Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

firma wciska kit....

przy tej technologii to niewykonalne

A czy przy jakiejkolwiek innej technologii jest to wykonalne?

w teorii i na papierze możliwe w szkielecie drewnianym, ale mimo wszystko 3 miesiace z tego nie wyjdą.

Polecam kontakt z reżyserem "Nigdy w życiu" - tam postawili dom z bali chyba w 2 tygodnie :wink:

Firma budowlana zapewniła mnie o możliwości wybudowania małego domu jednorodzinnego z użytkowym poddaszem w przeciągu trzech miesięcy ( od lipca do października). Stan, w którym będzie znajdował się dom pozwoli na zamieszkanie. Czy to normalne? Słyszałam, że po wybudowaniu stanu surowego powinien nastąpić czas na tzw. wysychanie ścian. Mój dom wykonany będzie z pustaków MAX następnie ocieplony steropianem 12 cm i tynkowany.

Catherine, a ile masz np stropow, na forum przeczytalam, ze czas podparcia, schniecia stropu to 28 dni, policz ile tak naprawde to wyjdzie czasu

Od tego jaki dom nam postawią,zależy głównie od nas, naszej wiedzy budowlanej i determinacji w egzekwowaniu jakości.Widziałem parę domów zbudowanych przez tego samego fachowca.Tam gdzie wymagano od niego jakości,pokazywano jak to trzeba zrobić prawidłowo jest wszystko OK.Tam zaś gdzie był pozostawiony sam sobie lub zbytnio mu zaufano efekty nie były najlepsze.

Podsumowując wybór wykonawcy to loteria,nigdy nie możemy mieć pewności.Jest tylko jedna rada;musimy na każdym kroku pilnować jakości wykonywanych prac.By tak się stało musimy mieć wiedzę lub dobrego kierownika budowy, a nie figuranta,który wypełni nam dziennik budowy.W razie pojawiających się problemów trzeba pożegnać dotychczasowego wykonawcę i poszukać innego.Wiem,że trudno jest potem znaleźć nową ekipę,ale w ostatecznym rozrachunku straci się mniej niż miałaby nas kosztować naprawa czy remont świeżo postawionego domu.

Firma budowlana zapewniła mnie o możliwości wybudowania małego domu jednorodzinnego z użytkowym poddaszem w przeciągu trzech miesięcy ( od lipca do października). Stan, w którym będzie znajdował się dom pozwoli na zamieszkanie. Czy to normalne? Słyszałam, że po wybudowaniu stanu surowego powinien nastąpić czas na tzw. wysychanie ścian. Mój dom wykonany będzie z pustaków MAX następnie ocieplony steropianem 12 cm i tynkowany.

jezeli to tylko prefabrykowany z gotowych elementów, sa takie i to chyba nie wiele drozsze od "normalnych"

ktos z rodziny taki posawil, szybko,

jedyny problem - na suficie wiadac laczenia plyt G-K

:)

Takich firm oferujących szamba jast wiele. Sąsiad nie chciał oczyszczalni bo nie i tak, więc zdecydował się na szambo. Dzwonił, pytał i nie mógł się zdecydować. Wszyscy producenci zapewniają na swoje wyroby atest pytanie ?????. Jak PZH może wydać atest higieniczności nie widząc samego wyrobu lecz tylko projekt.

Znalazł gościa i firmę która wylewa szamba na miejscu jakie sobie tylko zażyczysz poprzedni doradząc (nawet jest w stanie przerobić szambo na oczyszczalnię. Wykonał projekt i szambo wg PN i to jest atest. Sąsiad obserwował i pytał a nawet chciał próby szcelności a i cena była konkurenyjna do prefabykowanych. ja jestem pod wrażeniem

O co chodzi z tymi atestami - czy ma je producent na wszystkie szamba jakie produkuje czy każde szambo ma mieć atest? Ja nie mam atestu - a szmbo zakopane w ziemi. Jak mam sprawdzić czy szczelne czy nieszczelne? I kto sprawdza te atesty - przy odbiorze budynku? Kto?

Mam dom ejszcze nieobsypany - czy odkopywać to szmbo i sprawdzać czy szczelne? Gdyby było nieszczelne to dostałaby się do niego woda gruntowa?!

Szambo wkopywała i przywoziła firma która wiel rzeczy spartoliła więc boję się czy nie mamy następnego kłopotu

Help

Atest higieniczny wydawany jest okresowo na 5 lub 10 lat. Wygląda ze jest ok. Tylko on mówi wyłącznie że się człowiek nim nie zatruje. Atest PZH nie ma nic do właściwości użytkowych wyrobu. Na dobrą sprawę jest bez znaczenia. Można jeszcze sprawdzić czy to jego atest.

Często biorą cudzy atest i wpisują własną firmę. Sprawdzićw PZH w Warszawie, ul.Chocimska, telefonicznie. - Zakład Higieny Komunalnej

Reklamacje trzeba wysłać na piśmie. Jak nie odpowie na piśmie w ciągu 14 dni, to z mocy prawa reklamacja jest uznana - kodeks cywilny. Do ew. sądu, czysty miód.

Nie bawic się w ustne ustalenia. Określić roszczenie i wezwać do usunięcia wady z podaniem terminu.

Można faceta podać do nadzoru budowlanego i inspekcji handlowej o wprowadzenie do obrotu wyrobów budowlanych bez wymaganego zezwolenia - certyfikat ITB na zgodność do aprobaty technicznej.

Atesty Higieniczne wydaje PZH na Chocimskiej i trwa to pięć minut - jest to jedna strona. Dotyczy wyrobu [dowolnego] czy nie ma w nim szkodliwych substancji i to wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Nie obejmuje badań wyrobu - w przypadku szamba - wodoszczelności. należy zawsze żądać certyfikatu na wyrób. Myślę, że takie certyfikaty wydają instytuty zajmujące się ochroną środowiska - poszukajcie w google kto wydaje atesty, certyfikaty na szamba. Powinna być polska norma.

To stary numer wielu nieuczciwych producentów-oszustów - pokazać klientowi atest higieniczny - może się złapie.

Musicie tego oszusta podać do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, że sprzedaje szamba bez certyfikatów.

W Polsce od stycznia działa ok. 400 agentów inspekcji nadzoru budowlanego [unijne wymogi] i faktycznie robią czystkę - zamykane są np. fabryki okien bo firma nie miała certyfikatu. Nie ma zmiłuj.

Kiedyś chyba to było wałkowane i o ile pamiętam wyszło, że atesty na szambo ma prawo wydawać Instytut Ochrony Środowiska w Warszawie.

A co, jeżeli nie mam atestu ( mam jedynie "zaświadczenie o zgodności z PN któryś tam numer - wydaną przez "uprawnione laboratorium"? Tez się dałam złapać, chociaż jak na razie po zimie nic do szamba nie wciekło (specjalnie trzymaliśmy puste żeby to sprawdzić).

Czy mogą mi nie odebrac budynku? Tym bardziej, że typ szamba wskazany w projekcie budowlanym jest inny od tego, który ostatecznie mamy.

Witajcie,

chciałbym ostrzec przed ekipą tynkarzy spod Siedlec.

Szef nazywa się Stanisławski, porusza się Oplem Astra na siedleckich numerach.

Na robocie znają się tak sobie, natomiast na uciekaniu z budowy bez żadnego ostrzeżenia - znakomicie.

Zostawili po sobie rozpoczęte tynkowanie, sporo rzeczy do poprawek i syf na podłogach. Przestrzegam przed nimi.

Pozdrawiam

MarcinM

• 1 month później...

Ostrzegam wszystkich przed oszustem Markiem Soltysiakiem, reklamujacym sie jako spec od alarmow i instalacji elektrycznych. Jego firma to Security Systems (strona juz nie dziala, ale byla pod adresem http://www.twoje.bezpieczenstwo.prv.pl)

Pisze to poniewaz czlowiek ten swego czasu udzielal sie na grupie dyskutujac ze _ZBYCH_'em w kwestii systemow alarmowych.

Jeszcze zanim pojawil sie na forum naklonil mnie do zrobienia u mnie instalacji elektrycznej i alarmu. Z wielkimi oporami zrobil elektryke na poczatku 2004 roku i uruchomil alarm w postaci tymczasowej z kilkoma tylko wiszacymi czujkami (dla ochrony wykanczanego budynku). Ostatnio mial to dokonczyc, ale niestety zniknal z zaliczka.

Dopiero po tym zaczalem go szukac i natrafilem:

http://groups.google.pl/groups?q=marek+soltysiak&hl=pl&lr=&scoring=d&selm=ed977b87.0407210802.3468e613%40posting.google.com&rnum=3

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&threadm=ckp3lg%2423rh%241%40mamut.aster.pl&rnum=6&prev=/groups%3Fq%3Dmarek%2Bso%25C5%2582tysiak%26hl%3Dpl%26lr%3D%26scoring%3Dd%26selm%3Dckp3lg%252423rh%25241%2540mamut.aster.pl%26rnum%3D6

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&threadm=ckm6hp%242pr0%241%40news2.ipartners.pl&rnum=7&prev=/groups%3Fq%3Dmarek%2Bso%25C5%2582tysiak%26hl%3Dpl%26lr%3D%26scoring%3Dd%26selm%3Dckm6hp%25242pr0%25241%2540news2.ipartners.pl%26rnum%3D7

Wyglada na to, ze stracilem swoja zaliczke, ale najgorsze jest w tym wszystkim to, ze ma rozbabrany system alarmowy zaprojektowany przez "fachowca" zupelnie bez glowy...

Aha jeszcze jedno. Ostatnio namierzylem, ze Soltysiak probuje zalapac sie do pracy w Wielkiej Brytanii jako elektryk, wiec nie wchodzcie z nim w zadne uklady, bo za chcwile zwinie sie z Polski, a pewnie potrzebuje kasy na bilet.

Trzeba tepic takie partctwo ale madry Polak po szkodzie!!! Ja tez mialem podobna sytuacje ale z ekipa budowalna spaprala mi dom. Naszczescie mialem ich narzedzia budowlane. Zazadalem zwrot czesci kasy na poczet poprawy domu. Dzis grzecznie szef zwrócil mi okreslona sume kasy i ja mu wydalem narzedzia. Nastepnym razem bede bardziej przezorny kase bede dawal po skonczeniu roboty a nie w trakcie.