gawolka 02.02.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 HEj, HEj moje pytanko:)) Mam mieszkanie w kamienicy własnościowe ale 85% mieszkań jest komunalnych miasto chce w tym roku wymienić rury wodociągowe i ok nie widze problemu są stare i wymagają wymiany nie ma sprawy ale przy okazji chcą założyć wodomierze czy mogą mnie zmusić do jego założenia skoro moje mieszkanko jest własnościowe i za żadne skarby świata nie chce mieć wodomierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.02.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 I tak i nie.A dlaczego nie chcesz wodomierza? Ryczałt jest zabójczy nawet jeśli woda leci ciurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawolka 02.02.2007 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 nie własnościowe wsspólnota mieszkaniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.02.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 gawolka - edytowałam post w czsie gdy ty już odpisałaś - przeczytaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawolka 02.02.2007 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 mam ryczałt tylko za zimną wode i to na jedną osobę i nigdy nie lubiłam szczypać się z używaniem wody jest to dla mnie jeden z malutkich komfortów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 02.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Odpowiedź mogą zmusić: Jeżeli miasto ma 85% udziału w tej nieruchomości, to może cię przegłosować w każdej sprawie. Odpowiedź nie mogą zmusić: Jeśli się uprzesz i nie wpuścisz do mieszkania to załatwianie nakazu wejścia siłą jest zbyt dużym zawracaniem głowy. Dlatego gminy zazwyczaj biorą pod uwagę takich jak ty (a także tych których np. nie ma w Polsce) i dają możliwość rozliczania ryczałtem. Aby znać odpowiedź należy zerknąć do uchwały na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 23.04.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Podpinam się pod post -by nie tworzyć nowego wątku. Moja spółdzielnia wymyśliła sobie wymianę wodomierzy ( na koszt lokatorów) chociaż budynek jest 10 letni. I nic wg mnie tym starym wodomierzom nie dolega. Spółdzielnia jednak twierdzi, ze wymiana wodomierzy musi odbywać się co 5 lat. Właściciele mieszkań oczywiście muszą pokryć koszta. Ale jest mały zonk. Otóż w kuchni musiałabym wykuć dodatkowo jeden kafel, by moc zainstalować nowy wodomierz. Niestety nie mam ani jednego kafelka dodatkowego, ponadto takich kafli oczywiście już nie produkują. No i nie pozwoliłam rozwalać ściany, w związku z czym mam 2 pytanka: -czy faktycznie wodomierzy wymienia się raz na 5 lat? -czy mogę odmówić instalacje wodomierzy? bardzo proszę o komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 23.04.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 wodomierze wymienia sie to fakt co kilka lat musza byc legalizowane.nie mozesz odmowic jesli jest podjeta uchwala w tej sprawie przez zarzad spoldzielni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 24.04.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Potwierdzam, w mojej spółdzielni również należy wymienić wodomierz co 5 lat na własny koszt - to się nazywa "legalizacja". Ostatnio chyba płaciłam za to ok. 60 zł. Dają nowy wodomierz i masz gwarancję że działa prawidłowo. Z upływem czasu wodomierze się rozregulowują - lepiej mieć taki, który dobrze pokazuje zużycie (a nie np. zawyża), prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pianex 04.05.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Najciekawsze jest to, że wymienia się wodomierze nie dlatego, że się wadliwe i zawyżają wskazania tylko dlatego, że wodomierze stare ... zaniżają wskazania i dostarczyciel wody jest stratny. Wynika to z budowy wodomierza. Legalizacja polega na wymianie osi i panewek, które się wyrabiają i wodomierz zaczyna pracować z większym oporem niż powinien. Dlatego jak ktoś ma stary wodomierz to według mnie lepiej się z tym faktem nie ujawniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts