Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taśma stosowana na narożu znajdująca się pod gąsiorami powinna zostać wprowadzona pod następny górny rząd dachówek. Gąsior powinien zostać odpowiednio zeszlifowany (tu kłania się estetyka i perfekcja wykonania) i wykończony taśmą ołowianą (gładką) w kolorze dachówki lub zbliżonym. Taśma ta ma od spodu samoprzylepną warstwę bitumiczną. Ta taśma również powinna być wprowadzona pod górny rząd dachówek i dochodzić do łaty, na której leżą te dachówki. W przypadku gdyby nastąpiły pewne kolizje należy wyznaczyć linię przenikania gąsiora z górną dachówką i tą dachówkę również podszlifować. Pozdrawiam.

Ja mam dach braasa i zauważyłem ,że w miejscach gdzie kalenica

lukarny (po poznańsku kaferka) wchodzi w powierzchnię dachu

wystaje jakiś czarny materiał ( jak szmata). Jak prawidłowo powinno

to wyglądać? Czy łączy się ten ostatni gąsior tak samo jak w wypadku

opisanym wyżej.?

SK

Gąsior powinien być zacięty skośnie jak "kiełbasa" i wchodzić pod dachówkę. Dla pełnej szczelności należy zastosować taśmę ołowianą, która z gąsiora przechodzi pod dachówką na łatę (na której leży ta dachówka). W Twoim przypadku została zastosowana systemowa taśma wakaflex, na której po pewnym czasie osadza się kurz. Brak estetyki to jedyna wada tej taśmy. Dachówka shodząca na gąsior powinna być odpowiednio zeszlifowana. Pozdrawiam.
  • 10 years później...

Witam,

Mógłbym prosić o jakieś fotki ,rysunki jak ten detal dachu powinien być prawidłowo wykonany. niestety sam muszę poprawiać w zasadzie cały dach po fachowcach ,z reszta poleconych na tym forum.

pozdrawiam,