Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do akowego gniazdka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a szalalałam :p troche wyjazdowa byłam ,ale udało mi się sobotnie popołudnie troszku poszalec w ogrodku :D

od cioci dostasłam troszku roslinek i musiałam do ziemi powsadzac ,aby nie zmarnowały się :wink:

i tak mi jest zal, bo powoli robi sie czyściutko przed domem i bym mogła wtedy dopiero zaszalec z roślinkami...tylko kaski brak na to :-? :(

Despiu-no sama widzisz jak ja daleko z doświadczeniem mam do Was :oops: ja mam mnóstwo roslinek do rozsadzenia z działeczki rekreacyjnej tylko czekam na jesieni......piwonie sie porozrastały, spory iglak-jałowiec do wysadzenia....

nawet w tym moim, domowym gordzie widze, że sie w krótkimj czasie duzo roślinek rozrosło- moze z nich porobie sadzonki na przód :roll:

a co udało ci sie tak na korzeniaczu posadzic????podpowiesz?

mam miejsce na nie za wielkie oczko wodne i niewiem jak sie do tego zabrać! pomożecie???????

Ty jeszcze chcesz oczko wodne... to będzie jak w bajce, pewnie malutki mostek też się znajdzie :roll: :wink:

Jak ja bym już tak chciała...

A w ogóle to witam, bo dawno mnie nie było w sieci :wink:

W sumie to ukorzeniałam wszystko, co się dało, a jak się nie dało, to ja o tym nie wiedziałam i też ukorzeniałam.

Począwszy od wszelkich iglaków, poprzez liściaste wszystkie.

Jałowce, cyprysiki - doskonale dają się ukorzeniać, drzesz sadzonkę z pięktką, koniecznie ta piętka zdewniała, wtykasz w ukorzeniacz, potem w przygotowany dołek w doniczce (koniecznie najpierw dołek zrobić, a potem wsunąć poślinę z ukorzeniaczem ostrożnie, bo inaczej zetrze się "po drodze" w czasie wsadzania do ziemi cały ten ukorzeniacz z łodygi). Spryskać wodą, wsadzić 3 patyczki w doniczkę, na nich oprzeć dużą torbę foliową i zawinąć ją pod spód doniczki - stworzyć roślinie mini szklarnię. Postawić gdzieś w cieniu od północnej strony, w domu oczywiście. I czekać tylko, aż zacznie rosnąć - jakieś 6 tygodni.

Z liściastymi tak samo, tylko jak roślina ma za duże liście to z każdego liścia oderwać spory kawałek, bo nie ma jak przecież pobrać wody z ziemi, a liśćmi odparowuje - więc zwiędłaby bankowo. Ale nie może zostać bez liści też, bo to oznacza dla niej śmierć, więc się skraca liście i obrywa od dołu, zostawia się tylko kilka na czubku.

Z oczkiem to jak pogooglasz to znajdziesz na pewno, na ogrodach też sporo napisane. Najważniejsze to dobrze wyrównać podłoże, wyłożyć folią, ułożyć kamyki i zalać wodą. Gotowe! :wink: :lol:

Ukorzeniacz to hormon roślinny, który powoduje, że roślina nim potraktowana koiecznie chce korzenie wypuścić i tokoniecznie w miejscu potraktowania.

Taki proszek, kupuje się gotowy w ogrodniczym.

Tytłasz w tym koniec sadzonki i już. :wink:

Nie wszystko będzie rosło samo z siebie. :wink: