślę jakbym ja kupiła taka trawę ze stokrotkami to pewnie zal mi by było je skosic i wtedy roboty bym sobie oszczedziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Taki też był zamysł - zresztą tę łączkę kosi się dużo rzadziej, można tylko 2x w roku Chociaż kiedyś mieliśmy, kosiliśmy tak 1-2 x w miesiącu, jak wypadło Teraz się cieszę, bo pogoda całkiem nie do koszenia, a przy normalnej to już by wypadało Ale do tego trzeba chwasty polubić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 oj kurcze z tymi chwastami jakos trudno by było mi się oswoić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A ja wolę się oswoić, niż z nimi walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ja tam moze bym je olała , ale jak ma dziecko me sie turlać np. w kłujacych chwaszczorach? chyba, że te to tepisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Tych nie ma w mieszance, a pojedyńcze raczej tępiliśmy. W mieszance są trawy, rumianki, koniczyna, chyba chaber... nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 super połączenia!!! masz fociaka trawki twej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nie mam - moja ma dopiero miesiąc, jeszcze nie kwitnie A ze starego domu w ogóle nie mogę znaleźć fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ale szkoooooooooooooooda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 24.06.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ale jak zacznie kwitnąć, to na pewno zrobię fotkę taką mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 dziękuję już z góry.....buziole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 24.06.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nie znam sie na chwastach. Wiem jedynie, że jednym z nich jest krwawnik. Hmmm... Nie wiem, jak u Ciebie, w mojej części Polski są takie: http://www.papuga.yoyo.pl/zdjecia/porady/krwawnik_pospolity.jpg Chyba faktycznie powinieneś przemysleć niższe koszenie. Hmmm... Moja wiedza o chwastach jest gorsza niz myślałem Chociaż po twoim poście poszedłem popatrzeć z bliska na toto. Liście - wypisz -wymaluj krwawnik. (Kwiatostanów nie ma bo za nisko koszę ) Ale i tak go nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 24.06.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Toluś jak ja Cie lubię z wzajemnością a turlanko "we dwoje" w chwaściorach może nieźle ciśnienie podnieść, zwłaszcza w miejscach dorodnych pokrzyw, ostów, kopczyków czerwonych mrówek. Wysoki poziom adrenaliny zapewniony bez sztucznych wspomagaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 wkleiłam fociaki mego pseudo ogrodu Toluś-czerwonych mróweczek i tak dośc u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 24.06.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Maciejon - wyrwij i ususz - krwawniki są znakomitym lekarstwem w wielu dolegliwościach. Nawet nie wiesz, ile dobra u Ciebie rośnie... Pozwolę sobie wkleić: Krwawnik ( Łac. Achillea) jest ziołem o białych, drobnych kwiatostanach i cienkiej łodyżce. Jest rośliną powszechnie występującą w Polsce na łąkach i miedzach pól. W ziołolecznictwie stosuje się ziele krwawnika jak i jago kwiaty (działanie kwiatów jest silniejsze od ziela), zewnętrznie i wewnętrznie. Krwawnik powinien znaleźć się w apteczce każdej kobiety, gdyż jest to jedno z najcenniejszych ziół stosowanych przy wielu dolegliwościach, w tym również typowo kobiecych przypadłościach. Wspomaganie leczenia wrzodów żołądka Jak sama nazwa wskazuje krwawnik ma właściwości przeciwkrwotoczne, w związku z czym działa wspomagająco przy hamowaniu krwawienia, dlatego stosowany jest przy niewielkich krwawieniach z przewodu pokarmowego przy chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego. Leczenie zaburzeń czynności przewodu pokarmowego Naparu z ziela i kwiatu krwawnika stosuje się wspomagająco w leczeniu przewlekłych zaparć i objawów takich jak wzdęcia, odbijanie i bóle brzucha. Krwawnik poprawia trawienie i znosi skurcze mięśni gładkich jelit. Zapalenie jamy ustnej i gardła Oprócz właściwości przeciwkrwotocznych krwawnik ma również działanie antyseptyczne i bakteriostatyczne. Dzięki zawartości olejków eterycznych, garbników, fitosteroli i flawonoidów jest doskonałym remedium na wszelkie stany zapalne jamy ustnej i gardła. Działanie przeciwzapalne wykazują szczególnie kwiaty krwawnika. Zapalenie narządów rodnych Ziele krwawnika stosuje się również wspomagająco przy uporczywych upławach i świądzie sromu. Wykazuje działanie antybakteryjne, grzybobójcze i osłaniające. Stosowany zewnętrznie sprzyja gojeniu drobnych ran i otarć, chroni przed infekcjami, zapobiega niekorzystnym zmianom śluzówki. Trądzik Krwawnik stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie drobnych ran i zadrapań. Łagodzi stany zapalne skóry, działa bakteriostatycznie i kojąco na cerę trądzikową. Dzięki zawartości azulenu, olejków eterycznych, inuliny i witaminy A doskonale sprawdza się w pielęgnacji tłustej skóry. Maseczka ziołowa z krwawnikiem Garść ziół zalewamy odrobiną gorącej wody, tak by powstała papka. Gdy masa przestygnie, jeszcze ciepłą nakładamy na umyta twarz z pominięciem okolic ust i oczu. Całość przykrywamy wilgotną gazą. Po 15 minutach maseczkę zmywamy ciepłą wodą. Uwaga: Ziele krwawnika może powodować reakcję alergiczną, dlatego nie należy go stosować przy bardzo wrażliwej skórze, skłonnej do podrażnień. Menopauza Krwawnik jest źródłem fitoestrogenów - związków pochodzenia roślinnego, dobrze imitujących hormony ludzkie. Ekstrakty z krwawnika używane są do zastępowania hormonów w łagodzeniu objawów menopauzy. Pozdrawiam i przepraszam, jeśli z mojej winy stres miałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 24.06.2009 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ojojo jak dobrze, że to się u mnie znalazło...tylko jeszcze muszę tego krwawnika poszukac ja wrzody, córka i syn trądzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts