Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam wątpliwości dotyczące wyliczeń murarzy, którzy mają mi stawiać ściany.

Otórz wszelkie otwory (okna drzwi) liczą tak jakby je murowali choć w rzeczywistości tego nie robią. Za pozostawienie 1m2 otworu w ścianie mam zapłacić kasę jak za 1m2 muru i przyznam że trochę mnie to wkurza.

Nie wiem czy to norma czy nowy sposób na większy zarobek.

Cena jaką zaproponowali to 80 zł/m3 czyli dla mojej ściany o grubości 24cm to jest 19,2 zł za m2(z wliczeniem tych otworów) -biały gazobeton na klej. Czy to do przyjęcia czy szukać kogoś innego ???

https://forum.murator.pl/topic/71116-jak-murarze-licz%C4%85-powierzchni%C4%99-i-czy-to-dobra-cena/

Nie wypowiem się co do cen, bo w tej kategorii dynamika jest jak "na meczu w piłkę ręczną", ale jeśli chodzi o otwory to tak jest, ponieważ więcej czasu potrzebują na zrobienie dobrego okna (docinanie, nadproże) niż na ścianęz metra.

Jednak do tej pory ponowie Ci byli rozliczaanie zadaniowo lub na dniówki, w sumie pierwszy raz słyszę o cenach za metr.

powodzenia :wink:

Cena bardzo dobra! A co do otworów, to zgadza się gdy te mają 1m2 i mniej, a dla większych to tę powierzchnię nie powinno się wliczać. Co w przypadku otworu o powierzchni 8,64 m2? My taki mamy :-)

sposób liczenia dowolny

w KNR za większe otwory jest dodatek w iluś tam rg na szt. za wykonywany otwór, a odlicza się "dziury" pow. bodajże 0,5m

a cena 80 zł/m3 to rewelka

Ja też potwierdzam, że bardzo dobra cena.

A co do otworów w murach, to odliczaliśmy tylko te o powierzchni przekraczającej 3 m2. Zwykłe okna i drzwi liczyliśmy tak, jakby wymurowana była cała ściana.

hmm cóż z tego że jeden odliczy otwory jeśli policzy dodatkowo za np. montaż nadproży, bo przecież to już nie jest murowanie bloczków - prawda :wink:

murarze mają różne sposoby na zarobienie swojej kasy mając bardzo tanie "metry" doliczają za nadproża, jak szalowane i wylewane to jeszcze więcej, będą próbowali doliczać np. za wykuwanie gniazd pod łączenie ścianek działowych, za każdą zmianę względem tego co na początku było umówione dolicza jak za zboże.

Tak więc dobrze poinformować na początku murarza o wszystkim łącznie z tym jak życzymy sobie aby robota była wykonana bo inaczej przy rozliczeniu mogą być problemy.

A cena 19 zł/m2 jest bardzo ok. byle murarz nie doliczał za dziesiątki innych rzeczy.

Jednak do tej pory ponowie Ci byli rozliczaanie zadaniowo lub na dniówki, w sumie pierwszy raz słyszę o cenach za metr.

powodzenia :wink:

No są rozlicxzani zadaniowo -ich zadanie to postawienie m3 bloczków i za to dostają 80 PLN i tak razy 39 :wink:. Rozliczanie na dniówki to totolotek końcowa cena może sie wahac pewnie z 50%.

Za ściany mam zapłacic 3100 i jeżeli wszyscy mówia że to cena do przyjęcia to skorzystam, aczkolwiek uważam że:

primo: mam kilka sporych otworów (np wejście do salonu 2 x 2 m) i ich NIEWYMUROWANIE :) kosztuje sporo.

secundo: Gazobeton na klej jest materiałem łatwym do obróbki

Biorąc jednak pod uwagę że ci panowie podobno na klej już murowali i że tą ekipę murarzy firmuje gość zajmujący się kompleksowym wykonywaniem budynków który jak na złość jest cholernie dokładny i nawet mam do niego zaufanie (robili fundamenty)to chyba nie mam wyjścia.

A cena 19 zł/m2 jest bardzo ok. byle murarz nie doliczał za dziesiątki innych rzeczy.
no chyba nic już nie wymyślą ale się upewnię
....

primo: mam kilka sporych otworów (np wejście do salonu 2 x 2 m) i ich NIEWYMUROWANIE :) kosztuje sporo...

76,80 zł za ten przykład,

weż kredyt z banku :D