Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GARAŻ w bryle domu - za i przeciw, dyskusja, wymiana doświadczeń

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

On 2001-08-16 10:27, Anonymous wrote:

2. mozna wykorzystać pomieszczenie nad garażem jako pomieszczenie mieszkalne / składzik - integralną cześć domu.

też się nad tym zastanawiamy - nie mamy gdzie upchnąć pracowni, tu nam najbardziej pasuje.

pytanie: jak bardzo to zwiększy koszty?? trzeba będzie dać konkretniejszy strop itd.

może lepiej jednak zwiększyć domek? co wyjdzie taniej?

a jeśli już garaż na 2 autka [też się jeszcze nie zdecydowaliśmy, jaki duży robić, ale pewnie 2 samochody będą potrzebne ze wzgl. na konieczność kilkukilometrowego dojazdu do pracy i brak MPK] - robicie takie, w których samochody mieszczą się obok siebie czy jeden za drugim?

Wg mnie do sondaży.

Na 2 auta można robić przy dużej działce. Przy małej dom wygląda jak landara. Lepiej niech drugie autko śpi na dworze. Jak mnie będzie stać na drugie autko, to se walnę budyneczek gospodarczy przy granicy. Tylko chyba będzie wtedy czekało mnie smarowanko, bo sąsiad ma "zielone" oczy i nie zgodzi się łatwo.

Frankai, niedawno wyszły nowe przepisy budowlane i na mocy tych przepisów nie musisz pytać sąsiada o zgodę na budowanie w granicy.Zapytaj o to w swojej gminie w wydziale architektury lub jak go tam zwią. A sąsiadowi kup w prezencie ciemne okulary abyś nie musiał patrzeć na "kolor" jego oczu.

Pozdrowienia.

Nowa na tym forum - Rena.

• 2 weeks później...

On 2002-03-04 13:07, Anonymous wrote:

Ja wybrałem zdecydowanie w bryle domu. Osobiście wybrałem Amber z Archetonu. Garaż jest cieplejszy, wejście przez kotłownię. Ponadto wykorzystana jest powierzchniw nad garażem jako sypialnia. Garaż w bryle domu ma jedną wadę - estetyczną. Niektórym się to nie podoba. Wszystkie inne przemawiają za.

Jeżeli Anonymous zjawi się jeszcze na forum to proszę o kontakt. Mój mąż też wybrał Ambra i jestem ciekawa czy juz zacząłeś budowę lub juz wybudowałeś ten dom?

On 2002-02-28 22:20, Dodek wrote:

Mam podobny dylemat. Po różnych rozmowach dochodzę do wniosku że jednak będzie w bryle, bez bezpośredniego wejścia do domu. Dlaczego:

1.Podatek - nawet 11-krotnie(w różnych regionach, ciągłe zmiany,

najczęściej przy nowym budżecie gmin).

2.Wchodząc z "zakupami" policz ilość drzwi które musisz

otworzyć i zamknąć.

3.Mimo wszystko oszczędność w materiale.

4.Poddasze garażu adaptuje na np. na suszarnie.

5.Ponoć - smród.

6.Bezpieczeństwo - gro włamań jednak przez garaż

On 2002-03-01 14:41, Anonymous wrote:

nie, budynki mieszkalne i ich części coś ok 45-50 gr/mkw rocznie,

budynki gospodarcze nie związane z działalnością gospodarczą (tu w którąś kategorię wrzucą Ci garaż) - gdzieś od 6 zł/mkw w górę, czyli różnica kilkunastokrotna

No to jak to jest z tym podatkiem? Anonimowy, on jest 11-krotnie mniejszy czy większy wg. Ciebie?

• 2 weeks później...

On 2002-04-18 10:52, ryniu wrote:

P.S. Tyle tylko, że rozmawiamy (jeśli chodzi o garaż) o kwocie rzędu 100,- zł rocznie, czyli ok. 9 zł miesięcznie. Co stanowi równowartość zaledwie trzech puszek z napojem wyrabianym ze słodu, jęczmienia i drożdży. :smile:

Garaż na dwie bryki to 30m2. Nawet licząc po 4,50 to 135 zł. Chłopie toż to dwie skrzynki piwka 0,5 z okładem rocznie. Można zrobić niezły October Fest na działce :grin:.

A ja niestety wiem, że stawka za 1 m2 wolnostojącego to prawie 6 zł. Wtedy stawka urasta do prawie 180 zł na rok

• 3 weeks później...
Ja wybudowalem garaz w bryle domu dwu stanowiskowy .I oczym warto pomyslec to ze mam kanal Wiem ze dom to nie warsztat samochodowy ale warto to uwzglednic koszty prawie wcale pare bloczkow betonowych otynkowanie.Zawsze mazylem o duzym garazu ten co mam teraz w domu to jest na jeden samochod, ale nie mozna dobrze nawet kola odkrecic, bo nie ma miejsca W moim nowym domu na garaz poswiecilem miejsca 70m/2 .Szczegolnie polecam duzy garaz osoba kture nie robia piwnic >poniewaz zawsze cos tam bedzie mozna poupychac.Ryszard.....

• 2 weeks później...

ja rowniez mam garaz w bryle domu i to na dwa samochody. Aby powstrzymac przykry zapach spalin od czesci mieszkalnej beda dzielily go dwie pary drzwi w tym jedne przeciwpozarowe. Poniewaz usytuowanie domu (mam pochyla dzialke zdecydowalismy sie na mieszczenie domu na jej koncu) sprawia ze pierwsze co rzuca sie w oczy z podjazdu od drogi to dwie bramy garazowe. Bramy te musza byc bardzo estetyczne i eleganckie aby nie zepsuc pierwszego wrazenia. Dlatego zdecydowalam sie na bramy segmentowe drewniane mahoniowe kasetonowe. Widzielam takie na targach budowlanych w Krakowie i bardzo mi sie podobaly ale maja jedna zasadnicza wade: CENA 6 000 PLN za 2mx2m. Ale czego sie nie robi dla swojego wymarzonego domku.