aka z Ina 08.02.2010 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 sure a zagladnij an oststrone mego dzienniczka i pytaj..... Magi-bidulko zdróweczka Ci zycze!!!!!! nie da się zwolnić wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magi77 08.02.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Magi-bidulko zdróweczka Ci zycze!!!!!! nie da się zwolnić wcześniej? Dam radę, zresztą dopiero co przyszłam Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 08.02.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Dziewczyny, rzućcie tymi przepisami, pliis? Nie mam ostatnio pomysłów obiadkowych, chętnie się zainspiruję! ...bry! "karkówka" jest na drugiej stronie w dzienniku Aki W moim wydaniu mięsko piekło się zamiast 2 godzin, ponad 2,5. Następnego dnia było odgrzewane i było jeszcze lepsze. Dorzucam mój przepis na zrazy z kotletów schabowych z porem. A leci to tak: kupuję tyle schabu ile ma być zrazów. Zwykle kupuję poporcjowane, ale niezbyt grube kotlety . Rozbijam bardzo starannie , aby łatwo zwijało się. Mięso delikatnie solę i posypuję pieprzem z obu stron. Następnie przygotowuję farsz. Kroję białą część pora ( 1 lub dwa, w zależności od wielkości i ilości kotletów) w cienkie pół-talarki. Mieszam pora z keczupem ( używam z Włocławka łagodnego). Przygotowuję w misce mąkę wymieszaną z przyprawami ( papryka , odrobina soli i pieprzu ). Na kotletach rozsmarowuję grubą warstwę farszu. Dokładnie zawijam i spinam wykałaczkami. Następnie obtaczam zawijasy w przygotowanej mące. Tak przygotowane zrazy należy obsmażyć z obu stron na paletni w gorącym oleju. Całość przelewam do rondla, podlewam wodą (może być delikatny bulion ), dodaję liść laurowy i duszę do uzyskania miękkiego mięska. Na końcu zagęszczam wywar do uzyskania gęstego sosu. Doprawiam do smaku. Czasami, gdy zostaje mi troszeczkę farszu to dodaję go do wywaru. Mam nadzieję,że będzie wam smakował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.02.2010 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 skopiowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.02.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 a ja skopiuję w domku, bo teraz w pracy mam urwanie głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.02.2010 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 sure-strony nie mam zamiaru wykasowac, więc zawsze będziesz mogła, w każdej chwili mozesz sobie skopiowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.02.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 dzięki, dzięki! wróciłam do domu nareszcie, ale z robotą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 09.02.2010 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 sure-ja mam w robocie paiery i codziennie w domu wiecziorkami obrabiam..... i tak jak je zawsze uwielbiałam tak teraz po prostu czasami rz...... na nie Witajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 09.02.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 mam bardzo podobne odczucia... i chyba dzisiejsza prace zrobię jutro, bo mi się już niee chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.02.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 No nie gadajcie, papierkową robotę uwielbiacie? Kurczę, zawsze jak mam cos takiego zrobić, to od razu chora jestem. Aka, podziwiam Cię za taka determinacę w walce z kilogramami, ja to chyba dopiero z wiosną się zmobilizuję. Teraz jak pomyślę o wyjściu z domu, to od razu mi zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 09.02.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 lubię swoja robotę, papierki w niej to tylko część, na szczęście.. a ja się nijak nie mogę zmobilizować do walki z kilogramami (może dlatego, że to jeszcze niewielki bagaż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.02.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Ot, szczęściara... Mnie w kwestii walki z kilogramami czeka droga przez mękę, jak co roku wiosną. Coraz trudniej mi te zimowe kilogramy zrzucać, jojo czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 09.02.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 No, nie do końca szczęściara, bo 6 to sporo... tylko że one mieszczą się jeszcze w granicach tzw. szeroko rozumianej normy, niestety dla mnie to za dużo, w zeszłym roku ich nie miałam i czułam się duuzo lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.02.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Sure, ja Cię proszę, Ty głupot nie gadaj! ^ - też coś! A 20 to nie łaska? Tyle powinnam zrzucić, bo tyle mi przybyło po rzuceniu palenia. Próbuję od wielu lat, zbardzo mizernym skutkiem, jeszcze trochę to w ogóle zrezygnuję z prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 09.02.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 jak tak dalej pójdzie, będzie i 20! Przez te śneigi i mrozy smakuje mi wszystko, co słodkie, niestety. Chyba czas znowu pomyślec o Montignacu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.02.2010 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 a ja się nijak nie mogę zmobilizować do walki z kilogramami (może dlatego, że to jeszcze niewielki bagaż) pewnie i to! tylko jak ja miałam o wiele mnie do zrzucenia latałam 3x w tyg. na aero i jeszcze basen a teraz wiecej dziecia przybyło, obowiązków domowych i lat Depsiuiu-przybij piateczke! ja tez 20 powinnam zrzucić mi niestety nie od rzucenia palenia zostało tylko po leczeniu hormonalnym :cry:i za cholere nie mogę sie tego balstu pozbyć... a z wiekiem niestety coraz gorzej sie ich pozbyć i pomyslec ile kiedyś musiałam sie napracować aby kg chociaz przytyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 10.02.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja tu na kolejne przepisiki przygotowana ...a tu ..."Maja w ogrodzie" ! Ale nic to - z innym tematem przytuptałam Jako, że uczennica żeś pilna i wiedzy łapczywa - podrzeucę ci do przemyślenia taki temacik. "Jak w naturalny sposób pomóc ptakom zimą" ... Bo można Akuś - nie wydając kroci pieniędzy - zorganizować im naturalna stołówkę z bogatym menu ... w ogródku ! Wystarczy tylko posadzić odpowiednie krzewy z jagodami na przykład i zostawić jabłka zimowe na drzewie. Poczytaj : "Krzewy dla ptaków zimą Ptakom, które pojawiają się w naszym ogrodzie, ogród przypomina, ni mniej ni więcej, tylko las. Są tu różne drzewa, na ogół panuje spokój, jednym słowem, idealne miejsce, żeby w nim zamieszkać. Trzeba dodać, że większość rosnących w naszych ogrodach drzew owocowych to dla ptaków prawdziwa spiżarnia, nie tylko ze względu na owoce, ale także ze względu na szkodniki, które na tychże drzewach bytują. Z kolei piękne wysokie tuje czy porastające ścianę pnącza mogą stanowić idealne, bezpiecznie miejsce na założenie gniazda lub spędzenie tam nocy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nasz ogród urządzić tak, aby był przyjazny dla przybywających tam ptaków, żeby czuły się w nim bezpiecznie i mogły w spokoju wychowywać swoje potomstwo. Ogród przyjazny dla ptaków to przede wszystkim odpowiednie drzewa i krzewy, owocowe i ozdobne, które w różnych porach roku mogą spełniać różne zadania. Na przykład rajskie jabłonie, głogi, berberysy, irgi, jarzębiny oraz jabłonie z późno dojrzewającymi owocami będą świetną spiżarnią na ciężki zimowy czas dla drozdów czy jemiołuszek. Owoce czeremchy zwyczajnej bardziej smakują szpakom, niż wiśnie, co uratowało niejedną uprawę tych wspaniałych, także dla ludzi, owoców. W gęstych żywopłotach z ligustru wiosną piegrze założą swoje gniazda. Wysoki jałowiec czy tuja będą miejscem na gniazdo dla makolągwy albo dzwońca. Winobluszcz to idealne miejsce, żeby ptaki mogły w nim bezpiecznie nocować. Przykładów ogromnej przydatności roślin można by podać wiele; wystarczy pamiętać, że rośliny rosnące w naszych ogrodach mają nie tylko walory dekoracyjne, ale i „kulinarne”. Projektując nasz ogród z myślą o ptakach, powinniśmy mieć na uwadze to, że drobne ptaki będą unikały dużych, otwartych przestrzeni, dlatego niektóre rośliny warto sadzić w grupach, tworząc swego rodzaju gęstwiny. Takie miejsca z pewnością będą atrakcyjne dla wielu ptaków. Kiedy dysponujemy małym ogródkiem bądź działką, można spróbować umówić się z sąsiadem czy kilkoma sąsiadami, żeby takie zakrzewienie posadzić np. przy granicy działek; uzyskamy w ten sposób dobry efekt bez większych start przestrzennych naszego skrawka ziemi Drzewa • czeremcha zwyczajna • czeremcha amerykańska • jabłonie ozdobne • jarząb szwedzki • jarząb pospolity Iglaki • żywotnik thuja • świerk pospolity • jałowiec • cis pospolity Krzewy liściaste • aronia • irga pozioma • ligustr • tarnina • berberys • bez czarny • dereń • trzmielina • rokitnik • dzika róża • głóg Pnącza • winobluszcz • winorośl • bluszcz pospolity • rdest Auberta • wiciokrzew pomorski " I co ty na to ogrodniczko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.02.2010 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 I co ty na to ogrodniczko ... a ja na to http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a060.gif http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/k010.gif bo większość już z nich mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.02.2010 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Drzewa • czeremcha zwyczajna -mam • czeremcha amerykańska • jabłonie ozdobne -jeśli mozna podpiac po to rajskie jabłuszka to tez mam • jarząb szwedzki • jarząb pospolity Iglaki • żywotnik thuja - mam • świerk pospolity - mam • jałowiec - mam • cis pospolity -mam Krzewy liściaste • aronia • irga pozioma -mam • ligustr -mam • tarnina • berberys -mam • bez czarny • dereń -mam • trzmielina -mam • rokitnik • dzika róża • głóg -mam Pnącza • winobluszcz -mam • winorośl • bluszcz pospolity -mam • rdest Auberta -mam • wiciokrzew pomorski "[/i][/color] I co ty na to ogrodniczko ... probelm jedyny jak na razie w tym, ze wszystkie te roślinki są nie za duże i pod taka kupa śniegu zostały niektóre dokumentnie przykryte ale niech tylko podrosną to będzie git!!!! wczoraj byłam świadkiem ja Pani kosowa pogoniła Pana kosa!!! śmiałam się, bo bidulek tak długo czekał aż najedzona odleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 10.02.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 probelm jedyny jak na razie w tym, ze wszystkie te roślinki są nie za duże i pod taka kupa śniegu zostały niektóre dokumentnie przykryte ale niech tylko podrosną to będzie git!!!! wczoraj byłam świadkiem ja Pani kosowa pogoniła Pana kosa!!! śmiałam się, bo bidulek tak długo czekał aż najedzona odleci Ale rosną ! Ani się obejrzysz a będzie stołówka ! A kosy ...hmm jak my - BABA RZĄDZI ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts