szuna 02.02.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 mam w domu dracenę wonną, od lat już nastu. Od jakiegoś czasu zaczęły pojawiać się nan niej brżzowe plamy i usychają liście. o wygląda to tak jak by coś wyssało z niej całe żywe komórki. nie wiem czy od niej nie zaraził się cissus bo tez mu liście usychają. myślałam że to może jakaś plamistość liści lub pleśń i kupiłam BRAVO 500 ale chyba nie za wiele to pomogło. czy ktoś z Was może wie co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.02.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Wg mnie podgryzają wciornastki. Lepiej byłoby zobaczyc na zdjęciu. Czy oprócz brązowych plam usychające liście są koloru "srebrnego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 02.02.2007 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 nie za bardzo, są brązowe, chociaż na cissusie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 02.02.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Przyjrzyj się czy na spodniej stronie liści nie ma takich malutkich srebrno-czarnych kreseczek długości ok.1mm.Jeśli są, to na pewno żerują wciornastki.W sklepie ogrodniczym kup coś do opryskania - nie pamietam nazwy- może Mirek pojawi się w tym wątku to coś konkretnego zaproponuje.Ja u siebie opryskiwałam preparatem od mszycy - tylko taki miałam i też podziałalo, a nie zależało mi aż tak na kwiatku, tylko nie chciałam aby rozlazło sie po wszystkich roślinac i przeżył. Możesz tak na wszelki wypadek rozrobić z większą ilością wody , aby nie uszkodzić roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 02.02.2007 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 DZIĘKUJĘ! spoglądałam pod liście i tam tiszyna nic się nie wierci nie kręci zatem to chyba nie to. liczę jeszcze że może mirek zechce się odezwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.02.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Ani ja prorok, ani wróżbita . Tego typu objawy to może być szkodnik, choroba, albo nawet fizjologiczne- zalanie systemu korzeniowego. Na odległość to diagnozy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szuna 03.02.2007 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 zalanie odpada. jeszcze mi się nie zdarzyło. Mirku Ty to mądry człowiek jesteś, chodząca skarbnica wiedzy, więc każdy liczy na Twoją pomoc. Zresztą zazdroszczę Ci tej wiedzy. Pozdrawaim a ja będę eksperymentować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.02.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Bardzo proszę bez przesady.. A wszystkiego we łbie nie mam i dostępną mi literaturą stojącą na półce nieraz się podpieram.A do draceny- za mała wilgotność powietrza? nie lubi też zimnych przeciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts