Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do akowego gniazdka

Recommended Posts

"podobno to wszystko musi sie wsiąknąc a reszta wyparować

nie ma innej rady? RADŻCIE!!!"

no to się u Was narobiło

miałem podobny problem - deszczowy sierpień uniemożliwaijący wykonanie izolacji fundamentów

http://images2.fotosik.pl/226/593a3d72f43f4139m.jpg

usuwałem wodę (bo doczekać się na jej wyparownienie mogłem) poprzez wykopanie dużego dołka ( 2m*2m*1.5m) obok fundamentów, przeprowadziłem kanał od fundamentów do dołka i stamtąd wypompowywałem wodę za pomocą pompy do wody brudnej (tzw. szlamówki)

w waszym przypadku niewykluczona będzie konieczność pogłębienia potem fundamentów albo zrobienia podkładu z chudego betonu. Ziemia namiekła, mogła przemarznąć i się rozpulchnić ( na dnie fundamentu) Ale o tym na pewno poinformuje was majster albo kierbud.

współczuję tej pierwszej kłody do waszego wymarzonego domku.

Pozdrawiam i gorąco wam kibicuję

Ojciec trójki :wink:

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jerzyna-dzięki za radę! Widzę, że nie sama jestem osmotniona w problemie :wink: Wychodzi na to, że mamy h.... majstra, bo nic nam takiego nie proponował.JUtro chcą wodę wylewać wiadrami na pole, znajdująde się za nami :-? Chyba muszę zasięgnąc rady swojego kiwrownika budowy :evil:

Jeśli możesz zaczekać ok. 2 tygodnie (wtedy ma nie być już zimy) to zaczekaj. Ziemia wchłonie całą tą wilgoć i będziecie mogli wylewać ławy.

Jeśli nie możesz zaczekać, zastosuj pompę (tak jak Ci radził Jerzyna) lub zamów tzw. "srakowóz" do opróżniania szamba. On osuszy Ci wykopy w ciągu godziny.

:D

Hey

jeśli mogę doradzić, to nie czekałabym ąz to wyschnie, bo długo będziesz czekać. Wylewać wiadrami to można i z tydzień, lepiej wypompować.

A spodu od razu nie utwardzisz, zależy jakie masz grunty? Jak glinę lub jakieś pylaste to one tak szybko wody nieoddadzą.

Lepiej podsypać trochę piachem lub wylać chudziaka. Ale lepiej spytaj o radę Geno.

Pozdrawiam i głowa do góry, idzie wiosna. :D :D :D

pompę kupisz bez wiekszych problemów w byle większym hipermarkecie budowlanym za 60-70zł - ważne żeby była do wody brudnej - inna szybko sie zatrze od piasku.

dla jej wydajnej pracy potrzeba aby była zanurzona jakieś 0,5 poniżej poziomu wody. - czyli dobrze zrobic dołek przy fundamentach.

Jeżeli masz podłoże gliniaste to nie licz że woda sama wyparuje.

U mnie są na działce takie dołki w których woda utrzymuje się miesiącami.

Powodzenia,

Jerzyna

• 2 weeks później...
Gość Kero

Witam

Dzisiaj rozpocząłem czytanie Twojego dziennika, w którym prosisz o rady.

Uważam, że drzwi z wiatrołapu wprost do pokoju po prawej stronie są zbędne i bardzo ograniczają ustawienie czegokolwiek właśnie w tym pokoju.

przemyśleliśmy sprawę i wejście z wiatrołapu jest jedynym wyjściem, aby interesantów nie wprowadzać do gabinety przez część rodziiną domu :-?

Kero-dzięki za radę!masz w pewnym stopniu rację! npaewno utrudni to ustawienie mebli w tym pokoju. Drugie drzwi też są potrzebne :-? Muszę mieć oko na mojego brzdąca, gdy będę pracowac w gabinecie :)

• 2 weeks później...

Aniu i Heniu-poradzilismy i cały czas radzimy. :wink:

Wpadłam na pomysł, aby za naszą działka wykopac ogromny rów a z niego wypompowywać wodę, która spływa kanałami z rowów, na pole. I to był strzał w 10 :wink: Nawrt Kierownik budowy uznała ten pomysł za trafny!

Potem rowy fundamentowe utwardzono chudym betonem :D

Od jutra robota mam nadzieję zacznie wrzeć, bo wchodzi na budowę nowa ekipa-firma. Mam już dosyć budowania systememm gospodarczym i zmiany kolejnych ekip, bo np nie ma ludzi murarz do roboty :cry:

A, że woda gruntowa jest to i nawet dobrze, bo będzie z czego po wykopaniu studni podlewać ogródek :p

pozdrawiam i życzę powodzenia w uporaniu się z woda!

aka dzięki , może to brzmi głupio ale pocieszam się tym, że nie tylko my mamy takie problemy.

wiesz, ze ja też tym się pocieszam, że My nie jedni :wink:?

Jak sie okazało to nasza budowa, na naszym terenie jeszcze nie taka straszana, skoro wogole do rowów mozna wejśc i chodzić a nie pływac :p

Waam też życzę sprawnej budowy bez przykrych niespodzianek! :D

czesc aka!

widze, ze poczatki u was sa ciezkie ale teraz juz na pewno bedzie tylko lepiej, gdy znalazlas porzadna ekipe.

co do mokrej dzialki to my tez po wykopaniu fundamentow (padalo wtedy) musielismy wypompowywac wode pompa kupiona w brikomarsze (zle napisalam). na calej dzialce wokol domku mamy pokopane rowy prowadzace do rowu glownego i w ten sposob woda sobie splywa. caly teren musimy drenowac i chociaz dom mamy parterowy to murowalismy az 7 warstw bloczkow i teraz musimy nawiesc mase ziemi, a to przez to , ze mamy mokra dzialke. stan zero kosztowal nas duzo ale mam pewnosc, ze dom nie bedzie stal w wodzie. pozdrawiam, pisz relacje z placu budowy i wklejaj fotki.