Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA STUDNIE

Recommended Posts

A może ktoś zna uczciwego studniarza z okolic Lublina ????

pan Pawluczuk604527218

sprawdzony, dobry, solidny i niedrogi bo studnia ok 9kzł w tym hydrofor , pompa głębinowa (ok 2,7kzł) , studzienka słowem wsio co potrzeba do podłączenia domu i odkręcenia kranu.... :-? :D

dodam że u mnie woda na głębokości od 50 -80 m... :D

więc chyba nie jest za drogi...

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Ja właśnie jestem po etapie poszukiwan studniarzy, z czwórki wykonowcow już wybrałam jednego, ceny wszyscy maja zblizona to jest od 60 zł za mb do 150zł za studnie głebinowa, :-? :-? :-? Ja będę miała wierconą na 30 metrow, bo lustro wody mam na 15 metrach, i jesli chodzi dokładnie o taką studnie, to moj wykonawca bierze 150zł za metr ale studnie mam juz pod klucz, czli pompa, rury osłonowe i jakies tam inne rury, i obudowa studni na gruncie,inni zyczyli sobie 100zł do 120zł za taką studnie ale bez materiałow, :-? :-? :-? aha...wszystkich studniarzy miałam poleconych z forum

pozdrawiam serdecznie

byłbym very wdzięczny za namiary - też poszukuję takowego speca :)

dzięki

Czy po wykonaniu studni wykonawca daje Wam wyniki badań jej składu chemicznego i bakteriologii? Czy wiecie co pijecie?

Pozdrawiam. MW

ja nie piję mam wodę ze studni do podlewania ogródka moze podłaczymy do toalet. Ale znam takich co piją, a badają raz na 6 m-cy i sa z siebie bardzo dumni...

Moja studnia kosztowała mnie 600pln woda na 8m. Studnia bita (baba i kafar) jeszcze dokupimy hydrofor, mam nadzieje że zamkniemy się w 2 000pln

U mnie będzie robił gość za 130 zł/mb : robocizna + materiał rura fi 110

Witam Z tego co widze to straszne ceny Ja dostałem namiar na forum na człowieka który u kilku osób już wiercił i jestem zadowaolony i z jakości usługi i z ceny!! - 100 pln za metr z materiałem

Nie będe reklamował go na forum ale jakby coś to namiary na priv moge przesłać. Wiem że wierci w okolicach Warszawy Jedyny mankament to terminy - ja czekałem ponad miesiąc(

Pozdrawiam!

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja właśnie jestem po etapie poszukiwan studniarzy, z czwórki wykonowcow już wybrałam jednego, ceny wszyscy maja zblizona to jest od 60 zł za mb do 150zł za studnie głebinowa, :-? :-? :-? Ja będę miała wierconą na 30 metrow, bo lustro wody mam na 15 metrach, i jesli chodzi dokładnie o taką studnie, to moj wykonawca bierze 150zł za metr ale studnie mam juz pod klucz, czli pompa, rury osłonowe i jakies tam inne rury, i obudowa studni na gruncie,inni zyczyli sobie 100zł do 120zł za taką studnie ale bez materiałow, :-? :-? :-? aha...wszystkich studniarzy miałam poleconych z forum

pozdrawiam serdecznie

hej, mam pytanie do maliniaczka. Mamy dzialke niedaleko Was w Skubiance i szukamy studniarzy, czy moglibyscie nam dac namiary na kogos i polecic. W razie co mozecie kontaktowac sie z nami na priva [email protected]

pozdrawiamy kasia i piotr

• 4 months później...
U mnie będzie robił gość za 130 zł/mb : robocizna + materiał rura fi 110

Witam Z tego co widze to straszne ceny Ja dostałem namiar na forum na człowieka który u kilku osób już wiercił i jestem zadowaolony i z jakości usługi i z ceny!! - 100 pln za metr z materiałem

Nie będe reklamował go na forum ale jakby coś to namiary na priv moge przesłać. Wiem że wierci w okolicach Warszawy Jedyny mankament to terminy - ja czekałem ponad miesiąc(

Pozdrawiam!

to ja bardzo prosze o kontakt do takiego studniarza mail [email protected]

dzieki :)

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam, jestem nowa na forum i jeszcze nie wiem jak sie poruszac

Gdzie mam szukac kogos do wywiercenia studni na glebokosc ok 30 m? Nie musi byc z okolicy Wroclawia, czasem wiem ze sie oplaca z dalszych stron bo taniej a solidnie.

ceny za abisynkę z zeszłego sezonu oczywiście się pomyliłem 950 złotych

ja mam mapy wrocławia i okolic i wiem gdzie szukać. jak nie wiem mam znajomych radiestetów

abisynka czyli studnia z pompą powierzchniową o głębokości do 8 metrów. pompy powierzchniowe nie zasysają z większych głębokości. czasami wiercimy głębiej i gdy lustro wody stabilizuje się na głębokości mniejszej niż 8 metrów wystarcza pompa powierzchniowa. przy większych głębokościach musimy stosować pompy głębinowe.

Chodzi mi o sprawdzonych fachowcow, nie chce wody ktora nada sie tylko do ogrodka... bo nie zalozono jakis filtrow czy nie zabezpieczono przed wodami gruntowymi itp.

Prosze dajcie znac ci, ktorzy sie tym zajmuja albo sa zadowolonymi uzytkownikami wody ze studni glebinowej.

Bede wdzieczna za jakies podpowiedzi

Czy po wykonaniu studni wykonawca daje Wam wyniki badań jej składu chemicznego i bakteriologii? Czy wiecie co pijecie? Czy ktoś (w Waszym imieniu) nadzorował proces wiercenia, filtrowania i zamykania wód?

Dlaczego o to pytam??? Bo studnię można zepsuć na wielu etapach!

1. Nie są odcięte od warstwy zasadniczej cieki i sączenia, które często występują nad tą warstwą - etap wiercenia. Wody chemicznie i bakteriologicznie skażone spływają do filtra po rurach kolumny eksploatacyjnej.

2. Filtr postawiono w złym miejscu i wydajność jest mniejsza niż mogłaby być - etap filtrowania

3. Ze względu na małą średnicę wiercenia nie wykonano żwirowania studni - etap filtrowania

4. Zamontowano filtr bez atestu (toksyczny materiał, słaba wytrzymałość).

5. Zakolmatowany filtr. Powód - nie przeprowadzono dokładnego pompowania oczyszczającego

6. Za niska cena wykonania. Przy zaniżonych kosztach (by nie stracić klienta) wykonawca nie jest w stanie dopełnić warunków zawartych w punktach 1 - 5 - etap wstępny

Zwracam również uwagę na częste oszustwa części wykonawców. Polegają one na nieuzasanionej głębokości wiercenia. Powiedzmy, że otwór o głębokości 20 m osiąga spód warstwy wodonośnej i ilość pozyskanej wody pokrywa zapotrzebowanie inwestora np. 2000 litrów/godzinę (48000 litrów/dobę). Zatem przewidując jeszcze 1,5 m na część podfiltrową całkowita głębokość studni powinna wynieść 21,5 m. Ponieważ łatwo się wierci, to wykonawca prowadzi wiercenie głębiej np. o 8 m. To pozwala mu na pokrycie kosztów stałych, związanych np. z transportem. Te 8,0 dodatkowych metrów jest oszustwem. Znam przypadek nieuzasadnionego przegłębienia studni o

300%.

Dlatego właśnie prace wiertnicze powinny odbywać się pod nadzorem osób z uprawnieniami górniczymi w tym zakresie, które wiedzą co w trawie piszczy.

Pozdrawiam. MW

witam

Kogo byś polecił na terenie łodzi i okolic. jestem przed kopaniem studni.

• 2 weeks później...

1. zapytaj czy i czym obsypują przestrzeń wokół studni (jeżeli grunt jest gliniasty to wystaczy zasypanie urobkiem ) jeżeli stosują np compaktonit lub bentonit to duzy plus dla firmy!

2. gdzie postawić filtr to na pewno będzie lepiej wiedział studniarz

3. zapyaj jaką wiercą dziurę w ziemi a jakiej średnicy dają rury (tak jak powinno być to 200mm otwór a rury i filtr np 120mm) i czy robią obsybkę studni (lub to tzw żwirowanie)

4. materiał jest stosowany jeżeli nie typowo studniarski to w przewadze rury pvc-u tzw wodociągowe (muszą mieć atest skoro są stosowanre do transportu wody pitnej ). Łatwo odróżnić mają kolor ciemnogranatowy ( nie pozwolić sobie na zostawienie rur koloru pomarańczowego bo są to rury kanalizacyjne bez atestu i mają cienką ścianke )

5. każda studnia powinna być przepompowana z wydajnością większą niż będzie użytkowana i trzeba tego przypilnować

6. Co do ceny nie będe sie wypowiadał. Żeby wiercić studnie trzeba mieć i wiedze teoretyczną i duże umiejętności praktyczne plus doświadczenie.

Sama teoria przeczytana w książce nic nie daje.

kto pyta nie błądzi - [email protected]