Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja buduję garaż połączony z domem poprzez przedsionek (patrz: http://www.archipelag.pl/domy_pietrowe/27_oliwia/1.html).

Uważam, że takie rozwiązanie ma co najmniej dwie zalety:

1. zła pogoda nie przeszkadza załadować / wyładować z samochodu zakupy

2. mozna wykorzystać pomieszczenie nad garażem jako pomieszczenie mieszkalne / składzik - integralną cześć domu.

Jak sądzę takie rozwiązanie (przedsionek) pozwoli wyeliminować przenikanie do domu przykrych zapachów spalin.

• 6 months później...

Ja mam taki garaz pod domem ale gdybym mial wybor to zrobilbym obok - w bryle domu.

Jesli nie ma mozliwosci bezposredniego polaczenia drzwiami wewnetrznymi to inne posrednie rozwiazanie (u znajomego) jest wspolne zadaszenie drzwi garazowych i drzwi wejsciowych. Trzeba wtedy wychodzic na zewnatrz ale nie leje sie na glowe (i nie muszisz przebiegac tego odcinka and martwic sie o zakupy).

Przelicz sobie - ile razy wyjezdza sie autem a ile razy w roku pada deszcz lub snieg.

Andrzej

Tylko osobno.

Budujesz prędzej jako składzik - lub później jak jest kasa.

Nie śmierdzi w domu jak zimą odpalasz ,a musisz jednak chwilkę poczekać nie ma siły.

No i zawsze jak jest w domu to zejdziesz w laciach i naniesiesz żonie, a na dwór na pewno włozysz buty.

Ja mam przystawiony do bryły i przejście przez kotłownie, a z kotłowni mogę coś przerzucić do spiżarni. Nie potrzebuję samochodu rozgrzewać, bo i po co?. Dom jest osłonięty, murów mniej, a jak będę chciał sam umyć samochód, to będę miał tam mały grzejniczek, coby było jakieś +4st.

ja mam osobno. m.in z powodów podatkowych - mam "budynek gospodarczy" a w nim lwia część to garaż na dwa samochody.

Płaci się inny podatek wtedy i na innym poziomie.

Poza tym nie ścierpiałbym smrodu spalin w domu i sadzy - miałem, mam i będę miał samochody z silnikiem diesla.

Mam podobny dylemat. Po różnych rozmowach dochodzę do wniosku że jednak będzie w bryle, bez bezpośredniego wejścia do domu. Dlaczego:

1.Podatek - nawet 11-krotnie(w różnych regionach, ciągłe zmiany,

najczęściej przy nowym budżecie gmin).

2.Wchodząc z "zakupami" policz ilość drzwi które musisz

otworzyć i zamknąć.

3.Mimo wszystko oszczędność w materiale.

4.Poddasze garażu adaptuje na np. na suszarnie.

5.Ponoć - smród.

6.Bezpieczeństwo - gro włamań jednak przez garaż

Dodek

Pomyśl teraz jak z siatami wychodzisz z garażu i go zamykasz.

Smród? Chyba garaż nie jest bezpośrednio za drzwiami do salonu?

Włamanie? Wejdą Ci przez okno, drzwi frontowe, piwnicę.

Po co otwierać najpierw drzwi do garażu i potem mocować się z kolejnymi do łącznika?

I życzę łagodnych zim. Pomyśl jaki syf naniesiesz do domu w zimie.

Pozdrawiam

nie, budynki mieszkalne i ich części coś ok 45-50 gr/mkw rocznie,

budynki gospodarcze nie związane z działalnością gospodarczą (tu w którąś kategorię wrzucą Ci garaż) - gdzieś od 6 zł/mkw w górę, czyli różnica kilkunastokrotna

Mamy podwójny garaż w bryle budynku. Od środka domu odgrodzony drzwiami ogniotrwałymi, mały korytarzyk /dwa pomieszczenia gospodarcze- w tym jedna spiżarnia/ i drzwiami do kuchni. Sądzę, że nie będzie śmierdzieć spalinami, ewentualnie pomyślę o le. wentylatorze. Majka

Ja wybrałem zdecydowanie w bryle domu. Osobiście wybrałem Amber z Archetonu. Garaż jest cieplejszy, wejście przez kotłownię. Ponadto wykorzystana jest powierzchniw nad garażem jako sypialnia. Garaż w bryle domu ma jedną wadę - estetyczną. Niektórym się to nie podoba. Wszystkie inne przemawiają za.