locus_bw 15.08.2001 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2001 Proszę o opinię na "Temat".Prawie skłaniamy się za osobno, bo dom mały. Wciąż jednak decyzja nie podjęta.Ucieszę się z wszelkich opiniiPrzeglądnąłem Muratory a tam o takim problemie cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2001 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2001 Ja buduję garaż połączony z domem poprzez przedsionek (patrz: http://www.archipelag.pl/domy_pietrowe/27_oliwia/1.html).Uważam, że takie rozwiązanie ma co najmniej dwie zalety:1. zła pogoda nie przeszkadza załadować / wyładować z samochodu zakupy2. mozna wykorzystać pomieszczenie nad garażem jako pomieszczenie mieszkalne / składzik - integralną cześć domu.Jak sądzę takie rozwiązanie (przedsionek) pozwoli wyeliminować przenikanie do domu przykrych zapachów spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2002 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Ja mam taki garaz pod domem ale gdybym mial wybor to zrobilbym obok - w bryle domu. Jesli nie ma mozliwosci bezposredniego polaczenia drzwiami wewnetrznymi to inne posrednie rozwiazanie (u znajomego) jest wspolne zadaszenie drzwi garazowych i drzwi wejsciowych. Trzeba wtedy wychodzic na zewnatrz ale nie leje sie na glowe (i nie muszisz przebiegac tego odcinka and martwic sie o zakupy). Przelicz sobie - ile razy wyjezdza sie autem a ile razy w roku pada deszcz lub snieg. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2002 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Obejrzyj projekt D-08 Muratora.Ten garaż to kawał parkingu a nie rzuca się w oczy jako coś nienaturalnego i jest ładnie wkomponowany w bryłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 27.02.2002 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Tylko osobno.Budujesz prędzej jako składzik - lub później jak jest kasa.Nie śmierdzi w domu jak zimą odpalasz ,a musisz jednak chwilkę poczekać nie ma siły.No i zawsze jak jest w domu to zejdziesz w laciach i naniesiesz żonie, a na dwór na pewno włozysz buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.02.2002 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Ja mam przystawiony do bryły i przejście przez kotłownie, a z kotłowni mogę coś przerzucić do spiżarni. Nie potrzebuję samochodu rozgrzewać, bo i po co?. Dom jest osłonięty, murów mniej, a jak będę chciał sam umyć samochód, to będę miał tam mały grzejniczek, coby było jakieś +4st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł 28.02.2002 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Ja buduję osobno. Należy także zwrócic uwagę na wielkość działki, na małej działce najlepiej oczywiście razem.Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 28.02.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Ja buduję razem z bryłą domu - z garażu mam wejście do kotłowni. Poza tym popieram wszelkie argumenty osób powyżej wypowiadających sie za garażem w bryle domu.pozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.02.2002 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Zalezy od wielkosci dzialki, bryly budynku, upodoban i priorytetow tak jak napisali poprzednicy. Decyzja indywidulana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2002 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 zależy jeszcze od jednej rzeczy: jeśli załapałeś się na ulgę, to garaż w bryle budynku mieszkalnego możesz odliczać, wolnostojący - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmx 28.02.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 ja mam osobno. m.in z powodów podatkowych - mam "budynek gospodarczy" a w nim lwia część to garaż na dwa samochody.Płaci się inny podatek wtedy i na innym poziomie. Poza tym nie ścierpiałbym smrodu spalin w domu i sadzy - miałem, mam i będę miał samochody z silnikiem diesla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2002 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 bobiczek, czy ty jezdzisz samochodem w kapciach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dodek 28.02.2002 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 Mam podobny dylemat. Po różnych rozmowach dochodzę do wniosku że jednak będzie w bryle, bez bezpośredniego wejścia do domu. Dlaczego:1.Podatek - nawet 11-krotnie(w różnych regionach, ciągłe zmiany, najczęściej przy nowym budżecie gmin).2.Wchodząc z "zakupami" policz ilość drzwi które musisz otworzyć i zamknąć.3.Mimo wszystko oszczędność w materiale.4.Poddasze garażu adaptuje na np. na suszarnie.5.Ponoć - smród.6.Bezpieczeństwo - gro włamań jednak przez garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2002 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Dodek Pomyśl teraz jak z siatami wychodzisz z garażu i go zamykasz.Smród? Chyba garaż nie jest bezpośrednio za drzwiami do salonu?Włamanie? Wejdą Ci przez okno, drzwi frontowe, piwnicę.Po co otwierać najpierw drzwi do garażu i potem mocować się z kolejnymi do łącznika?I życzę łagodnych zim. Pomyśl jaki syf naniesiesz do domu w zimie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.03.2002 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Ja zdecydowałem, że nie będę zbezpieczał bramy garażowej, 3 okien (garaż+pomieszczenie gosp.) i drzwi gosp. Zamiast tego wolę zabezpieczyć już na fest drzwi łączące z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2002 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 ale podatek placisz od ilsoci m pow. uzytkowej, o czy w bryle , czy obok, to to samo, czyz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.03.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 nie, budynki mieszkalne i ich części coś ok 45-50 gr/mkw rocznie,budynki gospodarcze nie związane z działalnością gospodarczą (tu w którąś kategorię wrzucą Ci garaż) - gdzieś od 6 zł/mkw w górę, czyli różnica kilkunastokrotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 01.03.2002 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2002 Mamy podwójny garaż w bryle budynku. Od środka domu odgrodzony drzwiami ogniotrwałymi, mały korytarzyk /dwa pomieszczenia gospodarcze- w tym jedna spiżarnia/ i drzwiami do kuchni. Sądzę, że nie będzie śmierdzieć spalinami, ewentualnie pomyślę o le. wentylatorze. Majka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 czy polacenie garazu z domem jakas mala architektura powodije,ze jest on traktowany jako w bryle??ja pytalam w gminie o oplaty i powiedziano mi ze jest ta sama stawka>cos krecily?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.03.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 Ja wybrałem zdecydowanie w bryle domu. Osobiście wybrałem Amber z Archetonu. Garaż jest cieplejszy, wejście przez kotłownię. Ponadto wykorzystana jest powierzchniw nad garażem jako sypialnia. Garaż w bryle domu ma jedną wadę - estetyczną. Niektórym się to nie podoba. Wszystkie inne przemawiają za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts