Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spełniam swoje marzenie

joan

Recommended Posts

Chyba nie będe zbyt odkrywcza - dobra kawa to dobre ziarna i ekspress. Jak nie mam tego pod ręką to robię małe oszustwa - stawiam na efekt :wink: . Zamiast espresso zaparzam kawę rozpuszczalną a resztą nadrabiam - maly spieniacz do gorącego tłustego mleka z Ikei za 7 zł daje puszystą piankę - no i tu się zaczyna ...w zalezności od zamówienia - albo wlewam "jak leci" albo uważam, jakie warstwy w jakiej kolejności, w jakiej filiżance, wysokiej szklance, z likierem (uwielbiam Cointreau), lodem, cukrem trzcinowym...a na to...kakao/cynamon/imbir/tarta czekolada...mam takie szablony (serduszko, ślimaczek i kropeczki) do robienia wzorków na wierzchu puszku z mleka...mniam, mniam... no oczywiście obowiązkowo musi być coś do tej ciepłej, aromatycznej kawy - uwielbiam Tiramisu - wg mojego przepisu -(rodzina za nim szaleje :lol: ), ale czasem wystarczy kawałeczek czekolady - dzięki kawie cudownie, zmysłowo rozpływa się w ustach...

Nawet bez drogiego sprzętu można zobaczyć "podziw w oczach byłego"...

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja sie zapraszam co Ciebie na taka kawe. :wink: :p

p.s. A tiramisu robisz z Mascarpone czy polskiego twarogu?

Ja robilam i tak i tak i musze powiedziec, ze mi ten caly Mascarpone nie smakuje, jest za tlusty :-? ..,wole nasz twarog...Wiem, wiem..,zaraz mnie tu tego i tam tego..., bo podobno to tylko Mascarpone sie nadaje... :D

robiłam różne - z mascarpone najbezpieczniej - nie trzeba kupować najdroższych Made in Italy - sa już "podrabiane" :wink: polskie - ja dodaję do masy odrobinkę likieru pomarańczowego Cointreau - może byc inny bo ten jest drogi (ale butelkę mam juz rok - używam w wyjątkowych sytuacjach żeby smak nie spowszedniał :wink: ). ZA moje "Tiramisu" - moi bliscy zrobią dla mnie wszystko... tak naprawdę wysiłek przy tym żaden ale się ociągam - daję się długo prosić, namawiać, negocjuję, kokietuję :wink:dużo przy tym mam radości...czuję się boginią sprawaiając im przyjemność...miłe to... :lol:

Cos jest w tym tiramisu- ja z moja rodzinka i znajomymi robie jak joan :lol: Ja uwazam, ze jednak mascarpone daje najlepszy smak. W wersji oszczednisiowej pol na pol z uita na sztywno kremowka tez ok. Ja sie trzymam oryginalnego przepisu- dostalam jako skarb od pewnej Wloszki z Sycyli. A taka kawe jak joan robi to uwelniam- szczegolnie te wariacje i dalabym sie za nia pokroic :D Ja bym cie lagala o takie rozne kawki codziennie jakbym z taba mieszkala :D

Joan a gdzie ty sie podziewasz?

Moze gdzies blisko mnie?

To ja bym sie chetnie przyłożyła do tego Twojego intersu :D

Na hasło Kawa ( w róznym wydaniu) gęba mi sie śmieje :lol:

Na hasło ciastko do kawy gęba śmieje się jeszcze bardziej :lol: :lol:

Szkoda, ze moja siostra za oceanem siedzi, niedawno tez dopadła ja kawomania, siedzialysmy godzinami na telefonie i nic tylko o kawie, robieniu kawy i piciu kawy. Jakby tu była pewnie otworzyłybyśmy jakąś milutką kafejke.

No no, jak dużo tu smakoszek kawy! (szkoda że nie smakoszy :cry: ).

Tak naprawdę to "kombinowania" przy kawie nauczyłam się od męża (sam nie pija) - wjechał mi na ambicję :wink: do niedawna wolałam być pasywna (ale tylko w tym przypadkui, oczywiście... :wink: )

A tak w tajemnicy - w soboty po przebudzeniu mam śniadanie do łóżka z taką pyszną kawą - taka przyjemność naprawdę uzależnia :lol: - ale ciiiiiiiii -żeby nie zapeszać...bo się mu znudzi... :wink:

Joan a gdzie ty sie podziewasz?

Moze gdzies blisko mnie?

z Mazowsza do Rybnika - trochę daleko :cry: - ale i tak zapraszam! :wink:

mik99 te zasadę stosuję też w innych dziedzinach życia :wink: :oops: :lol:

Ja na razie pracę mam - z punktu widzenia przeciętnego Polaka - dobrą - stanowisko kierownicze - pensja wyższa niż średnia krajowa - własny pokój - dostęp do netu (jak widać) prawie nieograniczony/od 7 do 15 i do domku- no po prostu cud/miód/orzeszki.

Złożyłam aplikację do kawiarni - i - będę kawiarką... :lol: :lol: :lol:

Niby nic, ale to w człowieku zostaje - no i za jaką cenę - średniej krajowej?

poza tym szukam lokalu w mojej mieścinie - dużo tu snobów - więc interes tak szybko nie upadnie :wink:.

Ciezko jest prowadzic biznes nawet najlepszy, kiedy wlasnych klientow uwaza sie za snobow.Latwiej jest ich lubic , no ale tego nie da sie nauczyc :-?

Zycze Ci jednak powodzenia , bo lubie kiedy ludziom sie udaje :D

Gdybys powiedziala jak to jest naprawde z ta Twoja praca i zarobkami to moze latwiej byloby forumowiczom doradzic, bo tak to przypadkiem ktos moze miec Cie na sumieniu.

W razie jak Ci nie wyjdzie z tymi snobami of course.

Ciekawe ilu forumowych snobow mieszka w okolicy ? :D

ps.Z drugiego cytatu celowo wycielam zdanie o tym jak Cie wyzywaja , bo nijak ma sie to do tego miodu i orzeszka :-?

Joan - rozumiem.

Porzuciłam korporacyjny syf na rzecz robienia firmy od zera i pracowania z tym z kim chcę :):) Ludzie się dziwili : prestiż, miejsce na parkingu, manager na wizytówce, raz w roku Kasprowy te rzeczy ...... i se poszła ! Ano poszła. I nie żałuję. Przynajmniej w lusterko można popatrzeć, łatwiej dzieci wychowywać... i mieć fun z roboty :):) Pieniądze to nie wszystko..ale do tego trzeba dorosnąć :)

rrmi - cóż ci odpowiem? - po raz pierwszy zresztą - więc pewnie nie miałes okazji mnie poznać - poczytać troche więcej...Ale wiesz co - w tym poście nie chodzi chyba o wskaźniki budowlane (gdzie pomyłka w obliczeniach grozi wybuchem pieca :wink: ) a problemy niepoliczalne, odczucia, trochę filozoficzne przemyślenia... Bo własnie od takiego "akuratnego", "politycznie poprawnego" myślenia chcę odbiec - mówić co myślę, ubierać jak chcę, być sobą - bo tak naprawdę jestem zabawną dziewczyną, trochę szaloną nawet...

Ja na razie pracę mam - z punktu widzenia przeciętnego Polaka - dobrą
- podkreśliłam - z punktu widzenia (...) - czytaj: - innym się tak wydaje, dla innych cud/miód/orzeszki - dla mnie nie :oops: (choć pisałam tez o "dobrych" stronach - bo przecież są - a w przypadku kredytu na dom - co miesiąc je się racjonalizuje).

Gdybys powiedziala jak to jest naprawde z ta Twoja praca i zarobkami to moze latwiej byloby forumowiczom doradzic

Nie używasz czasem skrótów myślowych? - No ale dobrze - dla Ciebie sprawdziłam ostatnie wskaźniki GUS - mam 200 zł powyżej średniej krajowej brutto w IV kwartale 2006r.i raz na rok dostaję 13-stą pensję... uff, mogę wrócic do ławki?

Snob - no cóż - chyba cię nie uraziło :wink: Uwierz nie miałam takiego zamiaru. Nawet nie wiesz jak poważnie podchodze do klienta (w obecnej pracy też - nawet jak wyzywa i grozi). Ale dla Ciebie małe wyjaśnienie - słowa snob -używam w kontekście podobnym jak "wykształciuch" -z przymrużeniem oka - często słyszę że ktoś jest snobem bo np. (z branży budowlanej) "ściągnął" płytki prosto z Hiszpanii zamiast kupić w lokalnej hurtowni (nieważne że było taniej i szybciej), jak okna czy podłoga to drewniane albo - jak prefumy to oryginalne, jak dobra kawa to Arabica, jak buty to skórzane itp. itd. W takim rozumieniu też jestem snobem- no trudno - tak mam - taki ze mnie "świr" :wink:

- a jeśli jeśli ma to być ton oskarżycielski (w przypadku ewidentnych przegięć) - wolę - małomiasteczkowy, nowobogacki, itp.

Pozdrawiam - i zapraszam do mojej snobistycznej kawiarenki - ale uwaga - spiętym i nerwowym wstęp wzbroniony :wink: wszak kawa podnosi ciśnienie...a ja swych klientów szanuję i troszczę się o ich zdrowie... :wink:

Nefer - dawno Cię nie było na Forum :-? - ty "biznesłumyn" więc interesowąło mnie co powiesz - jako silna Kobieta! Dzięki Pozdrawiam :lol:

• 3 weeks później...
Będę parzyć kawę przy superekstranowoczesnym ekspresie

caffe latte, o'le,capuccino,macciato,frappe, espresso - pięknie brzmi - a bardziej wynagajacym klientom na puszystej piance z mleka zrobie serduszko lub slimaczka z kakao/cynamonu - a dla smaczku muffiny/i florentynkę/serniczek...

podkreślam że to eksperyment :wink:

Kobito daj se na luz!!

To jest dobre dla 18 letnich blondynek .Jak masz takie kaprycho to kup se porzadna "maszyne" i codziennie rano rob dobra latte swojemu staremu a nie tyraj u kogos za grosze.

Oj niepoprawni marzyciele!!!! :lol:

wypalenie? wszechogarniające zmęczenie? utrata radości życia?

skąd ja to znam?

... z autopsji... :-?

3 miesiące temu podjęłam decyzję o zmianie. jeszcze 3 tygodnie i moje życie zmieni się całkowicie. teraz już rozumiem, co znaczą słowa "kasa to nie wszystko".

musi mi sie udać!!!! m u s i!!!!

:)

Ostatnio przestawiając taką świecę z ziarnkami kawy... no... zjadłam jedno, które odpadło.

I kiedy je rozgryzłam, zrozumiałam, że Guaranessa (kawa rozpuszczalna z dodatkiem guarandy) pita przez mnie ostatnio prawie litrami ma tyle wspólnego z kawą, co napój Orange (czyt. orange) z pomarańczami...

Zażądałam od męża (rzadko czegoś żądam) natychmiastowej wizyty w Pożegnaniu z Afryką... :wink:

Chyba kupię młynek do kawy, ekspres mam taki przepływowy, jak w Pożegnaniu... I co jakiś czas świeże ziarna, mielone na 10 minut przed parzeniem.

Podzielam Twoją fascynację.

:)