Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do akowego gniazdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja czekam, aż mi koniczynka zakwitnie :roll: I stokrotek nie widzę, a powinny być :roll:

a trawka była zakupiona ze stokrotkami????bo taka też widziałam :D

Tak - Łączka Polska :lol: Ale mogła być ciut przeterminowana, bo 2 lata temu ją kupowałam, najwyżej stokrotki dosieję :lol: :lol: :lol:

Taki też był zamysł - zresztą tę łączkę kosi się dużo rzadziej, można tylko 2x w roku :roll: Chociaż kiedyś mieliśmy, kosiliśmy tak 1-2 x w miesiącu, jak wypadło :roll: Teraz się cieszę, bo pogoda całkiem nie do koszenia, a przy normalnej to już by wypadało :wink:

Ale do tego trzeba chwasty polubić :lol: :lol: :lol:

Nie znam sie na chwastach. Wiem jedynie, że jednym z nich jest krwawnik.

Hmmm...

Nie wiem, jak u Ciebie, w mojej części Polski są takie:

http://www.papuga.yoyo.pl/zdjecia/porady/krwawnik_pospolity.jpg

Chyba faktycznie powinieneś przemysleć niższe koszenie. :wink: :lol:

Hmmm...

Moja wiedza o chwastach jest gorsza niz myślałem :(

Chociaż po twoim poście poszedłem popatrzeć z bliska na toto. Liście - wypisz -wymaluj krwawnik. (Kwiatostanów nie ma bo za nisko koszę :wink: )

Ale i tak go nie lubię :wink:

Toluś jak ja Cie lubię :D

z wzajemnością :D

a turlanko "we dwoje" w chwaściorach może nieźle ciśnienie podnieść,

zwłaszcza w miejscach dorodnych pokrzyw, ostów, kopczyków czerwonych mrówek.

Wysoki poziom adrenaliny zapewniony bez sztucznych wspomagaczy :wink:

Maciejon - wyrwij i ususz - krwawniki są znakomitym lekarstwem w wielu dolegliwościach. :D

Nawet nie wiesz, ile dobra u Ciebie rośnie...

Pozwolę sobie wkleić:

Krwawnik ( Łac. Achillea) jest ziołem o białych, drobnych kwiatostanach i cienkiej łodyżce. Jest rośliną powszechnie występującą w Polsce na łąkach i miedzach pól. W ziołolecznictwie stosuje się ziele krwawnika jak i jago kwiaty (działanie kwiatów jest silniejsze od ziela), zewnętrznie i wewnętrznie.

Krwawnik powinien znaleźć się w apteczce każdej kobiety, gdyż jest to jedno z najcenniejszych ziół stosowanych przy wielu dolegliwościach, w tym również typowo kobiecych przypadłościach.

Wspomaganie leczenia wrzodów żołądka

Jak sama nazwa wskazuje krwawnik ma właściwości przeciwkrwotoczne, w związku z czym działa wspomagająco przy hamowaniu krwawienia, dlatego stosowany jest przy niewielkich krwawieniach z przewodu pokarmowego przy chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego.

Leczenie zaburzeń czynności przewodu pokarmowego

Naparu z ziela i kwiatu krwawnika stosuje się wspomagająco w leczeniu przewlekłych zaparć i objawów takich jak wzdęcia, odbijanie i bóle brzucha. Krwawnik poprawia trawienie i znosi skurcze mięśni gładkich jelit.

Zapalenie jamy ustnej i gardła

Oprócz właściwości przeciwkrwotocznych krwawnik ma również działanie antyseptyczne i bakteriostatyczne. Dzięki zawartości olejków eterycznych, garbników, fitosteroli i flawonoidów jest doskonałym remedium na wszelkie stany zapalne jamy ustnej i gardła. Działanie przeciwzapalne wykazują szczególnie kwiaty krwawnika.

Zapalenie narządów rodnych

Ziele krwawnika stosuje się również wspomagająco przy uporczywych upławach i świądzie sromu. Wykazuje działanie antybakteryjne, grzybobójcze i osłaniające. Stosowany zewnętrznie sprzyja gojeniu drobnych ran i otarć, chroni przed infekcjami, zapobiega niekorzystnym zmianom śluzówki.

Trądzik

Krwawnik stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie drobnych ran i zadrapań. Łagodzi stany zapalne skóry, działa bakteriostatycznie i kojąco na cerę trądzikową. Dzięki zawartości azulenu, olejków eterycznych, inuliny i witaminy A doskonale sprawdza się w pielęgnacji tłustej skóry.

Maseczka ziołowa z krwawnikiem

Garść ziół zalewamy odrobiną gorącej wody, tak by powstała papka. Gdy masa przestygnie, jeszcze ciepłą nakładamy na umyta twarz z pominięciem okolic ust i oczu. Całość przykrywamy wilgotną gazą. Po 15 minutach maseczkę zmywamy ciepłą wodą.

Uwaga:

Ziele krwawnika może powodować reakcję alergiczną, dlatego nie należy go stosować przy bardzo wrażliwej skórze, skłonnej do podrażnień.

Menopauza

Krwawnik jest źródłem fitoestrogenów - związków pochodzenia roślinnego, dobrze imitujących hormony ludzkie. Ekstrakty z krwawnika używane są do zastępowania hormonów w łagodzeniu objawów menopauzy.

Pozdrawiam i przepraszam, jeśli z mojej winy stres miałeś... :oops: :wink: