Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wichury, nadleśnictwo i środkowy palec

Recommended Posts

Witam

Mam następujący problem, po ostatnich wichurach drzewa nadleśnictwa uszkodziły mi ogrodzenie, oczywiście wiatrołom usunęli, ale do naprawy ogrodzenia to już nie są skorzy, tłumacząc się że to było moje ryzyko budować ogrodzenie obok ich drzewostanu, a ponadto ich gospodarka leśna na tym terenie jest prowadzona bdb. (drzewa nie są spróchniałe).

Nie żądałem od nich odszkodowania jedynie to by usunęli szkodę.

Ma ktoś pomysła na zaistniała sytuację?

GAZETA PRAWNA NR 15 (1885) 2007-01-22

Kiedy odszkodowanie za szkody wyrządzone przez wichurę

Ogólne warunki ubezpieczenia mienia wszystkich towarzystw ubezpieczeniowych określają, jaką siłę musi mieć wiatr, aby możliwa była wypłata odszkodowania. Zwykle wartości te mieszczą się w przedziale od 13,9 do 24,5 m/s. Ostatnie wichury osiągały nawet dwukrotnie wyższą prędkość.

1 Czy właściciel posesji odpowiada za przywrócenie drzewo

Czy właściciel nieruchomości może być odpowiedzialny za szkody wyrządzone przez rosnące na terenie jego posesji drzewo, które przewróciło się pod wpływem wiatru?

TAK Ale tylko wtedy, gdy było ono zaniedbane, czyli na przykład spróchniałe – wyjaśnia Liliana Pawelczak-Szulc z STBU Brokerzy Ubezpieczeniowi.

Dodaje, że przed skutkami takiego zaniedbania może chronić polisa ubezpieczenia OC w życiu prywatnym, która powinna obejmować szkody wynikające z rażącego niedbalstwa.

Należy pamiętać, iż właściciel nie odpowiada za szkodę wyrządzoną przez rosnące na jego posesji drzewo tylko wtedy, gdy było ono zdrowe. Kodeks cywilny stanowi, że jeśli szkoda wynika m.in. z działania siły wyższej (a za taką można uznać silny wiatr), jej sprawca jest wolny od odpowiedzialności. Ciężar udowodnienia braku winy spoczywa jednak w całości na właścicielu posesji – sprawcy szkody.