gredshen 02.02.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Dom stoi na działce 54 arów ,ten kawałek ziemi widnieje w gminie jako grunty orne kl II ( Tato był rolnikiem a od 5 lat jest na rencie rolniczej , zostało mu tylko 54 aró ziemi na której stoi budynek mieszkalny , garaże i obora ) Chcąc uniknąć problemów spadkowych chce podzielić dom i tą działke pomiędzy 3 dzieci w formie aktu notarialnego jako darowizne aby unormować to prawnie Zaczęliśmy wyodrębnianie lokali nie było z tym problemu ponieważ od jakiegoś czasu tato wraz z braćmi podzielili dom na 3 oddzielne mieszkania z osobnymi wejściami , podlicznikami na wode i energie - budowlaniec zajął sie przeliczaniem wszystkich niezbędnych parametrów aby prawnie powstały odrębne lokale potrzebny jest też podział geodezyjny tych 54aró aby każdy z braci miał swoje podwórko , podział fizycznie jest możliwy , bo wejścia do każdego lokum jest z różnych stron budynku ale pojawił się problem natury prawnej a mianowicie działka jest działką orną a w/g gminy podział gruntu ornego jest możliwy na mniejszy tylko pod warunkiem że każda wyodrębniona działka nie będzie mniejsza niż 30 arów ( podobno nowy przepis?!?) i tu pojawia się problem bo chcemy podzielić na mniejsze areały niż 30arów niestety musimy dokonać takiego podziału jak można ominąć taki przepis zależy nam na czasie i pieniążkach geodeta zaproponował 1) przekształcić działke w budowlaną ale to są koszty teraz i w późniejszym podatku od gruntów... 2)rodzice u notariusza robią na rzecz dzieci darowizne ( jeszcze przed podziałem) w takiej części jak mają być przyszłe ogródki i mamy z rodzicami współwłasność , później wnosimy o wydzielenie naszych działek czyli wnosimy o zniesienie współwłasności i w taki oto sposób mogą prawnie podzielić geodeci działke rolną barzdzo proszę co można z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 04.02.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Podobno- ale nie mam pewności, słyszałam tylko o takim przypadku- działkę może podzielić sąd. Może on też znieść współwłasność. Popytaj u notariusza ( mnie właśnie notariusz o tym powiedział) albo w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 05.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Raczej metoda nr 2 czyli rozpisanie aktem notarialnym udziałów, a nastepnie mapa podziału do sądu, a tam sprawa o zniesienie współwłasności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts